Vertailu APEX- ja ALMA-teleskooppien näkymiin varhaisen maailmankaikkeuden tähtiä muodostaviin galakseihin

Tähtitieteilijäryhmä on käyttänyt uutta ALMA-teleskooppia (Atacama Large Millimetre/submillimetre Array) paikantamaan yli sadan hedelmällisimmän tähtiä muodostavan galaksin sijainnit varhaisessa maailmankaikkeudessa.

Tähän mennessä paras kartta näistä etäisistä, tomuisista galakseista on tehty käyttäen ESO:n hallinnoimaa APEX-teleskooppia (Atacama Pathfinder Experiment telescope), mutta havainnot eivät olleet riittävän tarkkoja yksiselitteisesti tunnistamaan näitä galakseja muilla aallonpituuksilla otetuissa kuvissa. ALMA tarvitsi vain kaksi minuuttia galaksia kohden paikantaakseen kunkin alueelle, joka oli 200 kertaa pienempi kuin APEX:in laajat läiskät, ja peräti kolminkertaisella herkkyydellä.

Tämä video zoomaa joihinkin näistä galakseista. Suuret punaiset läiskät ovat varhaisempia APEX:in havaintoja ja paljon terävämmät kuvat ALMA-teleskoopilta. Siinä missä APEX:in kuvat eivät ole riittävän tarkkoja säteilevien galaksien yksiselitteiseksi tunnistamiseksi paljon terävämmät ALMA:n kuvat kykenevät paikantamaan galaksit paljon tarkemmin. ALMA:n ja APEX:in alimillimetriaallonpituuksien havainnot on esitetty Spitzer-avaruusteleskoopin IRAC-kameralla otetun samaa kenttää esittävän infrapunakuvan päällä (värjätty siniseksi).

Oikeudet:

ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), APEX (MPIfR/ESO/OSO), J. Hodge et al., A. Weiss et al., NASA Spitzer Science Center

Videosta

Tunnistus:eso1318b
Kieli:fi
Julkaisupäivä:17. huhtikuuta 2013 12:00
Vastaavat julkaisut:eso1318
Kesto:41 s
Frame rate:30 fps

Kohteesta

Nimi:Chandra Deep Field South, Galaxies
Tyyppi:Unspecified : Galaxy

HD


Large

Suuri QT
3,2 MB

Medium

Video podcast
2,8 MB

Small

Pieni Flash
2,0 MB
Pieni QT
1,3 MB

For Broadcasters