ann19012-hu — Bejelentések

Elérhetővé vált az ESO Szupernóva április-júniusi programja

A 2019. április-júniusi tevékenységek már foglalhatók

2019. február 26.

Az elmúlt néhány hónapban az ESO Szupernóva csapata elkészítette az izgalmas eseményekből és műsorokból álló legújabb programját az ESO Szupernóva Planetárium és Látogatóközpont számára. Örömmel jelentjük be, hogy a 2019. áprilisi-júniusi program már elérhető online foglalásra.

 

A 2018. április 26-ai hivatalos megnyitása óta az ESO Szupernóva Planetárium és Látogatóközpont lenyűgöző planetáriumi műsorok, tárlatvezetések, ismeretterjesztő workshopok és különleges események sorával szórakoztatta látogatóit. Az április-júniusi program új, hozzáadott tartalmakat kínál az eddigi izgalmas műsorokon túl az ESO Szupernóva modern digitális planetáriumában, valamint speciális események egész sorát. Az új program mostantól elérhető online, és bármely nyilvános eseményre lehet foglalni. A jegyek elérhetőek mind online, mind az ESO Szupernóva recepcióján.

 

Az ESO Szupernóva planetáriumi műsorok lenyűgözően széles választékát kínálja, melyek különböző témákat dolgoznak fel német és angol nyelven. Fejhallgatós tolmácskészülékek a recepción érhetők el, melyek lehetővé teszik, hogy a műsorok németül vagy angolul élvezhetőek legyenek. A húsvéti és pünkösdi iskolai szünetre örömünkre szolgál bemutatni partnerünk,  Softmachine Kaluoka'hina — Az elvarázsolt zátonycímű szórakoztató és informatív filmjét, amely tökéletes fiatal látogatók számára. A nagy népszerűségüknek köszönhetően a tavaszi programunkban mind a  “A Földtől az Univerzumig”,  mind a “Rejtett Univerzum” visszatér. Van továbbá egy válogatásnyi esti eseményünk is, mint például egy helyi zenekar, az Ark Noir koncertje, vagy egy nyilvános előadás infravörös-csillagászatról.

 

Ezeken az eseményeken túl, meglátogathatják ingyenes kiállításainkat. Az állandó csillagászati kiállításunk lehetővé teszi a látogatók számára, hogy felfedezzék, megérintsék és használják a valódi csillagászati eszközöket, és kísérleteket végezzenek, így képet kaphassanak arról, hogy milyen is csillagásznak lenni és felfedezni az Univerzum rejtélyeit. Továbbá még mindig megtekinthető a Lézerek, Fény, Élet időszaki kállítás, ami a lézertechnológiába nyújt betekintést a kezdetektől napjainkig, hangsúlyozva annak lehetséges alkalmazásait.

 

További információ

ESO Szupernóva Planetárium és Látogatóközpont

Az ESO Szupernóva Planetárium és látogatóközpont a nagyközönség számára épült élvonalbeli csillagászati és oktatási centrum az ESO Müchen melletti Garchingban működő központjában. A központban kapott helyet Németország, Ausztria és Svájc legnagyobb döntött planetáriuma, valamint egy interaktív, a csillagászat és az ESO lenyűgöző világát bemutató kiállítás, amely az eljövendő generációkat szeretné inspirálni a minket körülvevő Univerzum megértésére. Minden tartalom angol és német nyelven is hozzáférhető, a belépés ingyenes, azonban előzetes foglaláshoz kötött. További részletekért látogassanak el a supernova.eso.org weboldalra.

 

Az ESO Szupernóva Planetárium és Látogatóközpont az Európai Déli Obszervatórium (ESO) és Heidelbergi Elméleti Tanulmányok Intézete (HITS) együttműködéséből született. Az épület a német Klaus Tschira Alapítvány (KTS) adományából jöhetett létre, amelynek az üzemeltetését az ESO vállalta.

 

Az ESO Szupernóva támogatói: a LOR Alapítvány, az Evans & Sutherland, a Sky-Skan és az Energie-Wende-Garching.

