Bejelentések

A világjárvány miatti kényszerszünet után újra indult a tudományos célú működés a Paranalon

2020. szeptember 18.

A COVID-19 világjárvány okozta nem mindennapi körülmények miatt március végén az ESO felfüggesztette a tudományos célú tevékenységet az obszervatóriumaiban. Most azonban örömmel jelenthetjük, hogy szigorú egészségügyi és biztonsági intézkedések mellett az ESO chilei Atacama-sivatagban található Paranal Obszervatóriumában korlátozott mértékben ugyan, de újraindult a tudományos célú tevékenység.

A világjárvány terjedése, illetve a hozzá kapcsolódó logisztikai, technikai és biztonsági korlátozások alapos elemzése után az ESO a VLT távcsőegyüttesnek helyet adó Paranalon szeptember elején megkezdte az előkészületeket az újraindításhoz. A művelet fokozatosan kerül végrehajtásra, a VLT távcsőegyüttes négy darab 8,2 méteres egységéből (UT) először csak kettővel indulnak újra az észlelések. Egyelőre a műszerek közül is csak kettő működik, az UT1-en az egyik legnépszerűbb eszköz, a FORS2, míg az UT2-n a UVES nagy felbontású spektrográf.

Izgalmas és fontos lépésről van szó, de a nem lanyhuló COVID-19 világjárvány miatt még ennél is fontosabb a munkatársak biztonságának szavatolása a továbbiakban is. Ennek érdekében a helyszínre való eljutással, az onnan történő elutazással, illetve a Paranalon végzett munkával kapcsolatban átfogó egészségügyi szabályozás lépett életbe. Ennek elemei például a fizikai távolságtartás biztosítása a közösségi terek átszervezésével, az arcot eltakaró maszk viselésének előírása ott, ahol a megfelelő fizikai távolság nem tartható fenn, illetve az egyidejűleg a helyszínen tartózkodók létszámának legfeljebb 30 főben történő korlátozása. Az ESO csúsztatott munkaidő-beosztást is kidolgozott a munkatársak fertőzési kockázatának csökkentése érdekében, és naponta egészségügyi ellenőrzéseket is végez.

A Paranaltól ötszáz kilométerre északkeletre, a Chajnantor-fennsíkon ötezer méter magasságban található APEX újraindításának előkészületei is zajlanak, a tudományos célú észlelések rövid időn belül ott is elkezdődnek. Chile Coquimbo régiójának központja, La Serena közelében, a Paranaltól hétszáz kilométerre délre található La Silla Obszervatórium továbbra is biztonsági üzemmódban marad, tudományos célú észleléseket nem végez.

A nem az ESO kötelékébe tartozó csillagászok és a nagyközönség továbbra sem látogathatja a szervezet obszervatóriumait. Az ESO ezután is szorosan nyomon követi a járvány chilei alakulását, hogy meghatározhassa a teljes újraindítás következő lépéseinek lehetséges időpontjait. Mindazonáltal ha az egészségügyi és biztonsági megfontolások úgy kívánják, az ESO a Paranalon és az APEX-nél is visszatér a biztonsági üzemmódhoz. További részletekért lásd a tudományos közösségnek szóló bejelentésünket a korlátozott mértékű tudományos célú működésről.

Linkek

·      COVID-19 koronavírus-intézkedések az ESO-ban

·      Korlátozott mértékű tudományos célú működés a Paranalon, és a DDT (Director's Discretionary Time) ablak újranyitása

About the Announcement

Id:ann20025

Képek

Újra észlel a VLT
Újra észlel a VLT
Újra mozog az UT2
Újra mozog az UT2
Éjszakai látkép a VLT helyszínéről
Éjszakai látkép a VLT helyszínéről
Paranal crew on the VLT platform
Paranal crew on the VLT platform
Csak angol nyelven
Paranal Science Operations Team checks UT2’s view of the sky
Paranal Science Operations Team checks UT2’s view of the sky
Csak angol nyelven