Lehdistötiedote

Uusi VISTA-kartoituskaukoputki nyt käytössä

11. joulukuuta 2009

Uusi VISTA-kartoituskaukoputki (Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy) on otettu vastikään käyttöön ESOn Paranalin-observatoriossa, ja sen avulla on juuri tuotettu ensimmäiset julkaistut kuvat. VISTA on maailman suurin infrapuna-aallonpituuksia tutkiva kartoituskaukoputki. Sen suuri peili, laaja näkökenttä ja erittäin herkät ilmaisimet avaavat aivan uudenlaisen näkymän eteläiselle tähtitaivaalle. Upeat uudet kuvat Liekkisumusta, Linnunradan keskuksesta ja Fornaxin galaksijoukosta todistavat, että laite toimii erinomaisesti.

VISTA on ESOn Atacaman autiomaassa Pohjois-Chilessä sijaitsevan Paranalin-observatorion uusin kaukoputki. Se sijaitsee ESOn VLT-teleskoopin (Very Large Telescope) vieressä, joten VISTAlla ja VLT:llä on samat erinomaiset havainto-olosuhteet. VISTAn pääpeilin halkaisija on 4.1 metriä. Peili on kokoluokassaan kaarevin ja laadukkain koskaan valmistetuista, joten sen rakentaminen ja kiillotus on ollut suuri haaste. Lopputuloksen laadukkuutta kuvaa hyvin se, että poikkeamat täysin virheettömästä pinnasta ovat suuruusluokaltaan vain joitakin tuhannesosia hiuksen paksuudesta.

VISTAn suunnitteli ja kehitti 18 englantilaisen yliopiston muodostama konsortio [1], jota johti Lontoon yliopiston Queen Mary College. Kaukoputki annettiin ESOn käyttöön osana Ison-Britannian liittymissopimusta. Suunnittelu- ja rakentamishanketta johti Ison-Britannian tiede- ja teknologianeuvosto STFC:n (Science and Technology Facilities Council) avaruustekniikan keskus UK ATC (UK Astronomy Technology Centre). ESO antoi VISTAlle alustavan hyväksynnän ESOn Garchingissa Saksassa sijaitsevassa päämajassa 10.12.2009 järjestetyssä tilaisuudessa, jossa olivat mukana Lontoon yliopiston Queen Mary Collegen ja STFC:n edustajat. Vastuu laitteen käytöstä siirtyi hyväksynnän myötä ESOlle.

VISTA täydentää erinomaisesti ESOn Paranal-vuorella sijaitsevaa observatoriota. Laite toimii tienraivaajana eteläisen taivaan infrapuna-aallonpituuksia hyödyntävässä kartoituksessa. Sen avulla löydetään varmasti lukuisia kiinnostavia kohteita, joita voidaan sitten tutkia tarkemmin VLT-teleskoopin, ALMA-radioteleskoopin ja rakenteilla olevalla E-ELT-jättiläiskaukoputken (European Extremely Large Telescope) avulla”, sanoo ESOn pääjohtaja Tim de Zeeuw.

VISTAn ytimenä on 3 tonnia painava 67 megapikselin kamera, joka sisältää 16 infrapunasäteilylle herkkää erikoisilmaisinta. Koska VISTA havainnoi ihmissilmällä havaittavan valon aallonpituutta pidempiä aallonpituuksia, se voi tutkia kohteita, joita olisi muutoin mahdoton erottaa näkyvässä valossa. Tällaiset kohteet voivat olla esimerkiksi liian viileitä tai pölypilvien peittämiä. Ne saattavat myös sijaita niin kaukana, että niiden valo on siirtynyt näkyvän valon aallonpituusalueen ulkopuolelle universumin laajenemisen myötä. Kamera on jäähdytettävä −200 °C:n lämpötilaan, jotta avaruudesta tuleva heikko infrapunasäteily ei hukkuisi. Se suljetaan tätä varten suurimman koskaan valmistetun infrapunaa läpäisevän ikkunan taakse. VISTAn kameran suunnitteli ja rakensi konsortio, johon kuuluvat brittiläinen Rutherford Appleton Laboratory, edellä mainittu UK ATC sekä englantilainen Durhamin yliopisto.

Koska VISTA on suuri ja laajakenttäinen teleskooppi, se pystyy havaitsemaan heikostikin erottuvat kohteet ja käymään nopeasti läpi laajat taivaanalueet. Kukin VISTAn kuva kattaa noin kymmenen täysikuun kokoisen taivaanalueen. Laitteen avulla voidaan havaita ja luetteloida koko eteläisen taivaan kohteet 40 kertaa tarkemmin kuin aiemmissa infrapuna-aallonpituuksilla tehdyissä taivaankartoituksissa, kuten menestyksekkäässä Two Micron All-Sky Survey -hankkeessa. Havainnointitehossa nyt otettu harppaus on samaa luokkaa kuin ero paljaan silmän ja Galilein ensimmäisen kaukoputken välillä. Eteläiseltä taivaalta paljastuu tulevaisuudessa valtava määrä uusia ja entistä harvinaisempia ja erikoisempia kohteita, jotka voidaan luetteloida paljon aiempaa perusteellisemmin.

