eso1839hu — Szervezeti közlemények

Munkába állt a SPECULOOS

Az ESO Paranal Obszervatóriumában sikeresen beüzemelték azt a négy új távcsövet, amelyekkel közeli ultrahűvös csillagok körül keresnek majd lakható bolygókat.

2018. december 5.

Az Európai Déli Obszervatórium Chilében, a Paranal-hegyen működő megfigyelőállomásáról sikeresen elvégezték a SPECULOOS program első megfigyeléseit. A SPECULOOS elsődleges célja közeli ultrahűvös csillagok és barna törpék körül keringő Föld-méretű bolygók kimutatása lesz.

Paranal Obszervatórium területén megépült a SPECULOOS Déli Obszervatórium (SPECULOOS Southern Observatory – SSO), amelynek a műszereivel sikeresen rögzítették az első mérnöki és kalibrációs felvételeket is. Az üzembe helyezési folyamatot követően, legkorábban 2019 januárjában megkezdheti tudományos munkáját az új bolygóvadásztávcső-rendszer.
 
Az SSO egy új exobolygó-kereső program, a Search for habitable Planets EClipsing ULtra-cOOl Stars (SPECULOOS) [1] elsődleges eszköze. A rendszer négy, egyenként 1 méter átmérőjű főtükröt tartalmazó távcsőből áll. A Jupiter négy Galilei-holdjáról elnevezett távcső, az Io, az Europa, a Ganymedes és a Callisto kiváló észlelési körülményeket fog élvezni a Paranal-hegyen, ahol az ESO zászlóshajója, a Nagyon Nagy Távcső (Very Large Telescope – VLT) is működik. A Paranal sötét égboltja és stabil száraz klímája közel tökéletes csillagászati észlelőhely.
 
A négy távcső fontos feladatot kap. A SPECULOOS program célja potenciálisan lakható Föld méretű bolygók azonosítása ultrahűvös csillagok és barna törpék mellett. Az ilyen típusú csillagok bolygórendszerei ma még meglehetősen feltáratlanok. Csupán néhány exobolygót ismerünk ilyen környezetben, és még kevesebb található közülük a lakhatósági zónában. Ezeket a halovány csillagokat ugyan nehéz megfigyelni, de legalább meglehetősen sok van belőlük. A környező világűrben a csillagok 15%-a tartozik közéjük. A SPECULOOS a tervek szerint 1000 ilyen csillagot fog vizsgálni Föld-szerű lakható bolygók után kutatva, köztük a legközelebbit, a legfényesebbet és a legkisebbet.
 
A SPECULOOS korábban nem látott lehetőséget nyújt számunkra a legkisebb és leghűvösebb szomszédos csillagok körül keringő Föld-szerű bolygók kimutatására” – magyarázza Michaël Gillon, a Liège-i Egyetem kutatója, a SPECULOOS program vezetője. – „Kivételes lehetőségünk nyílik majd ezeknek a közeli világoknak a megismerésére.
 
A SPECULOOS a tranzit-módszerrel [2] fog bolygók után kutatni, követve az ESO La Silla Obszervatóriumában működő prototípus TRAPPIST-South távcső példáját. Az a távcső 2011. óta működik, és a nevéhez fűződik a  híresTRAPPIST-1 bolygórendszer felfedezése. A központi csillag előtt elhaladó bolygó eltakarja a csillagfény egy részét – lényegében csekély részleges fogyatkozást okoz, ami a Földről nézve gyenge, ám kimutatható elhalványulásként jelentkezik. A kisebb méretű csillagok körül keringő exobolygók az átvonulás során a csillag fényének nagyobb hányadát takarják ki, így a rendszeres időközönként bekövetkező eseményeket sokkal könnyebb észlelni, mint a nagyobb csillagok esetében.
 
Eddig még nagyon kevés Föld-méretű vagy kisebb bolygót találtak csak ezzel a módszerrel. A SPECULOOS által megcélzott csillagok kis mérete a távcsövek nagy érzékenységével párosulva lehetővé fogja tenni a lakhatósági zónában keringő Föld-szerű bolygók kimutatását. Az így felfedezett bolygók kifejezetten alkalmasak lesznek a nagyobb földi és űrtávcsövekkel való utánkövetésre.
 
