Bejelentések

Az év asztrofotósa 2020 verseny győztesei

2020. szeptember 11.

A Greenwichi Királyi Obszervatórium közzétette rendkívül népszerű, a kozmoszt a legszebb és leglátványosabb módon bemutató képeket felkutató nemzetközi fotográfiai versenyének eredményeit. Az év asztrofotósa 2020 győztes felvételeit az Insight Investment Az év asztrofotósa kiállításán tekintheti meg a közönség a Nemzeti Tengerészeti Múzeumban 2020. október 23-tól. Az ESO 2016-ban csatlakozott a versenyhez egy zsűritag delegálásával, és vállalta a megmérettetés népszerűsítését az általa elérhető csillagászközösség körében.

A francia fotográfus, Nicolas Lefaudeux a világ több ezer amatőr és professzionális fotósát körözte le a versenyben, így elnyerte a Greenwichi Királyi Obszervatórium és az Insight Investment Az év asztrofotósa 2020 címét.

A többi kategória győztes képei és a különdíjas alkotások között találjuk Nicholas Roemmelt (Németország) lélegzetelállító sarki fényét Hamn i Senja felett, ami a norvégiai Skalandban készült; Łukasz Sujka (Lengyelország) felvételét a Hold és a Jupiter együttállásáról, amelyet három Jupiter-hold keretez; egy lenyűgöző illusztrációt, A technológia börtönét, amelyen a magyar Schmall Rafael örökítette meg a Föld és az Albireo kettőscsillag között áthaladó műholdak nyomvonalait; A legjobb kezdőnek járó díjat pedig Tóth Bence a Kalifornia-köd központi régiójáról készült elképesztő fényképe kapta.

Julie F. Hill (Egyesült Királyság) Sötét folyó című, elragadó fotója A képi innovációért járó Annie Maunder-díj első díját kapta.

Egy újabb rendkívüli év után, melynek során feltörekvő fiatal asztrofotósok küldtek pályaműveket Az év fiatal asztrofotósa kategóriába, a tízéves Alice Fock Hang (Réunion, Franciaország) viheti haza a fődíjat hihetetlen képéért. A négy bolygó és a Hold című alkotás a Holdat, a Vénuszt, a Merkúrt, az Antares csillagot, a Jupitert és a Szaturnuszt örökíti meg az Indiai-óceán felett.

Az egyes kategóriák győztesei a következők:

Galaxisok

 • Nicolas Lefaudeux (Franciaország): Karnyújtásnyira az Andromeda galaxis? (1. hely és abszolút győztes)
 • Mark Hanson (USA): Az NGC 3628 és a 300 ezer fényév hosszú csóva (2. hely)
 • Juan-Carlos Munoz-Mateos (Spanyolország): Támadás a Nagy Magellán-felhő ellen (3. hely)

Sarki fények

 • Nicholas Roemmelt (Németország): A zöld hölgy (1. hely)
 • Tom Archer (Egyesült Királyság): Magányos fa egy skandináv sarki fény alatt (2. hely)
 • Kristina Makeeva (Oroszország): Izland (3. hely)

A Hold

 • Alain Paillou (Franciaország): A Tycho-kráter régiója színesben (1. hely)
 • Ethan Roberts (Egyesült Királyság):  HDR Részleges holdfogyatkozás felhőkkel (2. hely)
 • Daniel Koszela (Lengyelország): Holdbázis (3. hely)

A Nap

 • Alexandra Hart (Egyesült Királyság): Folyékony napfény (1. hely)
 • Filip Ogorzelski (Lengyelország): 145 másodperc sötétség (2. hely)
 • Alan Friedman (USA): Ultraibolya (3. hely)

Emberek és a világűr

 • Schmall Rafael (Magyarország): A technológia börtöne (1. hely)
 • Tian Li (Kína): Figyeljük meg a galaxis szívét (2. hely)
 • Yang Sutie (Kína): Az AZURE nyomjelző anyagai (3. hely)

