Az NGC 4254 galaxis több arca a VLT és az ALMA felvételein

Ezen a videón az ESO Nagyon Nagy Távcsövének (Very Large Telescope – VLT) Multi-Unit Spectroscopic Explorer (MUSE) nevű műszerével és az ESO partnerségével működő Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) rádiótávcső-hálózattal a közeli NGC 4254 katalógusjelű galaxisról különböző hullámhossztartományokban készült felvételeit láthatjuk. Az NGC 4254 egy tökéletes, mintaszerű spirálgalaxistőlünk mintegy 45 millió fényév távolságban, a Bereniké Haja csillagképben. 

Az első két felvétel a MUSE adatait mutatja. A zöld, vörös és infravörös tartományokat lefedő kép a fiatal csillagok eloszlását szemlélteti. Ezt a következő ábrán összekombináltuk a meleg gázfelhők elhelyezkedését jelző hidrogén (Hα), kétszeresen ionizált Oxigén (OIII) és egyszeresen ionizált kén (SII) sugárzásával. Ezek az elemek újszülött csillagok jelenlétére utalnak.

A következő képen csak az ALMA-adatokat látjuk. Az ALMA műszerei a hűvös molekuláris gázfelhőkreérzékenyek. Ezek szolgáltatják a csillagkeletkezés nyersanyagát. Egyetlen ilyen molekulafelhőben is több ezer csillag keletkezhet, ám ezek a csillagbölcsők az emberi szem számára láthatatlanok. Csak a szén-monoxid (CO) molekula rádiósugárzása révén észlelhetőek.

Az ezt követő képen a MUSE és ALMA adatai együtt szerepelnek. A tűzijátékszerű, színpompás kozmikus kavalkád által a csillagászok új dolgokat tanulhatnak a csillagkeletkezés rejtelmeiről.

A felvételeket a Physics at High Angular resolution in Nearby GalaxieS (közeli galaxisok fizikája nagy felbontásban – PHANGS) program keretében készítették, melynek célja közeli galaxisok nagy felbontású megfigyelése az elektromágneses spektrum különböző tartományaiban működő távcsövekkel.

Forrás:

ESO/ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/PHANGS

About the Video

Id:eso2110c
Language:hu
Közzététel napja:2021. július 16. 14.00
Related releases:eso2110
Időtartam:17 s
Frame rate:25 fps

About the Object

Név:NGC 4254
Típus:Local Universe : Galaxy : Type : Spiral

Ultra HD (info)


HD


Medium

Video Podcast
2,8 MB

For Broadcasters