ann20032-hu — Bejelentések

Jelentős előrelépés történt az ELT-főtükör helyzetbeállítóinak és érzékelőinek tervezési folyamatában

2020. november 24.

Az ESO Rendkívül Nagy Távcsövének (ELT) főtükre (M1) újabb lépéssel került közelebb a megvalósuláshoz, miután véglegesítették határhelyzet-érzékelőinek tervét, de a helyzetbeállítók (aktuátorok) is közelítenek ehhez a mérföldkőhöz. Az érzékelők és az aktuátorok alapvető szerepet játszanak a 39 méteres óriástükör működésében, a lehető legjobb optikai leképezés elérésében. A tervek szerint az ELT még ebben az évtizedben munkába áll a chilei Atacama-sivatagban.

Az ELT M1 jelű főtükre 798 vékony, hatszögletű, üvegkerámiából készült elemből áll. A lehető legjobb optikai leképezéshez szükséges tüköralak folyamatos fenntartásához a tükör elemeinek a külső környezeti feltételektől (hőmérséklet, légnyomás, szélviszonyok) függetlenül, a távcső tetszőleges helyzetében összehangoltan kell működniük. Az ezt biztosító mozgató- és érzékelőelemek, az M1 helyzetbeállítói és határhelyzet-érzékelői lehetővé teszik a tükör mindegyik szegmensének egymástól független beállítását, mégpedig nanométeres, azaz a milliméter milliomod részének megfelelő pontossággal, ami kulcsfontosságú a távcső elvárt teljesítőképességének elérésében.

Az M1 helyzetbeállítói

Az M1 szegmenstámasztói a 798 tükörelem mindegyikét összekapcsolják a főtükör támasztószerkezetével. A holland VDL ETG Projects BV cég által gyártott és nagy pontossággal tesztelt szegmenstámasztók első adagját nemrég szállították a francia Safran Reosc cég Poitiers-ben található részlegébe, ahol a tükörszegmenseket polírozzák és összeszerelik.

A kb. 1,4 méter átmérőjű, támasztószerkezetével együtt 250 kg tömegű tükörszegmensek mindegyike három helyzetbeállítón fog majd támaszkodni a chilei beszerelést követően. Az aktuátorok kicsiny, nagy pontosságú mozgatásokkal folyamatosan változtatják a tükörelemek helyzetét.

A helyzetbeállítókat a német Physik Instrumente (PI) cég készíti. Nagy pontosságú motoros mozgatásra és pozicionálásra szakosodott cégként a PI 2394 aktuátort fog gyártani, amelyekkel hajszálpontosan (valójában a hajszálnál sokkal pontosabban) lehet majd beállítani az ELT főtükrének szegmenseit. A nagy pontosságú helyzetbeállítók tervei már a jóváhagyás közelében állnak, amint ez megtörténik, indulhat a sorozatgyártás.

Az M1 határhelyzet-érzékelői

A főtükörszerkezet másik fontos összetevőjét alkotják a határhelyzet-érzékelők, amelyek esetében már meg is történt a végső terváttekintés. A francia Fogale Nanotech és a német Micro-Epsilon cégek alkotta FAMES konzorcium által az M1-hez gyártandó határhelyzet-érzékelők a legpontosabb ilyen eszközök, amelyeket távcsövekhez valaha terveztek. Mindegyik tükörszegmens két oldalán egy-egy ilyen érzékelő figyeli, hogy az elem kimozdul-e a helyzetéből, akár csak a milliméter milliomod részével. Összesen 4608 határhelyzet-érzékelő fogja mérni az M1 összes szegmensének egymáshoz viszonyított helyzetét, lehetővé téve így a teljes tükör alakjának korrigálását, ha az elemek kimozdulnak a helyükről.

A határhelyzet-érzékelőknek és helyzetbeállítóknak az ELT méretéből következő nagy száma miatt a tervezés végső szakaszában a cégeknek az alapos teszteléshez több tucatnyi egységet kell legyártani, és nem csak a végterméket, de magát a gyártási folyamatot is minősíttetni kell. A határhelyzet-érzékelők terveinek véglegesítése után a FAMES elkezdi a távcső kulcsfontosságú elemeinek sorozatgyártását.

A határhelyzet-érzékelők és helyzetbeállítók első adagja várhatóan 2021 közepén érkezhet a chilei Atacama-sivatagba, az ELT műszaki bázisára, ahol majd beépítik azokat az M1 szegmenstartóiba.

Linkek

·      Mérföldkőhöz érkezett az ELT főtükrét alkotó egyedi szegmensek gyártási folyamata

About the Announcement

Id:ann20032

Képek

Az M1 szegmenseinek prototípusa a támasztószerkezettel
Az M1 szegmenseinek prototípusa a támasztószerkezettel
Az ELT főtükörszegmenseinek határhelyzet-érzékelői
Az ELT főtükörszegmenseinek határhelyzet-érzékelői
Az ELT főtükörszegmenseinek helyzetbeállítói
Az ELT főtükörszegmenseinek helyzetbeállítói