Mededeling

Nieuwe brochure over ALMA’s opzet

13 maart 2013

Om de inauguratie van de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) te markeren, hebben de ALMA-partnerorganisaties een brochure gemaakt waarin staat beschreven hoe wetenschappers en technici uit Europa, Noord-Amerika en Oost-Azië in samenwerking met de Republiek Chili de krachten hebben gebundeld voor het grootste, op aarde gesitueerde, astronomische project.

De uitdagingen bij het plannen en bouwen van een wetenschappelijke faciliteit zoals ALMA zijn enorm. De afgelegen locatie en de extreme omstandigheden op de Chajnantor-hoogvlakte - dat op 5000 meter hoogte in de Chileense Andes en op de droogste plek op aarde ligt, de Atacama - stellen hoge eisen aan de mensen en technologie.

In deze brochure wordt uiteengezet hoe de samenwerkende organisaties ALMA hebben opgezet. Gedetailleerde informatie over de bijdragen van elke regio aan het project is ook te lezen. Elk van deze bijdragen is essentieel voor het succes van ALMA en een dergelijk project zou onmogelijk zijn voor een afzonderlijke natie.

De Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), een internationale astronomische faciliteit, is een samenwerkingsverband van Europa, Noord-Amerika en Oost-Azië, met steun van de republiek Chili. De bouw en het beheer van ALMA worden namens Europa geleid door ESO, namens Noord-Amerika door het National Radio Astronomy Observatory (NRAO), bestuurd door de Associated Universities, Inc. (AUI), en namens Oost-Azië door het National Astronomical Observatory of Japan (NAOJ). De overkoepelende leiding en het toezicht op bouw, ingebruikname en beheer van ALMA is in handen van het Joint ALMA Observatory (JAO).

Links

ALMA-brochure over de samenwerking

Over de Mededeling

Id:ann13024

Afbeeldingen

The ALMA partnership brochure
The ALMA partnership brochure
Alleen in het Engels