ann20027-hu — Bejelentések

Új planetáriumi előadás: A láthatatlan Világegyetem - Nézd az eget emberfeletti szemmel!

Az ESO-val együttműködésben készített előadás látványos betekintést nyújt az új távcsőtechnológiákba.

2020. október 14.

Hogyan vizsgálják a csillagászok a Világegyetemet az emberi érzékelés határain túl? Az ESO Szupernóva Evans & Sutherlanddel és a Houstoni Természettudományi Múzeummal koprodukcióban készült és az legújabb programja betekintést enged a csillagászat legnagyobb forradalmába a távcső feltalálása óta.

A láthatatlan Világegyetem hív, hogy lépj a felfedezés és a megértés új korszakába. Azt, hogy miként látjuk az eget, évmilliókon át a szemünk korlátozta. Most megvan a technológiánk, ami lehetővé teszi, hogy emberfeletti látásmóddal és pontossággal nézzünk az égre.

A láthatatlan Világegyetem planetáriumi előadás izgalmas módon nyújt betekintést az élvonalbeli csillagászatba. Tudj meg többet azokról a szuperszámítógépekről, amelyek különböző földrészeken álló távcsövek csoportjait kapcsolják össze egymással! Kövesd az űrobszervatóriumok flottáját, amelyek kiterjesztik az érzékeinket téren és időn át! Tudd meg, hogy az új detektorok a különböző megfigyeléseket egyesítő szoftverekkel együtt hogyan alakítják át azt, amire a Földön képesek vagyunk! Lásd meg a láthatatlant!

Az Evans & Sutherland, az ESO és a Houstoni Természettudományi Múzeum közreműködésében megvalósuló, teljes kupolás előadás, A láthatatlan Világegyetem lenyűgöző vizuális csemegét kínál, miközben a Utahi Filmzenekar előadásában elhangzó izgalmas zenei aláfestés mellett fedezzük fel az égbolt legújabb csodáit. Felemelő érzés egy pillantást vetni a csillagászat új korszakára és arra, amit még tartogat számunkra.

A körülbelül 1 órás előadás a 10 évnél idősebb nagyközönséget célozza meg. A produkció iránt érdeklődő planetáriumok itt találhatnak további információt.

További információk:

Az ESO Szupernóva Planetárium és Látogatóközpont

Az ESO Szupernóva Planetárium és Látogatóközpont a nagyközönség számára épült élvonalbeli csillagászati és oktatási centrum az ESO München melletti Garchingban működő központjában. A központban helyet kapott egy digitális planetárium, amely egy 14 méter átmérőjű, 360 fokos kupolára vetít, emellett egy interaktív, a csillagászat és az ESO lenyűgöző világát bemutató kiállítás, amely az eljövendő generációk figyelmét szeretné felhívni a Világegyetem megbecsülésének és megértésének fontosságára. Minden tartalom elérhető angol és német nyelven is. A kiállítás ingyenesen látogatható. A planetáriumi előadásokon, a vezetett sétákon és más tevékenységeken a részvétel előzetes regisztrációhoz és online jegyvásárláshoz kötött. További részletekért látogassa meg a supernova.eso.org oldalt!

Az ESO Szupernóva Planetárium és Látogatóközpont az Európai Déli Obszervatórium (ESO) és Heidelbergi Elméleti Tanulmányok Intézete (HITS) együttműködéséből született. Az épület a német Klaus Tschira Alapítvány (KTS) adományából születhetett meg, amelynek az üzemeltetését az ESO vállalta.

Az ESO Szupernóva támogatói: a LOR Alapítvány, az Evans & Sutherland, a Sky-Skan és az Energie-Wende-Garching.

KTS

A Klaus Tschira Alapítványt (Klaus Tschira Stiftung – KTS) a névadó Klaus Tschira (1940–2015) fizikus és SAP társalapító hozta létre 1995-ben. Ez Európa egyik legnagyobb magánfinanszírozású nonprofit alapítványa. Az alapítvány támogatja a természettudományos, matematikai, valamint számítástechnika kutatások fejlődését, valamint igyekszik növelni e területek elismerését is. Az alapítvány elkötelezett az oktatás támogatása iránt is, kezdve az óvodától, az iskolákon és középiskolákon keresztül egészen az egyetemekig és kutatóintézetekig. Az alapítvány élen jár a tudományos ismeretek átadásában, és támogatja a fejlesztéseket, valamint az elért eredmények érthető prezentálását is.

HITS

A Heidelbergi Elméleti Tudományok Intézete (Heidelberg Institute for Theoretical Studies – HITS gGmbH) egy nonprofit kutatóintézet, amelyet Klaus Tschira (1940–2015) fizikus és SAP társalapító és a Klaus Tschira Alapítvány 2010-ben hozott létre. A HITS alapkutatásokat folytat a természettudományok, a matematika és a számítástechnika területén, különös tekintettel a nagy adatbázisok feldolgozására és analízisére. A kutatási területei széleskörűek a molekuláris biológiától az asztrofizikáig. A HITS részvényesei a HITS alapítvány (a KTS leányvállalata), a Heidelbergi Egyetem, és a Karlsruhei Műszaki Egyetem (Karlsruhe Institute of Technology, KIT). A HITS együttműködik még más egyetemekkel és kutatóintézetekkel, valamint ipari partnerekkel is. A HITS fő finanszírozója a HITS Alapítvány, melynek bevételei a Klaus Tschira Alapítványtól származnak. Legfontosabb külső finanszírozók a Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium (BMBF), a Német Kutatási Alap (DFG), és az Európai Unió.

ESO

Az ESO a legfontosabb kormányközi csillagászati szervezet Európában, és messze a legeredményesebb földfelszíni csillagászati obszervatórium az egész világon. Tizenhat tagország támogatja: Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, az Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc és Svédország. Ezt a sort  egészíti ki az ESO obszervatóriumainak befogadóországaként Chile, valamint stratégiai partnerként Ausztrália. Az ESO ambiciózus programjának fő célkitűzése hatékony földi megfigyelő műszerek tervezése, kivitelezése és működtetése fókuszál annak érdekében, hogy a csillagászok élvonalbeli fontos tudományos felfedezéseket tehessenek. Az ESO vezető szerepet játszik csillagászati együttműködések elősegítésében és szervezésében. Az ESO három világszínvonalú megfigyelő helyet tart fenn Chilében. Ezek: La Silla, Paranal és Chajnantor. Paranalon üzemel a Nagyon Nagy Távcső (VLT), és annak világeső interferométere. Paranalon továbbá két égboltfelmérő távcső is található. A világ legnagyobb égboltfelmérő teleszkópja, a VISTA az infravörös hullámhossztartományban működik, míg a VLT Égboltfelmérő Távcső az optikai hullámhosszak legnagyobb dedikált égboltfelmérő műszere. A Paranal Obszervatórium ad majd otthont a déli Cserenkov Távcsőhálózatnak, a világ legnagyobb és legérzékenyebb gamma-obszervatóriumának. Az ESO vezető résztvevő a Chajnantor-fennsíkon működő ALMA és APEX obszervatóriumokban, a jelenleg létező legnagyobb csillagászati projektben. Mindezeken túl épül már a Paranalhoz közeli Cerro Armazones tetején az ESO 39-méteres Rendkívül Nagy Távcsöve (ELT) is. Ez lesz a világ „égre néző legnagyobb szeme”.

Linkek

About the Announcement

Id:ann20027

Képek

A láthatatlan Világegyetem poszterterve
A láthatatlan Világegyetem poszterterve