Chilei csillaghullás

Meteor fénylik fel éjszaka a chilei sivatagban, a Paranal Obszervatórium egén. Az ESO Nagyon Nagy Távcsövének (Very Large Telescope – VLT) a fotónkon látható három egysége, valamint egyik segédtávcsöve vált tanújává egy meteoroid Naprendszeren átívelő utazásának a végét jelentő látványos fényjelenségnek.

A meteoroidok a Naprendszerben bolyongó, a kisbolygóknál kisebb fém- és kődarabok. Ha belépnek a Föld légkörébe, a gázmolekulákkal való súrlódás miatt felhevülnek és elpárolognak, míg csupán egy fényes nyom marad vissza belőlük az égen. Ezt a jelenséget nevezzük hullócsillagnak, vagy meteornak. Ha egy meteoroid kellően nagy, akkor nem semmisül meg teljesen a légkörben, hanem kisebb-nagyobb maradványai lehullanak a földre. Ezeket a maradványokat meteoritoknak nevezzük.

A fényes nyom színe a meteoroid kémiai összetételéről árulkodik. A zöld szín magnézium, míg a sárga vas jelenlétére utal. A kupolák fölötti égbolt diffúz vörös fényét a Föld légkörének oxigénje és nitrogénje bocsátja ki.

Az ESO VLT távcsőrendszere a világ legfejlettebb optikai csillagászati létesítménye.  Négy távcsőegység alkotja, amelyek munkáját négy mozgatható segédtávcső is támogatja. A segédtávcsövek a Very Large Telescope Interferometer (VLTI) nevű optikai interferometrikus műszer használatakor jutnak szerephez. Ez az eszköz az összes távcsőegység és segédtávcső által egyszerre gyűjtött fényt kombinálja össze, így a csillagászok sokkal részletesebb, nagyobb felbontású felvételeket alkothatnak vele, mint az egyes távcsövekkel külön-külön. A négy távcsőegység az idő nagyobbik részében egymástól függetlenül dolgozik, de alkalmanként a VLTI-t használva mind ugyanazt a célpontot rögzíti. A VLTI tudományos életének mérföldkövei voltak az első exobolygó megpillantása és a galaxisunk középpontjában megbúvó szupernagy tömegű fekete lyuk körül keringő egyes csillagok nyomon követése a műszerrel.

Forrás:

ESO/ M. Zamani

About the Image

Id:potw2134a
Language:hu
Típus:Photographic
Közzététel napja:2021. augusztus 23. 6.00
Size:5472 x 3648 px

About the Object

Név:Meteor, Very Large Telescope
Típus:Unspecified : Technology : Observatory
Unspecified : Sky Phenomenon : Night Sky : Trail : Meteor

Képformátumok

Large JPEG
5,6 MB
Screensize JPEG
259,8 KB

Nagyítható


Háttérképek

1024x768
294,4 KB
1280x1024
468,8 KB
1600x1200
668,8 KB
1920x1200
794,7 KB
2048x1536
1,0 MB