Az örökké változó R Aquarii

Ezen a videón egy zűrzavaros, ám érdekfeszítő kettőscsillag, az R Aquarii fejlődése követhető. A gyorsított felvétel a Nordic Optical Telescope 1997-es felvételével indul. A fejlődés az 1997 után eltelt 15 év során számos távcsővel, köztük az  ESO Nagyon Nagy Távcsövével készített további felvételek révén elevenedik meg. A gyorsított felvétel ezen fényképek egy részéből készült, és jól megfigyelhető rajta az R Aquariit körülölelő anyagfelhő tágulása és változásai.
 
Az R Aquarii nevű rendszer egy nagy és változékony köd által körbeölelt szimbiotikus kettőscsillag. A szimbiotikus rendszereket két, egymással egyenlőtlen és összetett kapcsolatban álló csillag, egy fehér törpe és egy vörös óriásalkotja. A rendszerben a fehér törpe anyagot nyel el a hatalmasra fúvódott társából. A folyamat során időnként anyag vetődik ki a rendszerből, ami hátborzongató formákat öltve, hurkokat és sávokat képezve spriccel szét.
 
A kétszereplős előadás során sok érdekes folyamatnak lehetünk a szemtanúi. A vörös óriás egy változócsillag, aminek a fényessége 750-szeresére nő minden egy év és három hét során. A halovány köd neve Cederblad 211, ami a legújabb elképzelések szerint egy 250 évvel ezelőtti heves nóvakitörés eredménye. A fotón láthatunk továbbá egy keskeny, függőleges helyzetű S-alakú képződményt, aminek a túlhevített anyagcsomói hatalmas, 600–850 km/s sebességgel repülnek kifelé.
 

Forrás:

T. Liimets et al./ESO/M. Kornmesser

About the Video

Id:potw1850a
Language:hu
Közzététel napja:2018. december 10. 6.00
Related releases:eso1840
Időtartam:13 s
Frame rate:30 fps

About the Object

Név:R Aquarii
Típus:Milky Way : Star : Type : Variable

Ultra HD (info)


HD


Medium

Video Podcast
3,6 MB

For Broadcasters