ann18020-hu — Bejelentések

Elkészült a Rendkívül Nagy Teleszkóp deformálható tükrének első szegmense

2018. március 23.

A francia Safran Reosc optikai vállalat elkészítette az ESO Rendkívül Nagy Távcsövének (ELT) alapvető részét képező M4 deformálható tükör rendszer hat szegmenséből az első darabot. Ha elkészül, az adaptív M4 tükör 2,4 méter átmérőjű, de mindössze 1,95 milliméter vastagságú lesz. Ez a rendkívül vékony tükör az ELT optikai rendszerét alkotó öt fő tükörelem egyike lesz. Ezek közül a több szegmensből épülő főtükör átmérője 39 méteres.

Az M4 tükör mind a hat deformálható részét a Safran Reosc gyártja. Ezek a 60 fokos szirom alakú darabok együtt fogják kiadni a kör alakú M4 tükröt, amit aztán az adaptív tükör speciális foglalatába kerülnek. Közben az olasz AdOptica konzorcium dolgozik az M4-hez szükséges komplex adaptív felfüggesztőrendszeren.

deformálható tükrök, mint amilyen az ELT M4-es tükre, kulcsfontosságú elemei az adaptív optikai rendszereknek, melyek a légkör torzító hatásait hivatottak csökkenteni. Az adaptív optika elve az, hogy a légköri turbulencia kompenzálható a deformálható tükör alakjának változtatásával. Ehhez a légkör állapotát kell monitorozni, amihez gyakran lézer vezetőcsillagokat használnak.

Az ELT adaptív optikájának aktuátorai és kontrollrendszere valós idejű korrekciót tesznek majd lehetővé. A rendszer a fő teleszkóp szerkezetét időnként deformáló szél okozta hatásokat is ki fogja tudni küszöbölni.

Az M4 tükörszegmensei és azok adaptív támasztószerkezete együtt a valaha épült legnagyobb adaptív tükörrendszert fogják alkotni, ami azt jelenti, hogy az ELT-vel készült képek majdnem olyan élesek lesznek, mintha az űrből készülnének.

About the Announcement

Id:ann18020

Képek

Elkészült a Rendkívül Nagy Teleszkóp deformálható tükrének első szegmense
Elkészült a Rendkívül Nagy Teleszkóp deformálható tükrének első szegmense