ann18055-hu — Bejelentések

Lebilincselő új program az ESO Szupernóva Planetáriumban

Új planetáriumi műsorok és események izgalmas sora júliustól

2018. július 11.

Az elmúlt hónapok során az ESO Szupernóva csapata izgalmas műsorokból és eseményekből lenyűgöző új programot állított össze a Planetárium és Látogatóközpont számára. Nagy örömünkre szolgál, hogy bejelenthetjük, a júliusi-szeptemberi program immár online és nyomtatott változatban is elérhető. Az ESO Szupernóva legfrissebb tevékenységeivel együtt a program minden szükséges információt tartalmaz a küszöbön álló planetáriumi műsorokkal, tárlatvezetésekkel és oktatási műhelyfoglalkozásokkal kapcsolatban. De szerepelnek benne egyéb nyilvános események, mint például tudományos előadások, koncertek és még sok minden más is.

A 2018. április 26-i hivatalos átadása óta az ESO Szupernóva Planetárium és Látogatóközpont lebilincselő planetáriumi műsorok, tárlatvezetések, oktatási műhelyfoglalkozások és különleges események sorával szórakoztatta és látta el ismeretekkel a látogatókat. 2018-ban mindezek a tevékenységek ingyenesek – a látogatóknak csak bejelentkezniük kell előzetesen. Az ESO Szupernóva programjai, tárlatvezetései és eseményei háromhavonta változnak, lehetőséget biztosítva így a látogatóknak, hogy minden alkalommal új csillagászati élményekkel gazdagodhassanak. Nagy örömünkre szolgál, hogy bejelenthetjük, a júliusi-szeptemberi program már online is elérhető.

A programban az ESO Szupernóva legkorszerűbb digitális planetáriumában vetített izgalmas műsorok új darabjai is helyet kaptak. A Europe to the stars a világ legproduktívabb földi bázisú obszervatóriumában végzett munka kulisszái mögé enged bepillantást, bemutatva az ESO tudományos tevékenységét, történetét, technológiai hátterét és munkatársait. Az ESO Szupernóvában vetítjük először a tehetséges görög filmes, Theofanis Matsopoulos magával ragadó új, teljes kupolás műsorát, amelynek címe The Sun, Our Living Star.

Az ESO Szupernóvában különleges események, előadások, műhelyfoglalkozások, koncertek egész sora is várja az érdeklődőket. Júliusban a 21. század leghosszabb teljes holdfogyatkozását kísérhetik figyelemmel a látogatók az ESO Szupernóva tetőteraszáról, de megtekinthetik a Back to the Moon for Good c. speciális planetáriumi műsort is. Korábbi telt házas Szupernóva-koncertjük után a tonelabs zenei duó újra bemutatja Fragmented Future c. műsorát. Az ESO Szupernóvában továbbra is megtekinthető az Our Place in Space utazó kiállítás, amely a Hubble-űrtávcső által inspirált képzőművészeti alkotások és installációk segítségével mutatja be, hogy az emberiség hol kapcsolódik az Univerzum hatalmas rendszerébe.

A program az ESO Szupernóva összes tárlatvezetését is tartalmazza, amelyek során az ESO csillagászai és mérnökei ismertetik meg a hallgatóságot a csillagászat legnagyobb kérdései közül néhánnyal. Az érdeklődők megtudhatják, hogy milyen típusú égitestek népesítik be az Univerzumot, a Földhöz hasonló bolygóktól kezdve az olyan egzotikus objektumokig, mint például a fekete lyukak. Néhány tárlatvezetés ritka bepillantást enged az ESO múltjába és jövőjébe, lehetővé téve a látogatóknak az ESO-épületek bonyolult szerkezetének felfedezését is.

Már a júliusi-szeptemberi program nyomtatott változata is elkészült, ennek példányait rövidesen eljuttatjuk a különböző turisztikai szervezetekhez, szállodákhoz és egyéb partnerekhez, de hozzáférhető lesz magában az ESO Szupernóvában és letölthető innen is. Az ESO Supernova által nyújtott lehetőségek teljes spektruma ezen a linken olvasható, és ugyanitt lehet helyet is foglalni ezek közül bármelyikre, hogy az Univerzum csodáit innen a Földről is felfedezhessük!

További információk:

ESO Szupernóva Planetárium és Látogatóközpont

Az ESO Szupernóva Planetárium és Látogatóközpont a nagyközönség számára épült élvonalbeli csillagászati és oktatási centrum az ESO Müchen melletti Garchingban működő központjában. A központban kapott helyet Németország, Ausztria és Svájc legnagyobb döntött planetáriuma, valamint egy interaktív, a csillagászat és az ESO lenyűgöző világát bemutató kiállítás, amely az eljövendő generációk figyelmét szeretné felhívni a bennünket körülvevő világ megértésének és értékei méltánylásának fontosságára. Minden tartalom angol és német nyelven is hozzáférhető, a belépés ingyenes, de előzetes bejelentkezéshez kötött. További részletek a supernova.eso.org honlapon.

