Az ELT műszaki épületének konstrukciója Paranalon

Ez a fotó az ESO  Nagyon Nagy Távcsöve (Extremely Large Telescope, ELT) műszaki épületének jövőbeli helyét mutatja— és az építkezés már jócskán előrehaladt! Ez az építmény a Cerro Armazones-en készülő ELT fő karbantartó központja lesz. Helyét az ESO Paranal Obszervatóriumában, a chilei Atacama-sivatagban jelölték ki. A háttérben az ESO Nagyon Nagy Távcsöve (Very Large Telescope, VLT) látható a Cerro Paranal csúcsán.

Az ELT 39-méteres főtükre 798 hatszögletű darabból fog állni, amit nagyon nagy pontosságú szenzorok fognak vezérelni. Ezzel a technológiával - amit aktív optikának hívnak -, lehetséges lesz az, hogy a távcső folyamatosan mozgassa az egyes tükörszegmenseket, azért, hogy kiküszöböljék az olyan zavaró hatásokat, mint a hőmérséklet, gravitáció vagy a szél nyomása, ezáltal a tükör felülete mindig tökéletes marad, és így a megfigyeléseket mindig a lehető legoptimálisabb módon végezhetjük.

A kívánt optikai minőség fenntartásához arra is szükség van, hogy a kolosszális tükröt rendszeresen letisztítsák, mossák és új bevonat kerüljön rá. Mivel az egyes tükörszegmesenket 1,5 évente kell újragőzölni, az ELT folyamatos működtetéséhez naponta két tükörrészt kell kiszerelni, új réteggel bevonni és visszaszerelni. Ezt a karbantartást az ELT műszaki épületében fogják elvégezni, de nem csak ez, hanem a másod és harmadlagos tükrök új bevonattal való ellátása és a számos tükörszegmens kezdeti összeszerelése is itt zajlik majd.

Forrás:

G. Hüdepohl (atacamaphoto.com)/ESO

About the Image

Id:potw1848a
Language:hu
Típus:Photographic
Közzététel napja:2018. november 26. 6.00
Size:5236 x 3508 px

About the Object

Név:Extremely Large Telescope
Típus:Unspecified : Technology : Observatory : Facility

Képformátumok

Large JPEG
6,1 MB
Screensize JPEG
330,7 KB

Nagyítható


Háttérképek

1024x768
367,2 KB
1280x1024
583,1 KB
1600x1200
833,8 KB
1920x1200
1005,9 KB
2048x1536
1,3 MB

 

Tekintse meg