Brengt nieuws vanuit het Heelal naar kinderen over de hele wereld

Frisse blik op een jonge sterrenhoop

21 mei 2014

De Melkweg waarin wij leven is een verzameling van miljarden hete sterren, planeten en kosmisch gas. 
 
Als je op het platteland woont, heb je waarschijnlijk weinig last van lichtvervuiling. Hierdoor kun je genieten van een heel donkere hemel. Misschien heb je dan ook de Melkweg gezien die zich op majestueuze wijze over de hemel uitstrekt.
 
Vanaf aarde ziet de Melkweg eruit als een vage lichtboog met een lichtgele kleur. De klonten van geel licht zijn eigenlijk duizenden sterren die niet van elkaar te onderscheiden zijn met onze ogen. Maar wel met onze telescopen!
 
Op deze foto zie je een klein gedeelte van onze Melkweg, waar honderden jonge sterren dicht bij elkaar zitten. Door deze sterrenhoop en zijn broertjes en zusjes in de Melkweg te bestuderen, kunnen astronomen meer te weten komen over de Melkweg, en hoe sterren daarin ontstaan.
 
We weten nu dat de Melkweg vier lange gebogen spiraalarmen heeft die uit gas, stof en sterren bestaan. Deze sterrenhoop is te vinden in de Sagittarius-arm. Deze arm is vernoemd naar het sterrenbeeld waarin hij te zien is. 

Geinig weetje: Op een heldere nacht zouden we meer dan 2.500 sterren kunnen zien met het blote oog. Helaas kan dit niet meer in steden vanwege lichtvervuiling door straatlantaarns, auto’s, winkels en huizen. We zien op de meeste plekken in Nederland maar een heel klein gedeelte van deze sterren. Neem een kijkje bij Dark Skies International om erachter te komen hoe jij ons zicht op de sterren kunt redden!

Dit is de kinderversie van ESO-persbericht eso1416.