Bolygók, üstökösök és kisbolygók

 • Łukasz Sujka (Lengyelország): Közöttünk az űr… (1. hely)
 • Martin Lewis (Egyesült Királyság): A legvégső határ (2. hely)
 • Robert Stephens (USA): Alnilam szelleme és egy földközeli kisbolygó (3. hely)

Égi tájképek

 • Thomas Kast (Németország): Égfestés (1. hely)
 • Stefan Liebermann (Németország): Sivatagi mágia (2. hely)
 • Weijian Chen (Kína): Az Univerzum hangja (3. hely)

Csillagok és ködök

 • Peter Ward (Ausztrália): Kozmikus pokol (1. hely)
 • Connor Matherne (USA): A Delfin kiugrik egy gázóceánból (2. hely)
 • Min Xie (USA): A ködös elefánt ormánya (3. hely)

Az év fiatal asztrofotósa

 • Alice Fock Hang (Réunion –  10 éves): A négy bolygó és a Hold (1. hely)
 • Thea Hutchinson (Egyesült Királyság – 13 éves): Levált protuberanciák (2. hely)
 • Logan Nicholson (Ausztrália – 15 éves): A Carina régió (3. hely)
 • Xiuquan Zhang (Kína – 12 éves): Fényhíd az égen (3. hely)
 • Winslow Barnwood (USA –15 éves): Ütközőpálya! (3. hely) 

Különdíj: A legjobb kezdőnek járó Sir Patrick Moore-díj

·      Tóth Bence (Magyarország): Hullámok (1. hely)

Különdíj: A képi innovációért járó Annie Maunder-díj

 • Julie F Hill (Egyesült Királyság): Sötét folyó (1. hely)

Az abszolút győztes 10000 fontos pénzjutalmat kap. A többi kategória nyertese és Az év fiatal asztrofotósa 1500 fontot kap. A második (500 font) és a harmadik (250 font) helyezett is pénzjutalmat kap. A különdíjasok egyenként 750 fontot kapnak. Az összes nyertes egyéves előfizetést kap a BBC Sky at Night Magazine-ra.

Az év asztrofotósa verseny a Greenwichi Királyi Obszervatórium, az Insight Investment és aBBC Sky at Night Magazine közös vállalkozása. A 12. alkalommal megrendezett versenyre több mint 5000 nevezés érkezett mind a hat kontinensről.

További információk

Az ESO a legfontosabb kormányközi csillagászati szervezet Európában, és messze a legeredményesebb földfelszíni csillagászati obszervatórium az egész világon. Tizenhat tagország támogatja: Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, az Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc és Svédország.  Ezt a sort  egészíti ki az ESO obszervatóriumainak befogadóországaként Chile, valamint stratégiai partnerként Ausztrália. Az ESO ambiciózus programjának fő célkitűzése hatékony földi megfigyelő műszerek tervezése, kivitelezése és működtetése fókuszál annak érdekében, hogy a csillagászok élvonalbeli fontos tudományos felfedezéseket tehessenek. Az ESO vezető szerepet játszik csillagászati együttműködések elősegítésében és szervezésében. Az ESO három világszínvonalú megfigyelő helyet tart fenn Chilében. Ezek: La Silla, Paranal és Chajnantor. Paranalon üzemel a Nagyon Nagy Teleszkóp (VLT), a világ legkorszerűbb látható hullámhosszakon üzemelő csillagászati obszervatóriuma, és két égboltfelmérő távcső. A világ legnagyobb égboltfelmérő teleszkópja, a VISTA az infravörös hullámhossztartományban működik, míg a VLT Égboltfelmérő Távcső az optikai hullámhosszak legnagyobb dedikált égboltfelmérő műszere. Az ESO paranali obszervatóriumában fog működni a Cserenkov Távcsőhálózat déli egysége, a világ legnagyobb és legérzékenyebb gammasugárzás-obszervatóriuma. Az ESO emellett a Chajnantoron lévő két létesítmény, az APEX és az ALMA vezető partnere, ami jelenleg a legnagyobb létező csillagászati projekt. Mindezeken túl már épül a Paranalhoz közeli Cerro Armazones tetején az ESO 39-méteres Rendkívül Nagy Távcsöve (ELT) is. Ez lesz a világ „égre néző legnagyobb szeme”.

