Alkonyi séta a Paranalon

A szó szerint rideg körülmények között készült panorámafelvétel az ESO VLT távcsőegyüttesét, a világ egyik legkorszerűbb obszervatóriumát mutatja, amely szinte felülmúlhatatlan minőségű csillagászati adatokat gyűjt a chile Atacama-sivatag egyik magányos hegycsúcsán, a Cerro Paranalon. Bolygónk e távoli szegletének számos előnye van: a Földön a legszárazabb és legtisztább észlelési feltételeket nyújtja – az Atacama-sivatag egyes meteorológiai állomásain még soha nem jegyeztek fel esőt! –, és teljesen mentes a fényszennyezéstől. A paranali csillagászok már napnyugta előtt csillagokkal teli égboltban gyönyörködhetnek, miközben a hanyatló Nap fénye megvilágítja a felszínre kicsapódott vékony dérréteget, utánozhatatlanul légies ragyogással bevonva az egész obszervatóriumot.

Az elszigeteltségnek vannak persze hátrányai is. A helyszínre jutás ugyanis igényel némi elszántságot. A Paranalra nincs tömegközlekedés, így a látogatóknak kocsival kell elérniük a csúcsot vagy az északra lévő antofagastai repülőtérről, vagy a 110 kilométerre délre fekvő legközelebbi városból. Ez azonban nem akadályozza meg a kutatókat, látogatókat, vagy akár a filmstábokat, hogy eljussanak ide. A kényelmetlenségért pedig bőségesen kárpótol a lélegzetelállító látvány, mint amilyet például Miguel Claro, az ESO fotónagykövete is megörökített.

A VLT nem egyetlen távcső, hanem nyolc teleszkóp együttese, amelyek közül hét látható a panorámafelvételen. A csoport négy, egyenként 8,2 méteres távcsőegységből (UT, a doboz alakú szögletes szerkezetek a kép jobb oldalán), és négy kisebb, 1,8 méteres segédteleszkópból (AT, az ívelt, nyitott kupolák a bal oldalon – a négyből három látható) áll össze. A kisebb távcsövek helye változtatható, így a VLT egy remekül hangolható interferométerként is működhet. Az interferometria során több teleszkóp adatait egyesítik úgy, mintha azok egyetlen, jóval nagyobb távcsőként üzemelnének, jelentősen kitágítva így a velük végezhető megfigyelések határait.

Azok, akik saját maguk szeretnék megtapasztalni a fenti látványt, ezt minden hétvégén ingyenes nyilvános vezetések keretében tehetik meg. A látogatók megtekinthetik az egyik 8,2 méteres távcsövet, a híres La Residencia hotelt, esetenként pedig akár a vezérlőtermeket is, ahol a csillagászok dolgoznak. További információk itt érhetők el.

Forrás:

ESO/M. Claro

About the Image

Id:potw1915a
Language:hu
Típus:Photographic
Közzététel napja:2019. április 15. 6.00
Size:7762 x 3847 px

About the Object

Név:Very Large Telescope
Típus:Unspecified : Technology : Observatory

Képformátumok

Large JPEG
7,7 MB
Screensize JPEG
219,7 KB

Nagyítható


Háttérképek

1024x768
285,5 KB
1280x1024
439,4 KB
1600x1200
625,8 KB
1920x1200
750,3 KB
2048x1536
986,7 KB