Az ESO Szupernóva Planetárium és Látogatóközpont az Európai Déli Obszervatórium (ESO) és Heidelbergi Elméleti Tanulmányok Intézete (HITS) együttműködéséből született. Az épület a német Klaus Tschira Alapítvány (KTS) adományából születhetett meg, amelynek az üzemeltetését az ESO vállalta.

Az ESO Szupernóva támogatói: a LOR Alapítvány, az Evans & Sutherland, a Sky-Skan és az Energie-Wende-Garching.

KTS

A Klaus Tschira Alapítványt (Klaus Tschira Stiftung – KTS) a névadó Klaus Tschira (1940–2015) fizikus és SAP társalapító hozta létre 1995-ben. Ez Európa egyik legnagyobb magánfinanszírozású non-profit alapítványa. Az alapítvány elősegíti a természettudományos, matematikai, valamint számítástechnika kutatásokat, valamint igyekszik növelni e területek elismerését is. Az alapítvány elkötelezett az oktatás támogatásában is, kezdve az óvodától, az iskolákon és középiskolákon keresztül egészen az egyetemekig és kutatóintézetekig. Az alapítvány élen jár a tudományos ismeretek átadásában, és támogatja a fejlesztéseket, valamint az elért eredmények érthető prezentálását is. Az ESO Szupernóva a Klaus Tschira Alapítvány adománya, melynek fenntartását az ESO vállalta.

HITS

A Heidelbergi Elméleti Tudományok Intézetét (Heidelberg Institute for Theoretical Studies – HITS gGmbH), ami egy non-profit kutatóintézet, Klaus Tschira (1940–2015) fizikus és SAP társalapító és a Klaus Tschira Alapítvány 2010-ben hozta létre. A HITS alapkutatásokat folytat a természettudományok, a matematika és a számítástechnika területén, különös tekintettel a nagy adatbázisok feldolgozására és analízisére. A kutatási területei széleskörűek a molekuláris biológiától az asztrofizikáig. A HITS részvényesei a HITS alapítvány (a KTS leányvállalata), a Heidelbergi Egyetem, és a Karlsruhei Műszaki Egyetem (Karlsruhe Institute of Technology, KIT). A HITS együttműködik még más egyetemekkel és kutatóintézetekkel, valamint ipari partnerekkel is. A HITS fő finanszírozója a HITS Alapítvány, melynek bevételei a Klaus Tschira Alapítványtól származnak. Legfontosabb külső finanszírozók a Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium (BMBF), a Német Kutatási Alap (DFG), és az Európai Unió.

ESO

Az ESO a legfontosabb kormányközi csillagászati szervezet Európában, és messze a legeredményesebb földfelszíni csillagászati obszervatórium az egész világon. Tizenhat tagország támogatja: Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, az Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc és Svédország. Ezt a sort  egészíti ki az ESO obszervatóriumainak befogadóországaként Chile, valamint stratégiai partnerként Ausztrália. Az ESO ambiciózus programjának fő célkitűzése hatékony földi megfigyelő műszerek tervezése, kivitelezése és működtetése fókuszál annak érdekében, hogy a csillagászok élvonalbeli fontos tudományos felfedezéseket tehessenek. Az ESO vezető szerepet játszik csillagászati együttműködések elősegítésében és szervezésében. Az ESO három világszínvonalú megfigyelő helyet tart fenn Chilében. Ezek: La Silla, Paranal és Chajnantor. Paranalon üzemel a Nagyon Nagy Távcső (VLT), a világ legkorszerűbb látható hullámhosszakon üzemelő csillagászati obszervatóriuma, és két égboltfelmérő távcső. A világ legnagyobb égboltfelmérő teleszkópja, a VISTA az infravörös hullámhossztartományban működik, míg a VLT Égboltfelmérő Távcső az optikai hullámhosszak legnagyobb dedikált égboltfelmérő műszere. Az ESO vezető résztvevő az ALMA-együttműködésben, ami jelenleg a legnagyobb létező csillagászati projekt. Mindezeken túl épül már a Paranalhoz közeli Cerro Armazones tetején az ESO 39-méteres Rendkívül Nagy Távcsöve (ELT) is. Ez lesz a világ „égre néző legnagyobb szeme”.

Linkek

About the Announcement

Id:ann18055

Képek

Az ESO Szupernóva harmadik negyedéves programja - angol
Az ESO Szupernóva harmadik negyedéves programja - angol
Megnyílt az ESO Supernova - új szupernóva München felett
Megnyílt az ESO Supernova - új szupernóva München felett
Teljes kupolás Csiga-köd
Teljes kupolás Csiga-köd
Honnan jöttünk és hová tartunk?
Honnan jöttünk és hová tartunk?