eso1153fi — Valokuvan julkistus

Joulukomeetta Lovejoy jäi Paranalin haaviin

24. joulukuuta 2011

ESO:n Paranalin observatorio Chilessä taltioi hiljattain löydetyn komeetta Lovejoyn upeisiin valokuviin ja kuvasarjavideoon. Komeetta koristi eteläistä taivasta sen selvittyä odottamatta lähikohtaamisesta Auringon kanssa.

ESO:n Gabriel Brammer otti kuvasarjan uutta videota varten torstaina 22. joulukuuta 2011. Gabriel oli lopettelemassa työvuoroaan avustavana tähtitieteilijänä Paranalin observatoriolla, kun komeetta Lovejoy nousi horisontin yläpuolelle juuri ennen aamunkoittoa.

Gabriel Brammerin omin sanoin: "Työvuoroni viimeisenä aamuna yritin napata sen kamerallani ennen auringonnousua. Komeetan pyrstö näkyi helposti paljaalle silmälle ja kuunsirpin, komeetan, Linnunradan sekä lasertähden yhdistelmä näytti lähes yhtä vaikuttavalta paljaalle silmälle kuin pitkän valotuksen valokuvissakin."

Kuvasarja näyttää myös VLT-teleskoopin lasertähden kynänohuen valonsäteen Linnunrata kauniina taustanaan, tähtitieteilijöiden tehdessä yön viimeisiä havaintojaan.

ESO:n optiikka-asiantuntija Guillaume Blanchard otti erinomaisen laajakulmakuvan komeetta Lovejoysta ja ESO:n valokuvalähettiläs Yuri Beletsky taltioi spektaakkelin Santiago de Chilessä. Blanchard sanoi: "Minusta tämä komeetta on joululahja ihmisille, jotka viettävät joulun Paranalilla".

Tämä krkas komeetta nähtiin myös kansainvälisellä avaruusasemalla toisessa häikäisevässä kuvasarjassa 21. joulukuuta miehistön kuvatessa salamoita Maapallon yön puolella.

Komeetta Lovejoy on ollut tähtitieteilijäyhteisön puheenaiheena viimeisten muutaman viikon ajan. Australialainen harrastajatähtitieteilijä Terry Lovejoy löysi sen 27. marraskuuta ja luokitteli sen Kreutzin aurinkosurffaajaksi, koska sen rata vei sen hyvin lähelle Aurinkoa [1]. Joulukuun puolivälissä komeetta syöksyi Auringon koronaan, mikä oli paljon odotettu tapahtuma, ja ohitti Auringon pinnan vain 140 000 kilometrin etäisyydeltä. Läheltä piti -tapaus todellakin...

Komeetan odotettiin hajoavan ja höyrystyvän, mutta sen sijaan se selvisi höyryävänkuumasta kohtaamisestaan Auringon kanssa ja ilmaantui uudelleen muutamaa päivää myöhemmin, kaikkien suureksi yllätykseksi. Se on nyt näkyvillä eteläisellä pallonpuoliskolla, näyttäytyen aamunkoitteessa, ja esittää kirkkaan, miljoonia kilometrejä pitkän tomuhiukkasista koostuvan pyrstönsä, jota aurinkotuuli puhaltaa poispäin komeetan ytimestä.

Lovejoy jatkaa nyt erittäin eksentrisellä radallaan Auringon ympäri ja katoaa jälleen aurinkokunnan äärilaitamille. Olisi kiinnostavaa tietää selviytyykö se matkasta ja ilmaantuu uudelleen taivaallemme 314 vuoden kuluttua, kuten on ennustettu.

Tämän loistavan, vuoden 2011 joulukomeetta Lovejoyn kuvasarjan myötä ESO toivottaa kaikille Iloista Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta.

Credit

G. Brammer/ESO

Lisähuomiot

[1] Kreutzin aurinkosurffaajat ovat lähtöisin komeettaperheestä, jonka uskotaan syntyneen yhden suuren komeetan hajotessa 1100-luvulla. Komeettaperheen osaset kiertävät nykyään Aurinkoa samalla radalla kuin alkuperäinen komeetta.

Lisätietoa

Euroopan eteläinen observatorio (ESO) viettää vuonna 2012 perustamisensa 50-vuotisjuhlaa. ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 15 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, vallankumouksellisen ALMA-teleskoopin eurooppalainen yhteistyökumppani. Parhaillaan ESO suunnittelee 40-metrin kokoluokan optisen/lähi-infrapuna-alueen European Extremely Large -teleskooppia (E-ELT) josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Linkit

Yhteystiedot

Rami Rekola
Tuorlan observatorio
Piikkiö, Finland
Puh.: +358 2 333 8981
Matkapuhelin: +358 44 967 2424
Sähköposti: rareko@utu.fi

Gabriel Brammer
ESO
Vitacura, Chile
Matkapuhelin: +56 9 94 89 00 75
Sähköposti: gbrammer@eso.org

Lars Lindberg Christensen
Head, ESO education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Matkapuhelin: +49 173 3872 621
Sähköposti: lars@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1153.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1153fi
Nimi:C/2011 W3 (Lovejoy), Paranal, Photo Ambassador, Santiago
Tyyppi:Solar System : Interplanetary Body : Comet
Facility:Very Large Telescope

Kuvat

Christmas comet Lovejoy captured at Paranal
Christmas comet Lovejoy captured at Paranal
Englanniksi
Christmas Comet Lovejoy seen over Santiago
Christmas Comet Lovejoy seen over Santiago
Englanniksi
Christmas comet Lovejoy captured at Paranal
Christmas comet Lovejoy captured at Paranal
Englanniksi

Videot

eso1153a
eso1153a
Englanniksi