Bejelentések

A 2019-es fizikai Nobel-díjat egy Nap típusú csillag körül keringő első exobolygó felfedezéséért ítélték

2019. október 8.

2019-es fizikai Nobel-díjjal Michel Mayort és Didier Quelozt tüntették ki egy Nap típusú csillag körül keringő első exobolygó felfedezéséért. Mayor, a svájci Genfi Egyetem emeritus professzora és Queloz, a cambridge-i Cavendish Laboratórium fizikus professzora megosztva kapják a díjat James Peebles-szel, az amerikai Princeton Egyetem Albert Einstein emeritusz professzorával „az Univerzum fejlődésének és a Föld világegyetemünkben elfoglalt helyének megértéséhez való hozzájárulásukért”.

 

„Az ESO nagyon büszke a Michel Mayor és Didier Queloz kutatóknak ítélt fizikai Nobel-díjra, amit az 51 Pegasi b és sok más azt követő exobolygó felfedezéséért, a csillagászat egy új ágazatában végzett úttörő tevékenységükért kaptak.” – nyilatkozta Xavier Barcons, az ESO főigazgatója. „Sok exobolygó felfedezésének esetében kulcsfontosságúnak bizonyult az az együttműködés, amely az ESO és tagállamainak kutatóintézetei között zajlik a legnagyobb kihívást jelentő eszközök fejlesztése terén. Különös jelentőséggel bír a HARPS az ESO 3,6 méteres teleszkópján a La Silla Obszervatóriumban, valamint a közelmúltban felszerelt ESPRESSO a Nagyon Nagy Teleszkópon (VLT) a Paranalon, melyek vezető szerepet töltenek be a Naprendszeren túli csillagok körül keringő exobolygók radiálissebesség-módszerrel történő keresésében. Az ESO örömmel fogadja, hogy tudományos közösségének két kiemelkedő, az ESO felé erősen elkötelezett, felszereléseinket igen sikeresen használó tagja részesült ebben a jól megérdemelt elismerésben.”

 

Az 51 Pegasi b, a valaha talált legelső, Nap típusú csillag körül keringő exobolygó felfedezését 1995. október 6-án jelentette be Mayor és Queloz, akik a francia Haute-Provence Obszervatórium ELODIE elnevezésű spektrográfjának segítségével végezték a detektálást. A felfedezés megreformálta a csillagászatot: egy teljesen új ágazat kapuit tárta ki, exobolygók keresésére és karakterizálására fókuszáló eszközök gyártását indította el. Az ELODIE sikere vezetett a CORALIE megépítéséhez, amely előbbinek egy továbbfejlesztett változata. A CORALIE-t az 1,2 méteres svájci Euler-teleszkópra szerelték fel a La Silla Obszervatóriumban, Chilében. A két eszköz építése és működtetése kapcsán szerzett tudást a HARPS (High Accuracy Radial velocity Planet Searcher, azaz nagyon pontos radiális sebességgel bolygót kereső) 2003-ban indult fejlesztése során is kamatoztatni tudták. Az 51 Pegasi b fényét a HARPS is megfigyelte, valamint spektroszkópiai úton – a történelem során először – sikeresen észlelt exobolygóról visszaverődő látható fényt.

 

Mayor és Queloz megkerülhetetlennek bizonyultak a forradalmian új, radiálissebesség-mérésen alapuló módszer kifejlesztésében, amit a mai napig használnak exobolygók felfedezésére. Ennek során a központi csillag apró, előre tartó és hátráló mozgását keresik, amit a körülötte keringő (nem látható) exobolygó okoz. A keringés során változik a bolygó által a csillagra kifejtett gravitációs vonzás iránya, amely a csillag kis elmozdulását eredményezi. Ha a csillag felénk közeledik, színképében a vonalak a kék felé tolódnak el, ellenkező esetben, amikor pedig távolodik tőlünk, a vörös felé. A csillag színképében rendszeresen jelentkező eltolódásokat keresve – és ezáltal a csillag látóirányú sebességében bekövetkező változásokat megmérve – egy kísérő hatására fellépő bármilyen periodikus jelenség kimutatható.

 

Mayor és Queloz egyaránt régóta fennálló együttműködést folytat az ESO-val, valamint mindketten kapcsolatban álltak a szervezet irányító és tanácsadó testületével is. Nagyon tapasztalt észlelők, akik több száz olyan megfigyelésben vettek részt, melyhez az ESO különböző eszközeit használták. 1996-ban az ESO emléket állított Mayor és Queloz úttörő 1995-ös cikkének azáltal, hogy annak egy példányát egy időkapszulában helyezte el, ami ma is a VLT kupolájának burkolatában van eltemetve. Hajthatatlan munkájuk és elszántságuk elismerése, hogy felfedezésüket több mint 20 évvel később fizikai Nobel-díjjal ismerik el.

Linkek

About the Announcement

Id:ann19049

Képek

Didier Queloz és Michel Mayor La Silla-n
Didier Queloz és Michel Mayor La Silla-n
Művészi elképzelés az 51 Pegasi b exobolygóról
Művészi elképzelés az 51 Pegasi b exobolygóról

Videók

Művészi elképzelés az 51 Pegasi b exobolygóról
Művészi elképzelés az 51 Pegasi b exobolygóról