Brengt nieuws vanuit het Heelal naar kinderen over de hele wereld

De sterrenhemel staat in brand

23 januari 2013

De zon die overdag onze aarde verlicht, en de twinkellichtjes die schijnen in de nacht, zijn allemaal sterren; grote bollen van gloeiend heet gas. Sterren worden diep in dikke gaswolken in de ruimte geboren. Sterrenkundigen konden daarachter komen door telescopen te bouwen voor een speciaal soort licht dat onzichtbaar is voor menselijke ogen. Hiermee turen ze naar de duistere stervormingsgebieden om een glimp op te vangen van wat zich daar afspeelt.

Deze foto is genomen met zo'n nieuwe telescoop, genaamd APEX. Dit krachtige instrument is ontworpen om de hete gloed van ruimtewolken te bekijken, en zo de schuilplaatsen te vinden van pasgeboren sterren. Hoewel we de sterren zelf niet kunnen zien, verraden ze zichzelf doordat ze de wolken om zich heen opwarmen met hun intense hitte. Deze warme delen van de wolk zijn gefotografeerd door APEX. Het lijkt wel of de sterren de wolk in brand hebben gezet, vind je niet? 

Geinig weetje: Niet-zichtbaar licht verzamelen (dus licht dat we niet met onze eigen ogen kunnen zien) in de ruimte is een moeilijk karweitje. Wanneer je telescoop op de grond staat, kan de atmosfeer van de aarde je beelden vertroebelen. Om dit probleem te bestrijden, hebben astronomen ballonnen hoog de atmosfeer in gestuurd met meetapparatuur aan boord om de ruimte te bestuderen. Een van deze ballonnen heeft een hoogte bereikt van meer dan 50 kilometer!

Dit is de kinderversie van ESO-persbericht eso1304.