A távcsövek a célnak leginkább megfelelő közeli-infravörös tartományban rendkívül érzékeny kamerákkal vannak ellátva” – avat be bennünket a részletekbe Laetitia Delrez, a Cambridge-i Egyetem Cavendish Laboratóriumának munkatársa, a SPECULOOS program társkutatója. – „A SPECULOOS által megcélzott csillagok főképp ebben, a szemünkkel érzékelhető tartományon épp csak kívül elhelyezkedő hullámhossztartományban sugároznak.
 
Az élénk színekben pompázó mechanikára szerelt távcsöveket a német ASTELCO cég gyártotta, a műszereket pedig az olasz Gambato társaság által épített kupolák fogják óvni. A programot az ESO La Silla Obszervatóriumában és Marokkóban működő két 60 cm-es TRAPPIST távcső is támogatni fogja [3]. Ha elkészül, a programhoz csatlakozni fog a Spanyolországhoz tartozó Tenerife szigetén épülő SPECULOOS Északi Obszervatórium és a mexikói San Pedro Mártir Obszervatóriumban készülő SAINT-Ex is.
 
Izgalmasnak ígérkezik az ESO jövőbeni zászlóshajójával, a Rendkívül Nagy Távcsővel (Extremely Large Telescope – ELT) való későbbi együttműködés lehetősége is. Ezzel a távcsővel a SPECULOOS által felfedezendő bolygók példátlanul részletes megfigyelésére is lehetőség nyílhat, akár azok légköre is vizsgálható lehet.
 
Ezekkel az új távcsövekkel a világegyetem legközelebbi bolygói lesznek kutathatóak olyan részletesen, amiről még tíz éve sem merünk volna álmodni” – zárja gondolatait Gillon. – „Rendkívül izgalmas időszakot élünk.

Megjegyzés

[1] A Speculoos vagy speculaas egy ízletes keksz neve, amit hagyományosan Belgiumban és néhány más országban sütnek Mikulás napján, december 6-án. A névadó édesség a SPECULOOS program belga eredetére utal. A TRAPPIST program neve szintén belga eredetű – a főképp Belgiumban főzött Trappist sör nyomán.
 
[2] A tranzit-módszer az egyik lehetőség az exobolygók kimutatására. Számos műszer, köztük az ESO bolygóvadász HARPS spektrográfja egy másfajta technikát, a radiálissebesség-módszert használja exobolygók észlelésére. Ez a központi csillag sebességében a körülötte keringő kísérő hatására bekövetkező csekély ingadozások mérésén alapul.
 
[3] A programot az Európai Unió hetedik keretprogramjában működő Európai Kutatási Tanács (FP7/2007-2013)/ ERC is támogatja 336480 pályázatszám alatt.

További információ

Az ESO a legfontosabb kormányközi csillagászati szervezet Európában, és messze a legeredményesebb földfelszíni csillagászati obszervatórium az egész világon. Tizenhat tagország támogatja: Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, az Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc és Svédország. Ezt a sort  egészíti ki az ESO obszervatóriumainak befogadóországaként Chile, valamint stratégiai partnerként Ausztrália. Az ESO ambiciózus programjának fő célkitűzése hatékony földi megfigyelő műszerek tervezése, kivitelezése és működtetése fókuszál annak érdekében, hogy a csillagászok élvonalbeli fontos tudományos felfedezéseket tehessenek. Az ESO vezető szerepet játszik csillagászati együttműködések elősegítésében és szervezésében. Az ESO három világszínvonalú megfigyelő helyet tart fenn Chilében. Ezek: La Silla, Paranal és Chajnantor. Paranalon üzemel a Nagyon Nagy Távcső (VLT), a világ legkorszerűbb látható hullámhosszakon üzemelő csillagászati obszervatóriuma, és két égboltfelmérő távcső. A világ legnagyobb égboltfelmérő teleszkópja, a VISTA az infravörös hullámhossztartományban működik, míg a VLT Égboltfelmérő Távcső az optikai hullámhosszak legnagyobb dedikált égboltfelmérő műszere. Az ESO vezető résztvevő a Chajnantor-fennsíkon működő két létesítményben, az APEX-ben és az ALMA-együttműködésben, ami jelenleg a legnagyobb létező csillagászati projekt. Mindezeken túl épül már a Paranalhoz közeli Cerro Armazones tetején az ESO 39-méteres Rendkívül Nagy Távcsöve (ELT) is. Ez lesz a világ „égre néző legnagyobb szeme”.
 
