ann19016-hu — Bejelentések

Az ESO Szupernóvában rendezik az IAU csillagászat oktatásával foglalkozó konferenciáját

Az ESO Szupernóva Planetárium és Látogatóközpont ad helyet 2019 szeptemberében az IAU csillagászat oktatásával foglalkozó első konferenciájának

2019. március 13.

2019. szeptember 16. és 18. között az ESO ad helyet az IAU csillagászat oktatásával foglalkozó 2019-es konferenciájának az ESO Szupernóva Planetárium és Látogatóközpontban. A konferencia célja a szakcsillagászok, a csillagászat oktatásának kérdéseivel foglalkozó kutatók és a gyakorló oktatók közötti kapcsolatok építése, ezzel pedig az IAU elkötelezettségének további erősítése a csillagászati oktatással kapcsolatos kutatások és a gyakorlat minőségének, mértékének és hatásának javítása, valamint az ezzel foglalkozó közösség erősítése mellett.

A konferencia megrendezésére kiváló helyszín az ESO Szupernóva, a legmodernebb csillagászati oktatási központok egyike, amely az óvodásoknak, az iskolásoknak és a tanároknak is képes sokrétű programokat nyújtani. A konferencia résztvevői megismerkedhetnek az ESO Szupernóva teljes aktivitási palettájával – beleértve a foglalkozásokat és tárlatvezetéseket –, a több mint 2200 négyzetmétert elfoglaló interaktív kiállításokkal, valamint Németország, Ausztria és Svájc legnagyobb döntött planetáriumával.

A konferencia három fő téma köré szerveződik: a csillagászati oktatás kutatásának kérdései; oktatási sztenderdek, tantervek és segédletek; valamint az általános és középiskolai tanárok képzése. A témákat előadások, poszterszekciók és műhelyfoglalkozások keretében fejtik ki. A kérdéseket több szempontból is megvizsgálják, a tisztán elméleti megközelítéstől kezdve az aktuális pedagógiai és csillagászati kutatási eredmények napi oktatási gyakorlatba történő átültetése közben felmerülő gyakorlati problémákig bezárólag.

A leendő résztvevők a konferencia honlapján olvashatnak részleteket, például a kivonatok és az utazási támogatási kérelmek benyújtásáról. A kivonatok beadási határideje 2019. május 21. További információk találhatók a konferencia körlevelében, ami innen tölthető le. Az ESO örömmel vár mindenkit szeptemberben, hogy résztvevőként vagy előadóként részese legyen ennek az innovatív, izgalmas eseménynek.

További információ

ESO Szupernóva Planetárium és Látogatóközpont

 

Az ESO Szupernóva Planetárium és Látogatóközpont a nagyközönség számára épült élvonalbeli csillagászati és oktatási centrum az ESO München melletti Garchingban működő központjában. A központban kapott helyet Németország, Ausztria és Svájc legnagyobb döntött planetáriuma, valamint egy interaktív, a csillagászat és az ESO lenyűgöző világát bemutató kiállítás, amely az eljövendő generációk figyelmét szeretné felhívni a bennünket körülvevő világ megértésének és értékei méltánylásának fontosságára. Minden tartalom angol és német nyelven is hozzáférhető. Az oktatási programunk ingyenes. További részletek a supernova.eso.org honlapon.

Az ESO Szupernóva Planetárium és Látogatóközpont az Európai Déli Obszervatórium (ESO) és Heidelbergi Elméleti Tanulmányok Intézete (HITS) együttműködéséből született. Az épület a német Klaus Tschira Alapítvány (KTS) adományából jöhetett létre, amelynek az üzemeltetését az ESO vállalta.

 

Az ESO Szupernóva támogatói: a LOR Alapítvány, az Evans & Sutherland, a Sky-Skan és az Energie-Wende-Garching.

