Bejelentések

Élő internetes közvetítés a Kisbolygók Világnapján az ESO Supernova központjából

2018. június 25.

2018-as Kisbolygók Világnapja alkalmából az ESO összefog az ESA-val, hogy koprodukcióban biztosítsanak élő internetes közvetítést az ESO Supernova Planetárium és Látogatóközpontból 2018. június 30-án. Az adás Közép-európai idő szerint 13:00-kor kezdődik, és az ESO nyitóoldaláról is elérhető lesz.

2018. június 30-án lesz a 110 éves évfordulója annak, hogy Szibéria gyéren lakott Köves-Tunguszka folyóvidéke felett felrobbant egy kisbolygó, 2000 négyzetkilométernyi - azaz Londonnál is nagyobb területű - erdőt letarolva. Ez volt az emberi történelem során feljegyzett második legnagyobb becsapódási esemény.

A Tunguzka-eseményben senki sem sérült meg, de becslések szerint több mint 1 millió aszteroidának lehet esélye, hogy komoly hatást gyakoroljon a Földre, de eddig csupán 1%-ukat fedeztük fel. Az ENSZ 2016-ban karolta fel a Kisbolygók Világnapja nevű globális kezdeményezést, hogy felhívja a figyelmet a kisbolygók lehetséges veszélyeire.

Ebben az évben az ESO és az ESA arra szövetkeznek, hogy élő webes közvetítésben mutassák be a kisbolygókutatás legfrissebb eredményeit, valamint azt, hogy hogyan védhetjük meg magunkat a földön kívüli fenyegetésektől. A programot az ESO-ban és az ESA-ban dolgozó kutatók, kisbolygószakértők és számos vendégelőadó beszélgetései színesítik majd. A közvetítés 13:00 KözEI-kor kezdődik (elérhető az ESO nyitóoldalán), és műholdas közvetítés is lesz, ami része a Kisbolygók Világnapja hivatalos programjának.

Az internetes adáson túl az ESO Supernova egész napos családbarát programokkal készül. Ezek között interaktív bemutatókat, aktív részvételre csábító kísérleteket, valamint nagyszerű tudományos előadásokat is találunk. Az ESO Supernova Kisbolygók Világnapja 2018 eseményeiről itt találhat bővebb információt.

Linkek

About the Announcement

Id:ann18049

Képek

Az `Oumuamua intersztelláris aszteroida művészi elképzelése
Az `Oumuamua intersztelláris aszteroida művészi elképzelése