A SPECULOOS Déli Obszervatórium (SPECULOOS Southern Observatory – SSO) a belgiumi Liege-i Egyetem, az Egyesült Királyságbeli Cambridge-i Egyetem Cavendish Laboratóriumának, valamint a szaúd-arábiai Abdulaziz Király Egyetem közös programja, amelyet Michaël Gillon kutató csillagász vezet, aki egyben az EXOplanets in Transit: Identification and Characterization (EXOTIC) nevű kutatócsoport vezetője is a Liege-i Egyetem Asztrofizikai, Geofizikai és Oceanográfiai tanszékén (AGO). Az SSO programban részt vesznek továbbá kutatók Bern, Birmingham és Warwick egyetemeiről is. Az SSO-t támogatja továbbá az ESO is, valamint helyszínt biztosít a létesítmény számára a chilei Atacama-sivatagban található Paranal Obszervatóriumban.

Linkek

Kapcsolat

Michaël Gillon
SPECULOOS Principal Investigator
University of Liège, Belgium
Telefon: +32 4366 9743
Mobil: +32 473 346 402
E-mail: michael.gillon@uliege.be

Didier Queloz
SPECULOOS co-Principal Investigator, University of Cambridge
UK
Telefon: +44 7746 010890
E-mail: dq212@cam.ac.uk

Calum Turner
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Telefon: +49 89 3200 6670
Mobil: +49 151 1537 3591
E-mail: pio@eso.org

Connect with ESO on social media

Ez az ESO eso1839 sz. sajtóközleményének fordítása

A sajtóközleményről

Közlemény száma:eso1839hu
Név:SPECULOOS
Típus:Unspecified : Technology : Observatory
Facility:SPECULOOS

Képek

A SPECULOOS az éjszakai égbolt alatt
A SPECULOOS az éjszakai égbolt alatt
A SPECULOOS Déli Obszervatórium Europa távcsövének első felvétele
A SPECULOOS Déli Obszervatórium Europa távcsövének első felvétele
A SPECULOOS a magasba tekint
A SPECULOOS a magasba tekint
A SPECULOOS és a VLT
A SPECULOOS és a VLT
A SPECULOOS a Paranal-hegyen
A SPECULOOS a Paranal-hegyen
Alkonyat a SPECULOOS fölött
Alkonyat a SPECULOOS fölött
Napnyugta a SPECULOOS fölött
Napnyugta a SPECULOOS fölött
A SPECULOOS Déli Obszervatórium Europa távcsövének első felvétele
A SPECULOOS Déli Obszervatórium Europa távcsövének első felvétele
A SPECULOOS Déli Obszervatórium Callisto távcsövének első felvétele
A SPECULOOS Déli Obszervatórium Callisto távcsövének első felvétele
A SPECULOOS első felvétele
A SPECULOOS első felvétele
A SPECULOOS első felvétele
A SPECULOOS első felvétele
A SPECULOOS első felvétele
A SPECULOOS első felvétele
A SPECULOOS első felvétele
A SPECULOOS első felvétele

Videók

ESOCast 187 Light: A SPECULOOS első felvétele
ESOCast 187 Light: A SPECULOOS első felvétele
A csillagos égbolt a SPECULOOS fölött
A csillagos égbolt a SPECULOOS fölött
Drónfelvétel a SPECULOOS-ról
Drónfelvétel a SPECULOOS-ról
Napnyugta a SPECULOOS fölött
Napnyugta a SPECULOOS fölött
Napnyugta a SPECULOOS fölött
Napnyugta a SPECULOOS fölött
Átrepülés a SPECULOOS fölött
Átrepülés a SPECULOOS fölött
A SPECULOOS madártávlatból
A SPECULOOS madártávlatból
Terítéken a SPECULOOS
Terítéken a SPECULOOS
A SPECULOOS madártávlatból éjszaka
A SPECULOOS madártávlatból éjszaka
A SPECULOOS madártávlatból éjszaka
A SPECULOOS madártávlatból éjszaka