ann18021-hu — Bejelentések

Jelentkezz a 2018-as nyári Asztrotáborba!

Csillagászati program középiskolás diákoknak Észak-Portugáliában

2018. március 26.

Az ESO által támogatott 2018-as nyári Asztrotáborba április elsejétől lehet jelentkezni. Az Asztrotábor a csillagászat és fizika területén nyújt tudományos elfoglaltságot a Portói Egyetem Asztrofizika Központja (CAUP) szervezésében. Célja a kíváncsiság és az kritikus gondolkodás elősegítése. A tábor 2018. augusztus 5-19. között kerül megrendezésre egy elhagyatott és zavartalan helyszínen, távol a városközpontok zajától. A programot az Európai Unió középiskolás diákjainak szervezik, az egyetemi tanulmányaik előtti utolsó három évben várják őket.

A táborban mindenféle előképzettségű tanulók gyűlnek össze, és kétféle órát hallgatnak, ami napi előadásokból, feladatokból és végül egy vizsgából áll. Ízelítő a további programokból:

  • Észlelés sötét égen szabad szemmel és távcsövekkel (többek között a Perseida meteorraj megfigyelése);
  • Skype-olás különböző országbeli csillagászokkal és fizikusokkal;
  • Számítási projekt, melynek során a világ legjobb távcsöveivel gyűjtött adatokkal kell dolgozni;
  • Változatos szabadidős tevékenységek: kirándulás,  sportok, film- és dokumentumfilm vetítés.

A 2018-as nyári Asztrotáborba április 1. és 30. között lehet jelentkezni. A jelentkezéshez szükséges: motivációs levél, támogatólevél és a legutóbbi tanulmányi eredmények. Javaslatok és útmutató a motivációs levél megírására az Asztrotábor honlapján találhatók. Ugyanitt a tanárok számára is nyújtanak segítséget a támogatólevél megírásához. A jelentkezőket első körben a motivációik és tanulmányi eredményeik alapján rangsorolják, a legjobbakat skype-beszélgetésre hívják a május 26-27-i hétvégén. Akik itt is sikerrel szerepelnek, azoknak június elseje környékén ajánlják fel a részvétel lehetőségét. A részvételi szándékot meg kell erősíteni és a szükséges dokumentumokat június 14-ig kell benyújtani. A rendezvény teljes szabályzata a tábor honlapján érhető el.

A legjobb ESO tagállambeli jelentkezőnek az ESO ösztöndíjat ajánl fel a tábor költségeinek fedezetére (körülbelül 400 euró értékben, ami magába foglalja a szállást teljes ellátással, Portugálián belüli, a portói reptérre és reptérről történő utazást, a tábori aktivitások, valamint a biztosítás költségeit, külföldről a portói reptérig való eljutást azonban nem).

Linkek

Kapcsolat

Tania Johnston
ESO Szupernóva koordinátor
Tel: +49 89 320 061 30
Email: tjohnsto@eso.org

Carlos Martins
Az Asztrotábor szervezője
Email: astrocamp@astro.up.pt
Email: Carlos.Martins@astro.up.pt

About the Announcement

Id:ann18021

Képek

A 2017-es nyári Asztrotábor
A 2017-es nyári Asztrotábor