ann19061-hu — Bejelentések

2020 januárjában zárva lesz az ESO Szupernóva

Nyitás februárban új programokkal, bemutatókkal és kiállításokkal

2019. december 2.

Felújítási munkák és az előttünk álló évre történő felkészülés miatt jövő év első hónapjában zárva tart az ESO Szupernóva Planetárium és Látogatóközpont. A 2020. február 1-jei, szombati nyitás után újra szeretettel várjuk látogatóinkat.

A központ januárban nem fogad látogatókat, és eseményeket sem rendez. A december 23. és január 7. közötti időszak a rendes téli szünet, amelyet január 8-tól január 31-ig további zárvatartás követ. Szokásos tevékenységünket 2020. február 1-jén, szombaton kezdjük újra, amikortól folytatjuk rendszeres planetáriumi bemutatóinkat, tárlatvezetéseinket és oktatási műhelyfoglalkozásainkat. Ezek mellett új bemutatókkal és különleges eseményekkel is jelentkezünk.

Az online helyfoglalás a zárvatartás alatt is zavartalanul működik, a február és június közötti meghirdetett planetáriumi bemutatóinkra és tárlatvezetéseinkre már most megválthatók a belépők. Áruk a planetáriumi bemutatókra személyenként 5 euró, míg a tárlatvezetésekre 8 euró/fő. A nyilvános esti eseményekre a belépődíjak nem egységesek, ezekről a programunkból lehet tájékozódni.

 

A februári nyitás alkalmával mindenkit szeretettel várunk Az élő Univerzum c. új kiállításunk megtekintésére. Itt egyebek között olyan kamerák kaptak helyet, amelyek megmutatják, hogy különböző hullámhosszakon hogyan láthatnánk a világot, de relativisztikus biciklinket is továbbfejlesztettük, így mindenki versenyre kelhet barátaival, hogy eldöntsék, ki éri el gyorsabban a fénysebességet! A kiállítás önálló megtekintése ingyenes, és nem igényel előzetes bejelentkezést.

Központunk látogatói még megtekinthetik a Lézer, fény, élet – Tudományos fantasztikumtól a csúcstechnológiájú fotonikáig c. időszaki kiállítást is. A müncheni Ludwig-Maximilians Egyetem Fizika Kara által létrehozott tárlat betekintést nyújt a lézertechnológia fejlődésébe a kezdetektől egészen napjainkig, de felvillantja a jövő alkalmazási lehetőségeit is. Az időszaki kiállítás megtekintése ingyenes.

Kérjük, hogy akik saját rendezvényeket szerveznének az ESO Szupernóvába, ilyen irányú igényeiket csak 2020. február 10-e utáni időpontokra nyújtsák be. Az ESO Szupernóvában két fajta vállalati eseménynek tudunk helyet biztosítani: tudományos és technológiai rendezvényeknek (konferenciák, szemináriumok, előadások stb.), illetve céges közösségi napoknak. Az ESO Szupernóva Saját esemény oldalán találhatók további információk arról, hogyan lehet lefoglalni négy termünk egyikét vagy a Űrtermet, illetve hogyan kérhetünk külön planetáriumi bemutatót vagy tárlatvezetést.

További információ

ESO Szupernóva Planetárium és Látogatóközpont

Az ESO Szupernóva Planetárium és Látogatóközpont a nagyközönség számára épült élvonalbeli csillagászati és oktatási centrum az ESO München melletti Garchingban működő központjában. A központban kapott helyet Németország, Ausztria és Svájc legnagyobb döntött planetáriuma, valamint egy interaktív, a csillagászat és az ESO lenyűgöző világát bemutató kiállítás, amely az

eljövendő generációk figyelmét igyekszik felhívni a bennünket körülvevő világ megértésének és értékei méltánylásának fontosságára. Minden tartalom angol és német nyelven is hozzáférhető. A kiállítás ingyenesen, előzetes bejelentkezés nélkül látogatható. A planetáriumi műsorok megtekintése, a tárlatvezetések és egyéb  tevékenységek regisztrációhoz és elektronikus jegyvásárláshoz kötöttek. További részletek a supernova.eso.org honlapon.