 

KTS

 

A Klaus Tschira Alapítványt (Klaus Tschira Stiftung – KTS) a névadó Klaus Tschira (1940–2015) fizikus és SAP társalapító hozta létre 1995-ben. Ez Európa egyik legnagyobb magánfinanszírozású non-profit alapítványa. Az alapítvány elősegíti a természettudományos, matematikai, valamint számítástechnika kutatásokat, és igyekszik növelni e területek elismertségét is. Az alapítvány elkötelezett az oktatás támogatásában is, az óvodától kezdve az általános és középiskolákon keresztül egészen az egyetemekig és kutatóintézetekig. Az alapítvány élen jár a tudományos ismeretek átadásában, és támogatja a fejlesztéseket, valamint az elért eredmények közérthető bemutatását is. Az ESO Szupernóva a Klaus Tschira Alapítvány adománya, amelynek fenntartását az ESO vállalta.

 

HITS

A Heidelbergi Elméleti Tudományok Intézetét (Heidelberg Institute for Theoretical Studies – HITS gGmbH), ami egy non-profit kutatóintézet, Klaus Tschira (1940–2015) fizikus és SAP társalapító, valamint a Klaus Tschira Alapítvány hozta létre 2010-ben. A HITS alapkutatásokat folytat a természettudományok, a matematika és a számítástechnika területén, különös tekintettel a nagy adatbázisok feldolgozására és analízisére. A kutatási területei a molekuláris biológiától az asztrofizikáig terjedő kört ölelnek fel. A HITS részvényesei a HITS alapítvány (a KTS leányvállalata), a Heidelbergi Egyetem és a Karlsruhei Műszaki Egyetem (Karlsruhe Institute of Technology, KIT). A HITS együttműködik még más egyetemekkel és kutatóintézetekkel, valamint ipari partnerekkel is. A HITS fő finanszírozója a HITS Alapítvány, amelynek bevételei a Klaus Tschira Alapítványtól származnak. Legfontosabb külső finanszírozók a Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium (BMBF), a Német Kutatási Alap (DFG) és az Európai Unió.

 

ESO

 

Az ESO a legfontosabb kormányközi csillagászati szervezet Európában, és messze a legeredményesebb földfelszíni csillagászati obszervatórium az egész világon. Tizenhat tagország támogatja: Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, az Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc és Svédország. Ezt a sort  egészíti ki az ESO obszervatóriumainak befogadóországaként Chile, valamint stratégiai partnerként Ausztrália. Az ESO ambiciózus programjának fő célkitűzése hatékony földi megfigyelő műszerek tervezése, kivitelezése és működtetése annak érdekében, hogy a csillagászok élvonalbeli fontos tudományos felfedezéseket tehessenek. Az ESO vezető szerepet játszik csillagászati együttműködések elősegítésében és szervezésében. Az ESO három világszínvonalú megfigyelő helyet tart fenn Chilében. Ezek: La Silla, Paranal és Chajnantor. Paranalon üzemel a Nagyon Nagy Távcső (VLT), a világ legkorszerűbb, látható hullámhossztartományban üzemelő csillagászati obszervatóriuma, és két égboltfelmérő távcső. A világ legnagyobb égboltfelmérő teleszkópja, a VISTA az infravörös hullámhossztartományban működik, míg a VLT Égboltfelmérő Távcső az optikai hullámhosszak legnagyobb dedikált égboltfelmérő műszere. Az ESO vezető résztvevő az ALMA-együttműködésben, ami jelenleg a legnagyobb létező csillagászati projekt. Mindezeken túl épül már a Paranalhoz közeli Cerro Armazones tetején az ESO 39-méteres Rendkívül Nagy Távcsöve (ELT) is. Ez lesz a világ „égre néző legnagyobb szeme”.

Linkek

·      A konferencia körlevele (PDF, 770 KB)

·      A konferencia honlapja

·      Az ESO Szupernóva honlapja

·      ESO Szupernóva tudnivalók (PDF)

·      Az ESO Szupernóva támogatása

About the Announcement

Id:ann19016

Képek

Az IUA 2019-es, a csillagászat oktatásával foglalkozó konferenciája
Az IUA 2019-es, a csillagászat oktatásával foglalkozó konferenciája
Megnyílt az ESO Supernova - új szupernóva München felett
Megnyílt az ESO Supernova - új szupernóva München felett