A Greenwichi Királyi Obszervatórium ad otthont a greenwichi középidőnek és a Kezdő Délkörnek, és ez a világ egyik legfontosabb történelmi és tudományos helye. 1675-ös alapítása óta Greenwich volt az idő és tér meghatározásának központja, és a látogatók máig ráállhatnak a Kezdő Délkör történelmi vonalára. Az Obszervatórium galériái és a Peter Harrison Planetárium segít felfedni az idő, a tér és a csillagászat rendkívüli jelenségeit. 2018-ban a Királyi Obszervatórium hozzájutott az Annie Maunder Asztrografikus Teleszkóphoz (AMAT), ami több mint 60 év után az első Greenwich-ben telepített távcső volt. Ez új korszakot nyitott meg a világhírű helyszín számára, és visszaállította működő obszervatóriumi státuszát.

A Greenwichi Királyi Obszervatórium a Greenwichi Királyi Múzeumokhoz tartozik, amely magában foglalja a Nemzeti Tengerészeti Múzeumot, a Királynő Házát és a Cutty Sarkot. A múzeumok és örökségépületek egyedülálló gyűjteménye kulcsfontosságú részét képezi az UNESCO Világörökségbe tartozó Greenwichi Tengerészeti Világörökségnek, több mint két és fél millió brit és külföldi látogatót fogad évente, továbbá fontos oktatási és kutatási központ. A Királyi Greenwichi Múzeumok célja, hogy gazdagítsa az emberek tengerrel, űrkutatással és Nagy-Britannia világtörténelmi szerepével kapcsolatos ismereteit. További információkért látogasson el a www.rmg.co.uk oldalra.

Az Insight Investment egy vezető globális befektetési vállalat, amelyet 2002-ben alapítottak. A londoni székhelyű Insight elsősorban nyugdíjrendszerek pénzügyi menedzselésével foglalkozik azáltal, hogy kötelezettség-vezérelt befektetési stratégiákat biztosít, és fix jövedelmekbe, devizába és többféle eszközbe fektet be.

Az Insight nagyon komolyan veszi a felelős befektetéseket. Alapító aláírója volt a felelős befektetési elveknek (PRI), és több mint egy évtizede integrálta a környezetvédelmi, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) szempontokat a döntéshozatali folyamataiba. Az Insight működését az a meggyőződés vezeti, hogy az ESG-kérdések a befektetési érték fontos mozgatórugói. 2019-ben az Insight A+ besorolást kapott a PRI felmérés legtöbb releváns kategóriájában, ami a felelős befektetési gyakorlatok üzleti szempontból történő integrálása iránti folyamatos elkötelezettségét mutatja.

További információk az Insight Investment vállalatról: www.insightinvestment.com

A BBC Sky at Night Magazine Nagy-Britannia legkeresettebb csillagászati magazinja, havi 17385 darabos példányszámmal. A skyatnightmagazine.com oldalnak 350 ezer látogatója van havonta, és 57 ezer követőt ér el a közösségi médián, így a Facebookon, a Twitteren és az Instagramon keresztül. A magazin az Apple Newsstandben, a Google Play-en és a Zinioban is elérhető, valamint nyomtatásban is. A magazin médiapartnere a Greenwichi Királyi Obszervatórium évente megrendezett Az év asztrofotósa versenyének. A világ vezető csillagászati és tudománykommunikátorai által írt BBC Sky at Night Magazine kiegészül a világ egyik legrégebben futó TV-műsorával, a BBC Four’s The Sky at Night-al. Kiadja az Immediate Media Co a BBC Worldwide licenszével.

Linkek

About the Announcement

Id:ann20024

Képek

Insight Astronomy Photographer of the Year logo
Insight Astronomy Photographer of the Year logo
Csak angol nyelven