 

Az ESO Szupernóva Planetárium és Látogatóközpont az Európai Déli Obszervatórium (ESO) és Heidelbergi Elméleti Tanulmányok Intézete (HITS) együttműködéséből született. Az épület a német Klaus Tschira Alapítvány (KTS) adományából jöhetett létre, amelynek az üzemeltetését az ESO vállalta.

Az ESO Szupernóva támogatói: a LOR Alapítvány, az Evans & Sutherland, a Sky-Skan és az Energie-Wende-Garching.

 

KTS

A Klaus Tschira Alapítványt (Klaus Tschira Stiftung – KTS) a névadó Klaus Tschira (1940–2015) fizikus és SAP társalapító hozta létre 1995-ben. Ez Európa egyik legnagyobb magánfinanszírozású non-profit alapítványa. Az alapítvány elősegíti a természettudományos, matematikai, valamint számítástechnika kutatásokat, és igyekszik növelni e területek elismertségét is. Az alapítvány elkötelezett az oktatás támogatásában is, az óvodától kezdve az általános és középiskolákon keresztül egészen az egyetemekig és kutatóintézetekig. Az alapítvány élen jár a tudományos ismeretek átadásában, és támogatja a fejlesztéseket, valamint az elért eredmények közérthető bemutatását is.

 

HITS

A Heidelbergi Elméleti Tudományok Intézetét (Heidelberg Institute for Theoretical Studies – HITS gGmbH), ami egy non-profit kutatóintézet, Klaus Tschira (1940–2015) fizikus és SAP társalapító, valamint a Klaus Tschira Alapítvány hozta létre 2010-ben. A HITS alapkutatásokat folytat a természettudományok, a matematika és a számítástechnika területén, különös tekintettel a nagy adatbázisok feldolgozására és analízisére. A kutatási területei a molekuláris biológiától az asztrofizikáig terjedő kört ölelnek fel. A HITS részvényesei a HITS alapítvány (a KTS leányvállalata), a Heidelbergi Egyetem és a Karlsruhei Műszaki Egyetem (Karlsruhe Institute of Technology, KIT). A HITS együttműködik még más egyetemekkel és kutatóintézetekkel, valamint ipari partnerekkel is. A HITS fő finanszírozója a HITS Alapítvány, amelynek bevételei a Klaus Tschira Alapítványtól származnak. Legfontosabb külső finanszírozók a Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium (BMBF), a Német Kutatási Alap (DFG) és az Európai Unió.

ESO

Az ESO a legfontosabb kormányközi csillagászati szervezet Európában, és messze a legeredményesebb földfelszíni csillagászati obszervatórium az egész világon. Tizenhat tagország támogatja: Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, az Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc és Svédország. Ezt a sort egészíti ki az ESO obszervatóriumainak befogadóországaként Chile, valamint stratégiai partnerként Ausztrália. Az ESO ambiciózus programjának fő célkitűzése hatékony földi megfigyelő műszerek tervezése, kivitelezése és működtetése annak érdekében, hogy a csillagászok élvonalbeli fontos tudományos felfedezéseket tehessenek. Az ESO vezető szerepet játszik csillagászati együttműködések elősegítésében és szervezésében. Az ESO három világszínvonalú megfigyelő helyet tart fenn Chilében. Ezek: La Silla, Paranal és Chajnantor. Paranalon üzemel a Nagyon Nagy Távcső (VLT), a világ legkorszerűbb, látható hullámhossztartományban üzemelő csillagászati obszervatóriuma, és két égboltfelmérő távcső. A világ legnagyobb égboltfelmérő teleszkópja, a VISTA az infravörös hullámhossztartományban működik, míg a VLT Égboltfelmérő Távcső az optikai hullámhosszak legnagyobb dedikált égboltfelmérő műszere. Az ESO vezető résztvevő az ALMA- együttműködésben, ami jelenleg a legnagyobb létező csillagászati projekt. Mindezeken túl épül már a Paranalhoz közeli Cerro Armazones tetején az ESO 39-méteres Rendkívül Nagy Távcsöve (ELT) is. Ez lesz a világ „égre néző legnagyobb szeme”.

 

Linkek

·      Az ESO Szupernóva honlapja

·      Az ESO Szupernóva programja

·      Az ESO Szupernóva támogatása

About the Announcement

Id:ann19061

Képek

Csillagos naplemente
Csillagos naplemente