ann18063-hu — Bejelentések

Érdekes őszi programok az ESO Supernovában

Planetáriumi előadások legújabb sorozata, tárlatvezetések és események októbertől decemberig

2018. szeptember 3.

Az ESO Supernova csapata keményen dolgozott azon, hogy a Planetárium és Látogatóközpontunk számára izgalmas eseményeket és előadásokat tartalmazó 2018-as végső programot megalkossa. Örömmel jelentjük, hogy az októberi-decemberi program már elérhető online. Az ESO Supernova legújabb programkínálata kapcsán megemlítjük, hogy a program tartalmazza mindazt, amit tudni érdemes a következő planetáriumi előadásokról, tárlatvezetésekről és oktatási műhelyfoglalkozásokról. Rendkívüli nyilvános eseményeket is tartalmaz, mint pl. tudományos előadásokat és sok egyebet.

A 2018. április 26-i hivatalos megnyitása óta az ESO Supernova Planetárium és Látogatóközpont több mint 30 000 látogatót szórakoztatott és oktatott lebilincselő elfoglaltságok széles tárházával. Az ESO Szupernóva előadásainak, tárlatvezetéseinek és eseményeinek programja háromhavonta változik, így lehetőséget nyújt a közönségnek, hogy minden látogatás alkalmával a csillagászat új aspektusait tapasztalhassa meg. A program legújabb verziójával szívesen látunk még több látogatót a centrumban. Minden elfoglaltság ingyenes – de előzetes jelentkezés szükséges.

A programban szerepel egy újdonság a modern digitális planetáriumban bemutatott eddigi előadásokon túl. A The Planets olyan előadás, amelynek az ESO a társalkotója, egy utazásra viszi a nézőket a kozmikus szomszédunkba az űrszondák szemén keresztül, hogy megtapasztalhassák ezeket a világokat úgy, ahogy a jövőbeli űrutazók fogják majd. A Nap, élő csillagunk c. előadás az előző programunk végén szerepelt, és most az egyik fő attrakció lesz október és december között. Az ESO új előadása magával ragadó egészkupolás élmény, amelyet a tehetséges görög filmkészítő, Theofanisz Matcopoulosz rendezett.

Egyszeri különleges események egy izgalmas bemutatóját tartják, amelynek fénypontja Suzanna Randall, az ESO csillagászának előadása, aki űrhajós kiképzésen vesz részt, és a látogatókat a világűrön keresztüli utazásra viszi. A Kaluoka’hina: az elvarázsolt zátony egy családi előadás a Media Partners Softmachine-től, amely két hal történetét követi, amik egy küldetésre indulnak, hogy megérintsék a Holdat. Még egy lehetőség lesz megnézni az Új magasságok meghódítása c. előadást, amely az első programunkban szerepelt, úgyszintén a rendszeres A következő hónap égi látnivalói című előadást is.

Új kiállításunk, LÉZEREK | FÉNY | ÉLET novembertől látható. Ez a pompás kiállítás, amelyet a Ludwig-Maximilians-Universität München (LMU) fizika tanszéke tervezett, betekintést enged a lézertechnológiába az 1960-as feltalálásától napjainkig. Azontúl, hogy kihangsúlyozza a lézerek működésének és fejlesztésének történetét, a tudományos fantasztikumokban betöltött szerepét és felhasználásának képzeletbeli lehetőségeit, a kiállítás bemutatja az LMU-n és Garchingban lévő  Max Planck Institute of Quantum Optics által végzett alapkutatások lebilincselő területeit.

Az októberi-decemberi program nyomtatott verziója a következő hetekben lesz elérhető, és különböző idegenforgalmi intézményeknek, szállodáknak és egyéb partnereknek szétosztják, valamint az ESO Supernovában is elérhető lesz. Hogy megnézhesse az ESO Supernova által kínált események teljes skáláját, és hogy helyét biztosítsa ezen izgalmas események valamelyikére, kövesse ezt a linket, és fedezze fel a Világegyetem csodáit innen a Földről!

További információk:

ESO Supernova Planetárium és Látogatóközpont

Az ESO Supernova Planetárium és Látogatóközpont a nagyközönség számára épült élvonalbeli csillagászati és oktatási centrum az ESO München melletti Garchingban működő központjában. A központban kapott helyet Németország, Ausztria és Svájc legnagyobb döntött planetáriuma, valamint egy interaktív, a csillagászat és az ESO lenyűgöző világát bemutató kiállítás, amely az eljövendő generációk figyelmét szeretné felhívni a bennünket körülvevő világ megértésének és értékei méltánylásának fontosságára. Minden tartalom angol és német nyelven is hozzáférhető, a belépés ingyenes, de előzetes bejelentkezéshez kötött. További részletek a supernova.eso.org honlapon.

