Tiedearkisto ja digitaalinen maailmankaikkeus

Tiedearkisto

Tiedearkiston toimintaryhmä tallentaa ja jakaa ESO:n ja Hubblen avaruusteleskoopin havaintoaineistoja ja tarjoaa tutkijoille käyttäjätukea.

Archive Operations RoomTutkijoille toimitetaan vuosittain noin 12 teratavua (TB) julkista havaintoaineistoa 10 000 WWW-hakemuksen pohjalta. Lisäksi yli 2000 CD- ja DVD-levyllistä hankkeiden omaa aineistoa lähetetään niiden johtaville tutkijoille. Arkiston nykyinen koko on noin 65 TB ja vuosittain sinne tallennetaan noin 15 TB lisää aineistoa. Määrä kasvaa pian noin kymmenkertaiseksi kun yksin VISTA-kartoitusteleskoopin (Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy) infrapunakamera alkaa tuottaa vuosittain noin 150 TB havaintoaineistoa.

ESO:n suuryritystason tietokantapalvelimet on koordinoitu Saksan ja Chilen välillä ja niiden teknologia ja monimutkaisuus ovat verrannollisia kansainvälisen pankkitoiminnan kaltaisiin kaupallisiin yritysjärjestelmiin.

Digitaalinen maailmankaikkeus

Suuret edistysaskeleet teleskooppien, ilmaisimien ja tietokoneiden teknologiassa ovat mahdollistaneet sen, että tähtitieteelliset kartoitukset tuottavat valtavat määrät kuvia, spektrejä ja luetteloita. Nämä tietokannat kattavat taivaan kaikilla aallonpituuksilla gamma- ja röntgen-säteistä näkyvän valon ja infrapunasäteilyn kautta aina radioaaltoihin.

Tähtitieteilijät kehittävät uusia menetelmiä tieteen tekemiseksi laittamalla tämän "digitaalisen maailmankaikkeuden" aineiston helposti saataville. Hajautetun laskennan tekniikoilla havaintoaineistoa pääsee helposti käyttämään virtuaaliobservatorioiden kautta.

Kuten jokaisella observatorioiden teleskoopilla on omat havaintolaitteensa, on virtuaalisissa observatorioissa tietokeskuksia, joista kussakin on ainutlaatuinen kokoelma tutkimusaineistoa, ohjelmistoja ja aineiston käsittelymahdollisuuksia.

Tämän maailmanlaajuisen, tiedeyhteisön osallistumiseen perustuvan järjestelmän kehittäminen on aloitettu maailmanlaajuisesti kansainvälisen virtuaaliobservatorioiden liittouman (International Virtual Observatory Alliance, IVOA) tuella ja Euroopassa EURO-VO-hankkeen puitteissa.

Virtuaaliset observatoriot ovat jo osoittaneet tehokkuutensa. Esimerkiksi olemassaolevista syvän taivaan kuvien GOODS-kentistä (Great Observatories Origins Deep Survey) löytyi 31 uutta optisesti himmeää, pölyn hämärtämää kvasaarikandidaattia, mikä nelinkertaisti aikaisemmin tunnettujen kohteiden määrän. Löytö merkitsee, että supermassiivisten mustien aukkojen kartoitukset ovat tähän mennessä aliarvioineet niiden lukumäärän vähintään kertoimella kaksi ja mahdollisesti jopa kertoimella viisi. Katso ESO:n lehdistötiedote eso0418.