ann19057-hu — Bejelentések

Napelemerőmű szolgáltat majd energiát az ESO Rendkívül Nagy Távcsövének

2019. november 5.

Az ESO jelentős lépést tett annak érdekében, hogy zöldebbé tegye forradalmian új földi bázisú távcsövét. Jövőre az ESO Rendkívül Nagy Távcsövének (ELT) helyet adó területen egy napelemerőművet és egy áramátalakító állomást telepítenek, amelyeket két évvel később helyeznek majd üzembe.

A chilei Antofagasta közelében, a Cerro Armazones csúcson épülő ESO ELT esetében az egyik legnagyobb kihívás az áramszolgáltatás „tiszta” és magas rendelkezésre állású megoldása.

Mivel a távcső helye közel van olyan területekhez, amelyeket bolygónkon a legtöbb napenergia ér, a feladat megoldható az elektromos hálózatra csatlakoztatott áramátalakító rendszer és a központi áramszolgáltatástól független napelemerőmű üzembe helyezésével és üzemeltetésével.

 

A mai napon az ESO a SAESA társasággal aláírta a két létesítmény megépítésére és működtetésére vonatkozó szerződést. Az áramátalakító rendszer magas rendelkezésre állású elektromos áramot fog szolgáltatni, mégpedig 100 százalék tartalék kapacitással és a karbantartások alatt is belépő redundáns készenléti egységgel. Napközben a távcsövek áramellátásához a napelemerőmű szolgáltat megújuló energiát.

A napelemfarm Antofagasta környékének tartalék erőműveként is szolgál majd, mivel nagyobb területre kiterjedő központi áramszünetek esetén az elektromos hálózaton keresztül a helyi közösséget is képes lesz ellátni energiával.

A napelemerőmű is az ESO azon szervezeti törekvéseit szolgálja, hogy minél jobban csökkentse szénlábnyomát. Az ELT esetében jelentős lesz az energiamegtakarítás, mivel a világ legnagyobb távcsöve a legtöbb energiát napközben fogyasztja majd, hogy szinten tarthassák az akkor a kupolába zárt egész szerkezet és optikai elemeinek hőmérsékletét.

About the Announcement

Id:ann19057

Képek

Az ESO és a SAESA közötti szerződés aláírási ünnepsége
Az ESO és a SAESA közötti szerződés aláírási ünnepsége
Az ELT látványterve
Az ELT látványterve