Türelemjáték Vénusszal és Jupiterrel

Ezen a fényképen az ESO La Silla obszervatóriuma látható, a háttérben pedig a horizont közelében a Vénusz és Jupiter bolygók, valamint a Tejút sávja kúszik lassú tempóban. Noha nem rohannak sehová, a fotográfusnak, Zdenek Bardonnak mégis három éjszakájába telt, hogy elkapja ezt a lenyűgöző pillanatot. Az asztrofotósok mindig ki vannak téve az időjárás szeszélyének, és ez az alkalom sem volt kivétel. Bardon három éjszakát várakozott a kristálytiszta égboltra és igazán páramentes légkörre, hogy teljes pompájukban, egy felvételen örökíthesse meg a Vénuszt, a Jupitert és a Tejutat.
 
La Silla különleges csillagászati megfigyelőhely, mert rendkívül alacsony itt a fényszennyezés, így igazán sötét égbolton észlelhetőek a csillagok. Ámbár a lakott települések fényei itt is feltűnnek a horizonton. A 2400 m-es tengerszint feletti magasságának és a sivatagos környezetnek köszönhetően ezen a helyen ráadásul kifejezetten száraz a levegő. A magas páratartalom mind a hivatásos csillagászok, mind az asztrofotósok számára problémát jelent. A tükrökre és lencsékre harmat csapódhat ki, az elektromágneses színkép egyes tartományait pedig erősen elnyeli a légköri vízpára.
 
Ezen a helyen a legtöbb éjszaka száraz és derült, felhők és eső nem nehezíti a munkát. Ám Bardonnak nem volt szerencséje, ezért kellett két további éjszakát várakoznia fotója elkészítésével. De mennyire megérte a várakozást! A fénykép révén nem csak az Atacama-sivatag lenyűgöző panorámájában gyönyörködhetünk, de meggyőződhetünk a kiváló észlelési körülményekről is, amelyben része van az ESO 3,6 méteres és New Technology Telescope nevű távcsöveinek is. A Tejút a horizont mentén futó csillagsávként jelenik meg. A Vénusz a legfényesebb folt a felvétel bal oldalán, a horizont közelében, a Jupiter pedig valamivel halványabban ragyog a Vénusztól kicsivel jobbra lefelé.

Forrás:

About the Image

Id:potw2005a
Language:hu
Típus:Photographic
Közzététel napja:2020. február 3. 6.00
Size:4944 x 3294 px

About the Object

Név:La Silla
Típus:Unspecified : Sky Phenomenon : Night Sky
Unspecified : Technology : Observatory

Képformátumok

Large JPEG
2,8 MB
Screensize JPEG
230,1 KB

Nagyítható


Háttérképek

1024x768
236,0 KB
1280x1024
374,9 KB
1600x1200
527,8 KB
1920x1200
617,7 KB
2048x1536
807,8 KB