eso1831hu — Szervezeti közlemények

Írország csatlakozott az Európai Déli Obszervatóriumhoz

A megállapodás aláírásával Írország lett az ESO 16. tagállama

2018. szeptember 26.

Szeptember 26-án John Halligan T.D., képzésért, innovációért, kutatásért és fejlesztésért felelős ír miniszter és Xavier Barcons, az ESO főigazgatója aláírta a csatlakozási megállapodást, melynek köszönhetően Írország csatlakozik az Európai Déli Obszervatóriumhoz (ESO, European Southern Observatory), a világ legproduktívabb csillagászati obszervatóriumához. Az ESO örömmel várja, hogy üdvözölhesse Írországot és együtt dolgozhasson az ország csillagászaival és iparával a csillagászat élvonalának fejlesztésében.

Miután a mai napon, 2018 szeptember 26-án aláírták Dublinban Írország csatlakozási megállapodását, az ír csillagászok a legfejlettebb földfelszíni csillagászati távcsövekhez nyernek hozzáférést. A megállapodás aláírása előtt az ESO Tanácsa 2018. június 6-ai találkozóján egyhangúlag támogatta az ír tagságot.

Az ír ESO-tagság formális ratifikálási folyamata már szinte teljesen befejeződött a Dáil Éireann és a Seanad Éireann – vagyis az Ír Nemzeti Közgyűlés és Szenátus – jóváhagyása után. A folyamat akkor fog teljesen lezárulni, amikor az erről szóló megerősítő okiratot – egy hivatalos dokumentumot – elhelyeznek a francia Külügyminisztériumnál, ami várhatóan napokon belül megtörténik. Az dokumentum elhelyezésének napja lesz az ír ESO csatlakozás hivatalos dátuma.

“Örömmel üdvözöljük Írországot a szervezetünk legújabb tagjaként” nyilatkozta az ESO főigazgatója, Xavier Barcons. “Írország érett és virágzó csillagászati közössége hozzá fog járulni az ESO-tagállamok széles skálájú szakértelméhez, megerősítve ezzel az ESO helyét világszinten a csillagászat élvonalában. Az ír csillagászok hozzáférhetnek majd a legkorszerűbb földfelszíni távcsövekhez, valamint lehetőségük lesz részt venni a következő generációs ESO-eszközök megépítésében más ESO-tagállamokkal együtt. Továbbá nagyon várjuk, hogy együtt dolgozhassunk ír ipari partnerekkel az ESO modern távcsöveinek megépítésén és működtetésén."

A csatlakozás megszilárdítja Írország csillagászattal foglalkozó kutató-közösségének értékes nemzetközi helyét a csillagászatban. Az ESO-tagsággal Írország hozzáférést szerez az ESO világszínvonalú távcső- és eszközparkjához, beleértve a Paranal-hegyen található Very Large Telescope (VLT)-t és a Chajnantornál levő Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA)-t, valamint lehetőség kap hozzájárulni az Extremely Large Telescope (ELT) megépítéséhez az elkövetkező években.

Az ESO-hoz történő csatlakozással Írország tovább erősíti az eddig is gazdag csillagászati történelmét, amely századokra nyúlik vissza. A 19. században számos évtizeden át Írországban volt a világ legnagyobb teleszkópja – a parsonstowni Leviatán – az 1,8 méteres tükrös távcső a Birr-kastélynál található (amely otthont ad az I-LOFAR-nak, egy Európa-szintű alacsony frekvenciás rádióteleszkópnak). Írország élénk kutatói közössége és high-tech ipari szektora sok éve támogatta már az ESO-tagságot, most az ESO-tagság eredményeképpen hozzáférést kapnak megfigyelő műszerekhez és ipari lehetőségek széles skálájához.

Ami az aláírást illeti, Halligan miniszter üdvözölte ezt a fontos lépést Írország tagsági folyamatában: “Örülök, hogy aláírhattam ezt a tagsági megállapodást az Európai Déli Obszervatóriummal, ami a kormány, az ESO, valamint az ír asztrofizikai közösség jelentős munkájának kiteljesedését reprezentálja. Mint a világ vezető csillagászati kutatószervezetének tagja, Írországnak lehetősége van hozzáférni kiváló kutatáshoz, innovációhoz, együttműködéshez, valamint ipari szerződésekhez. Ez a jelentős befektetés a tudományos közösségünkben mutatja az ír kormány folyamatos elköteleződését a kutatás és fejlesztés iránt, mind az akadémiai, mind az ipari szektorban."

További információ

Az ESO a legfontosabb kormányközi csillagászati szervezet Európában, és messze a legeredményesebb földfelszíni csillagászati obszervatórium az egész világon. Tizenhat tagország támogatja: Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, az Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Németország, Írország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc és Svédország. Ezt a sort  egészíti ki az ESO obszervatóriumainak befogadóországaként Chile, valamint stratégiai partnerként Ausztrália. Az ESO ambiciózus programjának fő célkitűzése hatékony földi megfigyelő műszerek tervezése, kivitelezése és működtetése fókuszál annak érdekében, hogy a csillagászok élvonalbeli fontos tudományos felfedezéseket tehessenek. Az ESO vezető szerepet játszik csillagászati együttműködések elősegítésében és szervezésében. Az ESO három világszínvonalú megfigyelő helyet tart fenn Chilében. Ezek: La Silla, Paranal és Chajnantor. Paranalon üzemel a Nagyon Nagy Távcső (VLT), a világ legkorszerűbb látható hullámhosszakon üzemelő csillagászati obszervatóriuma, és két égboltfelmérő távcső. A világ legnagyobb égboltfelmérő teleszkópja, a VISTA az infravörös hullámhossztartományban működik, míg a VLT Égboltfelmérő Távcső az optikai hullámhosszak legnagyobb dedikált égboltfelmérő műszere. Az ESO vezető résztvevő az ALMA-együttműködésben, ami jelenleg a legnagyobb létező csillagászati projekt. Mindezeken túl épül már a Paranalhoz közeli Cerro Armazones tetején az ESO 39 méteres Rendkívül Nagy Távcsöve (ELT) is. Ez lesz „az égre néző legnagyobb szem a világon”.

Kapcsolat

Calum Turner
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Telefon: +49 89 3200 6655
Mobil: +49 151 1537 3591
E-mail: pio@eso.org

Connect with ESO on social media

Ez az ESO eso1831 sz. sajtóközleményének fordítása

A sajtóközleményről

Közlemény száma:eso1831hu
Név:ESO Member States
Típus:Unspecified

Képek

Az ír zászló felvonása az ESO központjánál
Az ír zászló felvonása az ESO központjánál
Az ír csatlakozási megállapodási aláírása
Az ír csatlakozási megállapodási aláírása
Az ír csatlakozási megállapodási aláírása
Az ír csatlakozási megállapodási aláírása
Az ír zászló felvonása az ESO központjánál
Az ír zászló felvonása az ESO központjánál
Az ír csatlakozási megállapodás
Az ír csatlakozási megállapodás
Az ír csatlakozási megállapodási aláírása
Az ír csatlakozási megállapodási aláírása

Videók

Az ír zászló felvonása az ESO központjánál
Az ír zászló felvonása az ESO központjánál