Bejelentések

Kihirdették a 2020-as nyári AstroCamp tábor ESO-díjasát

2020. július 21.

Az ESO és a Portói Egyetem Csillagászati Intézete (CAUP) örömmel hirdette ki, hogy a 2020-as nyári AstroCamp tábor ESO-díjasa Meri Teeriaho finn diák. A táborba 12 országból közel 50-en jelentkeztek, legtöbbjük ESO-tagországokból.

Az ESO által támogatott nyári AstroCamp tábort a Portói Egyetem Csillagászati Intézete (CAUP) rendezi a csillagászat és fizika iránt érdeklődőknek. A tábor 2020. augusztus 9. és 23. között kerül megrendezésre. Ebben az évben a tábort sajátos körülmények között szervezik a világjárvány miatt. Összesen 16 diák vesz részt a táborban, akik külföldön élnek, azok távolról csatlakoznak be, míg a Portugáliában élők személyesen vesznek részt a Corno de Bico Tájvédelmi Körzet Környezetvédelmi Oktatásért és Nevelésért Központban tartandó táborban, ahol speciális biztonsági előírásoknak tesznek eleget a helyi egészségügyi hatóságokkal egyeztetve. Amennyiben szükséges, a tábort teljesen online formában tartják meg. A 15–18 éves résztvevők közül 10 lány és 6 fiú, akik Horvátországban, Finnországban, Németországban, Görögországban, Magyarországon, Portugáliában, illetve Spanyolországban élnek.

Mivel a tábort sajátos körülmények között szervezik, az ESO a szokásos ösztöndíj helyett másféle jutalmat ajánlott fel: egy gyönyörű csillagászati képet és egy csillagászati könyvet. Emellett az összes résztvevő kap egy ESO-táskát csupa érdekes dologgal, többek között poszterekkel és ESO-sapkával.

A tábor két hete alatt a diákok a relativitáselméletről és a csillagok, galaxisok és a Világegyetem egészének fizikájáról tanulnak, szabad szemmel és távcsővel figyelik meg az éjszakai égboltot, és online kapcsolatot alakítanak ki különböző országok csillagászaival és fizikusaival. Egy számítási projekt során a világ legjobb távcsöveivel gyűjtött adatokkal fognak dolgozni, valamint részt vesznek egy közösséget szolgáló projektben is.

Linkek

·      Az AstroCamp honlapja

About the Announcement

Id:ann20021

Képek

A 2019-es nyári AsztroTábor résztvevői
A 2019-es nyári AsztroTábor résztvevői