 

KTS

A Klaus Tschira Alapítványt (Klaus Tschira Stiftung – KTS) a névadó Klaus Tschira (1940–2015) fizikus és SAP társalapító hozta létre 1995-ben. Ez Európa egyik legnagyobb magánfinanszírozású non-profit alapítványa. Az alapítvány elősegíti a természettudományos, matematikai, valamint számítástechnika kutatásokat, valamint igyekszik növelni e területek elismerését is. Az alapítvány elkötelezett az oktatás támogatásában is, kezdve az óvodától, az iskolákon és középiskolákon keresztül egészen az egyetemekig és kutatóintézetekig. Az alapítvány élen jár a tudományos ismeretek átadásában, és támogatja a fejlesztéseket, valamint az elért eredmények érthető bemutatását is.

 

HITS

A Heidelbergi Elméleti Tudományok Intézetét (Heidelberg Institute for Theoretical Studies – HITS GmbH), ami egy non-profit kutatóintézet, Klaus Tschira (1940–2015) fizikus és SAP társalapító és a Klaus Tschira Alapítvány 2010-ben hozta létre. A HITS alapkutatásokat folytat a természettudományok, a matematika és a számítástechnika területén, különös tekintettel a nagy mennyiségű adatok feldolgozására és analízisére. A kutatási területei széleskörűek a molekuláris biológiától az asztrofizikáig. A HITS részvényesei a HITS alapítvány (a KTS leányvállalata), a Heidelbergi Egyetem, és a Karlsruhei Műszaki Egyetem (Karlsruhe Institute of Technology, KIT). A HITS együttműködik még más egyetemekkel és kutatóintézetekkel, valamint ipari partnerekkel is. A HITS fő finanszírozója a HITS Alapítvány, melynek bevételei a Klaus Tschira Alapítványtól származnak. Legfontosabb külső finanszírozók a Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium (BMBF), a Német Kutatási Alap (DFG), és az Európai Unió.

 

ESO

Az ESO a legfontosabb kormányközi csillagászati szervezet Európában, és messze a legeredményesebb földfelszíni csillagászati obszervatórium az egész világon. Tizenhat tagországgal rendelkezik, melyek: Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Franciaország, Finnország, Németország, Írország, Olaszország, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Spanyolország, Svédország, Svájc és az Egyesült Királyság, valamint befogadóországként Chile, stratégiai partnerként Ausztrália. Az ESO ambiciózus programjának fő célkitűzése hatékony földi megfigyelő műszerek tervezése, kivitelezése és működtetése annak érdekében, hogy a csillagászok fontos tudományos felfedezéseket tehessenek. Az ESO vezető szerepet játszik csillagászati együttműködések elősegítésében és szervezésében. Az ESO három világszínvonalú megfigyelő helyet működtet Chilében, melyek a La Silla, a Paranal és a Chajnantor. Paranalon üzemel a Nagyon Nagy Távcső (VLT) és a világszínvonalú VLT Interferométer, valamint két égboltfelmérő távcső, az infravörös hullámhossztartományban működő VISTA és a látható tartományban működő VLT Égboltfelmérő Távcső. Szintén Paranalon fogja az ESO üzemeltetni a Déli Cherenkov Teleszkóphálózatot, amely a világ legnagyobb és legérzékenyebb gamma-hullámhossztartományban működő obszervatóriuma. Az ESO fő partner két létesítényben a Chajnantoron, melyek az APEX és az ALMA, ami jelenleg a legnagyobb létező csillagászati projekt. Mindezeken túl,  a Paranalhoz közeli Cerro Armazones tetején már épül az ESO 39-méteres Rendkívül Nagy Távcsöve (ELT),  ami az "égre néző legnagyobb szem lesz a világon".

 

 

Linkek

· ESO Szupernóva weboldal

· ESO Szupernóva online program

· Támogassa az ESO Szupernóvát

About the Announcement

Id:ann19012

Képek

Éjszakai fények
Éjszakai fények