Négy lézer Paranal felett

Az ESO Paranal Obszervatóriumának csodás éjszakai égboltjának hátterében négy lézersugár ragyog a Nagyon Nagy Távcső (VLT) 4-es számú teleszkópjából (UT4), amelyek az ESO többszörös lézerének első használatát jelzik, és ezek a világ legerősebb lézeres vezetőcsillagai, amit valaha a csillagászatban használtak. A lézersugarak valahol 90 km-es magasságban a légköri a nátriumatomokat gerjesztik, mesterséges csillagot hozva létre az adaptív optikai rendszer részére.

A modern távcsövek az adaptív optikai rendszereket arra használják, hogy a földi légkör torzító hatásait kompenzálják. Ehhez a távcsőnek egy fényes referenciacsillagot kell látnia, miközben a fő célpontot méri. Azonban nem mindig látszik elegendően fényes csillag a látómező közelében, így a csillagászok lézereket használnak, hogy mesterséges csillagokat hozzanak létre pontosan ott, ahol szükség van rájuk. A felsőlégkörben lévő nátriumatomok a lézerek hatására fényleni kezdenek, apró fényfoltot képeznek,  a valódi csillagokat utánozva.

Többszörös lézereket használva még jobban jellemezhetőek a légkör tulajdonságai, ezáltal sokkal jobb minőségű képeket kaphatunk az ég egy nagyobb területéről, mintha csak egyetlen lézersugarat használnánk. A négy lézert nemrég szerelték fel az UT4-re, amely a valaha készült legkifinomultabb lézeres vezetőcsillag-rendszer, és példája annak, hogy az ESO által az európai ipar komplex kutatási és fejlesztési projektek vezetésében vehet részt. Az új lézerek segítségével a VLT még élesebb képeket lesz majd képes készíteni, megközelítve a távcső képalkotásának diffrakciós határát. Ezzel az új rendszerrel a Paranal Obszervatórium továbbra is vezető szerepet tölt be a legkorszerűbb és legnagyobb számú adaptív optikai rendszerrel működő obszervatóriumok között. Ez az új rendszer utat nyit egy hasonló rendszer számára, amely az ESO következő európai Extrém Nagy Távcsöve, a világ legnagyobb, égre néző szemére kerül majd.

Forrás:

ESO/F. Kamphues

About the Image

Id:potw1618a
Language:hu
Típus:Photographic
Közzététel napja:2016. május 2. 6.00
Related announcements:ann21007
Size:3648 x 5481 px

About the Object

Név:Very Large Telescope
Típus:Unspecified : Technology : Observatory : Telescope

Képformátumok

Large JPEG
4,7 MB
Screensize JPEG
531,6 KB

Nagyítható


Háttérképek

1024x768
340,0 KB
1280x1024
505,7 KB
1600x1200
684,9 KB
1920x1200
777,7 KB
2048x1536
1018,4 KB