ann20003-hu — Bejelentések

Elnyeri végső alakját az ELT harmadik tükre

2020. január 31.

A világ legnagyobb égre szegeződő szeme, az ESO Rendkívül Nagy Távcsöve (Extremely Large Telescope, ELT) a maga nemében úttörő, az Univerzumot eddig soha nem látott részletességgel megmutató, öt tükörből álló optikai rendszerrel lesz felszerelve. A rendszer harmadik, M3 jelű tükre a gyártási folyamat kulcsfontosságú szakaszán jutott túl, amely után a francia Safran Reosc céghez szállították, hogy elvégezzék rajta a végső polírozást.

 

A legmagasabb optikai minőség biztosítása érdekében a gyártási folyamat minden szakaszában a lehető legnagyobb pontosság elérése szükséges, így az ELT tükreinek elkészítése rendkívüli technológiai kihívást jelent. Az M3 tükör nyers pogácsáját a német SCHOTT cég állította elő, a Zerodur® kerámiaüvegből öntött blokk mérete meghaladja a 4 métert, tömege pedig a három tonnát. Az M3 pogácsájának kiöntése és megfelelő alak létrehozása után a SCHOTT a tükröt a Safran Reosc céghez szállította, ahol elvégzik a teljes optikai felületen 15 nm-es pontosságot adó csiszolást és a polírozást.

 

Az M3 az ELT figyelemre méltó részegysége. A legtöbb nagy teleszkóp, köztük az ESO Nagyon Nagy Távcsöve (VLT) és a NASA/ESA Hubble-űrtávcső, csak két görbült felületű tükröt használ a kép előállítására, esetleg harmadikként egy síktükröt, amellyel a fényt a megfelelő fókuszba terelik. Az ELT esetében azonban a harmadik tükör is görbült felületű, mivel három ilyen tükör használatával nagyobb látómezőben érhető el jobb minőségű képalkotás, mint a kéttükrös kialakításoknál. Ez az elrendezés lehetővé teszi, hogy az ELT eddig nem tapasztalt minőségben képezze le az éjszakai égboltot.

 

Az ELT öt tükrének különböző alakja, mérete és szerepe van. Leglátványosabb az M1 jelű hatalmas, 39 átmérőjű konkáv tükör, amely 798 darab hatszögletű elemből áll össze. Ez gyűjti a fényt az éjszakai égbolt objektumairól, és tükrözi azt az M2 jelű másodtükörre. Az M1 felett függő 4,2 méter átmérőjű M2 a távcsőbe valaha beépített legnagyobb segédtükör lesz, de egyben a valaha előállított legnagyobb konvex tükör is. A fényt az M3-ra fogja visszatükrözni, amely egy felette elhelyezkedő deformálható síktükörre (M4) vetíti azt. A negyedik – a valaha készített legnagyobb adaptív – tükörnél  másodpercenként kb. ezerszer változtatható a tükröző felület alakja a légköri turbulencia által okozott pillanatnyi torzítások ellensúlyozására. A képet az M5 jelű sík billenőtükör fogja stabilizálni, és eljuttatni a műszerekbe.  

About the Announcement

Id:ann20003

Képek

Az M3 pogácsa a Safran Reosc cégnél
Az M3 pogácsa a Safran Reosc cégnél
Az ELT harmadik tükrének (M3) számítógépes képe
Az ELT harmadik tükrének (M3) számítógépes képe
Az ELT optikai rendszerének tükrök elhelyezkedését mutató ábrája
Az ELT optikai rendszerének tükrök elhelyezkedését mutató ábrája

Videók

A fény útja az E-ELT öttükrös optikai rendszerében
A fény útja az E-ELT öttükrös optikai rendszerében