Bejelentések

Az ESO csillagászát is díjazták az ERC Synergy pályázatán

2019. október 14.

Leonardo Testi, az ESO csillagásza, Patrick Hennebelle, a párizsi (Franciaország) CEA, Ralf Klessen, a Heidelbergi Egyetem (Németország), valamint Sergio Molinari, a római (Olaszország) Nemzeti Asztrofizikai Intézet munkatársa elnyerte az Európai Kutatási Tanács (ERC) 12,6 millió eurós támogatását az „ECOGAL – Galaktikus ökoszisztémánk megértése: A Tejút korongjától a csillagok és bolygók kialakulási helyeiig” című projektjük megvalósítására. A projekt egyike annak a 37 szinergiapályázatnak, amelyeket az ERC 2019-ben támogat, de az egyetlen, amely csillagászati témájú.

Az ECOGAL-projektben a megfigyelő csillagászat, a numerikus asztrofizika, az eszközfejlesztés és az asztroinformatika területének élvonalában lévő négy európai kutatócsoport egyesül. Az ERC pályázati támogatásának köszönhetően nagyjából 30 új munkahely jön létre a projekt hatéves időtartamára posztdoktori ösztöndíjasok, PhD-hallgatók, valamint a támogatott kutatócsoportok más alkalmazottai számára.

Az ECOGAL elsődleges tudományos célja galaxisunkban, a Tejútrendszerben jellemző csillag- és bolygókeletkezés egységes, prediktív modelljének megalkotása. A résztvevő kutatók az Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) néhány nagy megfigyelési kampánya és számos kisebb program összesen több mint 1000 óra megfigyelési idejének adatait fogják elemezni. A támogatás egy részéből új alkatrészeket kapnak az ALMA jövőbeni (65-90 GHz-en működő) Band-2 érzékelői. Ezek rendkívül érzékeny detektorok, amelyeket az ALMA mind a 66 antennájára installálni fognak, ez pedig hosszú távú előnyökkel jár a teleszkópot használó csillagászok számára.

Az ERC Európa legfontosabb, élvonalbeli felfedező kutatásokat támogató tudományfinanszírozási szervezete. Az ERC szinergiapályázatának nyertesei olyan kiváló kutatókból álló kis kutatócsoportok, amelyek anyaintézménye Európában található. A 2019-ben összesen 363 millió eurót elérő speciális támogatások lehetővé teszik, hogy a két–négy vezető kutatóból álló kutatócsoportok egymást kiegészítő szakértelmüket, tudásukat és forrásaikat egyetlen kutatási projektben hasznosítsák, azzal a céllal, hogy a legbonyolultabb tudományos problémákkal foglalkozzanak, amelyek gyakran több tudományágat is lefednek.

 

Linkek

About the Announcement

Id:ann19051

Képek

Az ALMA négy antennája a Chajnantor-fennsíkon *
Az ALMA négy antennája a Chajnantor-fennsíkon *
Leonardo Testi
Leonardo Testi