Az ESO Supernova Planetárium és Látogatóközpont az Európai Déli Obszervatórium (ESO) és Heidelbergi Elméleti Tanulmányok Intézete (HITS) együttműködéséből született. Az épület, amelynek az üzemeltetését az ESO vállalta, a német Klaus Tschira Alapítvány (KTS) adományából születhetett meg.

Az ESO Supernova támogatói: a LOR Alapítvány, az Evans & Sutherland, a Sky-Skan és az Energie-Wende-Garching.

KTS

A Klaus Tschira Alapítványt (Klaus Tschira Stiftung – KTS) a névadó Klaus Tschira (1940–2015) fizikus és SAP társalapító hozta létre 1995-ben. Ez Európa egyik legnagyobb magánfinanszírozású non-profit alapítványa. Az alapítvány elősegíti a természettudományos, matematikai, valamint számítástechnikai kutatásokat, továbbá igyekszik növelni e területek elismerését is. Az alapítvány elkötelezett az oktatás támogatásában is, kezdve az óvodától, az általános iskolákon és középiskolákon keresztül egészen az egyetemekig és kutatóintézetekig. Az alapítvány élen jár a tudományos ismeretek átadásában, és támogatja a fejlesztéseket, valamint az elért eredmények érthető bemutatását is. Az ESO Supernova, amelynek fenntartását az ESO vállalta, a Klaus Tschira Alapítvány adománya.

HITS

A Heidelbergi Elméleti Tudományok Intézetét (Heidelberg Institut für Theoretischen Studien – HITS gGmbH), amely egy non-profit kutatóintézet, Klaus Tschira (1940–2015) fizikus és SAP társalapító és a Klaus Tschira Alapítvány 2010-ben hozta létre. A HITS alapkutatásokat folytat a természettudományok, a matematika és a számítástechnika területén, különös tekintettel a nagy adatbázisok feldolgozására és analízisére. Kutatási területei széles körűek a molekuláris biológiától az asztrofizikáig. A HITS részvényesei a HITS alapítvány (a KTS leányvállalata), a Heidelbergi Egyetem, és a Karlsruhei Műszaki Egyetem (Karlsruher Institut für Technologie, KIT). A HITS együttműködik még más egyetemekkel és kutatóintézetekkel, valamint ipari partnerekkel is. A HITS fő finanszírozója a HITS Alapítvány, amelynek bevételei a Klaus Tschira Alapítványtól származnak. Legfontosabb külső finanszírozók a Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium (BMBF), a Német Kutatási Alap (DFG) és az Európai Unió.

ESO

Az ESO a legfontosabb kormányközi csillagászati szervezet Európában, és messze a legeredményesebb földfelszíni csillagászati obszervatórium az egész világon. Tizenhat tagország támogatja: Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, az Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc és Svédország. Ezt a sort  egészíti ki az ESO obszervatóriumainak befogadóországaként Chile, valamint stratégiai partnerként Ausztrália. Az ESO ambiciózus programjának fő célkitűzése hatékony földi megfigyelő műszerek tervezése, kivitelezése és működtetése fókuszál annak érdekében, hogy a csillagászok élvonalbeli fontos tudományos felfedezéseket tehessenek. Az ESO vezető szerepet játszik csillagászati együttműködések elősegítésében és szervezésében. Az ESO három világszínvonalú megfigyelő helyet tart fenn Chilében. Ezek: La Silla, Paranal és Chajnantor. Paranalon üzemel a Nagyon Nagy Távcső (VLT), a világ legkorszerűbb, látható hullámhosszakon üzemelő csillagászati obszervatóriuma, és két égboltfelmérő távcső. A világ legnagyobb égboltfelmérő teleszkópja, a VISTA az infravörös hullámhossztartományban működik, míg a VLT Égboltfelmérő Távcső az optikai hullámhosszak legnagyobb dedikált égboltfelmérő műszere. Az ESO vezető résztvevő az ALMA-együttműködésben, amely jelenleg a legnagyobb létező csillagászati projekt. Mindezeken túl épül már a Paranalhoz közeli Cerro Armazones tetején az ESO 39 méteres Rendkívül Nagy Távcsöve (ELT) is. Ez lesz az „égre néző legnagyobb szem” a világon.


Linkek

About the Announcement

Id:ann18063

Képek

Utazás téren és időn keresztül
Utazás téren és időn keresztül
Napos Supernova
Napos Supernova
Látogatás a Supernovában
Látogatás a Supernovában