Olemme iloisia voidessamme tarjota VISTA-kaukoputken tähtitieteilijäyhteisön käyttöön. Sen tuottaman tutkimusaineiston poikkeuksellinen laadukkuus on kunniaksi kaikille niille tähtitieteilijöille ja suunnittelijoille, jotka olivat mukana tässä jännittävässä ja haastavassa hankkeessa”, kommentoi UK ATC:n johtaja Ian Robson.

Ensimmäinen julkaistuista kuvista esittää Liekkisumua (NGC 2024), tähtiä synnyttävää näyttävää kaasu- ja pölypilveä, joka sijaitsee kaikille tutussa Orionin tähdistössä ja sen lähiympäristössä. Kohteen ydinosa jää näkyvässä valossa piiloon paksun pölypilven taakse. Infrapuna-alueen VISTA-kuvassa sen sijaan paljastuu pimeyden keskeltä kuumien nuorten tähtien muodostama tähtijoukko. VISTAn kameran laaja kuvakenttä taltioi myös NGC 2023:n hohteen sekä aavemaisen Hevosenpääsumun.

Toinen kuvista on mosaiikkikuva kahdesta VISTAn näkymästä Jousimiehen tähdistöön, jossa sijaitsee Linnunradan keskus. Sieltä paljastuu suuri joukko tähtiä – noin miljoona tässä yhdessä kuvassa – joista suurin osa jää normaalisti piiloon paksujen pölypilvien taakse ja tulee näkyviin vain infrapuna-aallonpituuksilla.

Viimeisessä kuvassa katsotaan VISTAn avulla kauas kotigalaksimme ulkopuolelle ja otetaan perhekuva Fornaxin (Sulatusuunin) tähdistössä sijaitsevasta galaksijoukosta. Laaja kuvakenttä mahdollistaa useiden galaksien ikuistamisen samaan kuvaan, jossa erottuvat muun muassa vaikuttava sauvaspiraali NGC 1365 sekä suuri ellipsigalaksi NGC 1399.

VISTA kartoittaa järjestelmällisesti eteläisen taivaan kohteita suurimman osan käyttöajastaan. Kaukoputkella tehdään ensimmäisen viiden vuoden aikana kuusi mittavaa taivaankartoitusta, joilla kullakin on omat tieteelliset tavoitteensa. Yksi kartoituksista kattaa koko eteläisen taivaan, kun taas muissa keskitytään tutkimaan yksityiskohtaisemmin pienempiä alueita. VISTAn kartoitukset tuottavat uutta tietoa tunnettujen tähti- ja galaksityyppien luonteesta, jakautumisesta ja alkuperästä. Lisäksi niissä kartoitetaan oman galaksimme sekä Magellanin pilviksi kutsuttujen naapurigalaksien kolmiulotteista rakennetta. Kartoitukset auttavat selvittämään universumin rakenteen sekä arvoituksellinen pimeän energian ja pimeän aineen välistä suhdetta.

Tuotetut suuret datamäärät – tavallisesti 300 gigatavua yössä ja yli 100 teratavua vuodessa – virtaavat ESOn digitaalisiin arkistoihin, joista ne työstetään kuviksi ja luetteloiksi Cambridgen ja Edinburghin yliopistoissa sijaitsevissa datakeskuksissa. Kaikki aineisto on julkista ja tähtitieteilijöiden käytettävissä kaikkialla maailmassa.

VISTA -konsortiota johtava Jim Emerson Lontoon yliopiston Queen Mary Collegesta odottaa innolla uuden kaukoputken tuottamia tutkimustuloksia: ”Historia on osoittanut, että kiinnostavimmat VISTAn tapaisten hankkeiden tuottamista tuloksista ovat sellaisia, joita oli vähiten osattu odottaa. Odotankin innolla, millaisia ne tulevat olemaan!

Lisähuomiot

[1] VISTA-konsortiota johtaa Lontoon yliopiston Queen Mary College, ja siihen kuuluvat Lontoon yliopiston Queen Mary College, Belfastin Queen's University, Birminghamin yliopisto, Cambridgen yliopisto, Cardiffin yliopisto, Central Lancashiren yliopisto, Durhamin yliopisto, Edinburghin yliopisto, Hertfordshiren yliopisto, Keelen yliopisto, Leicesterin yliopisto, Liverpoolin John Moores -yliopisto, Nottinghamin yliopisto, Oxfordin yliopisto, St Andrewsin yliopisto, Southamptonin yliopisto, Sussexin yliopisto ja Lontoon University College.

Lisätietoa

ESO (European Southern Observatory, Euroopan eteläinen observatorio) on tähtitieteen keskeinen eurooppalainen hallitustenvälinen organisaatio. Se on tuottavuudella mitattuna maailman johtava tähtitieteellinen observatorio. Sen toimintaa tukee 14 maata: Alankomaat, Belgia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekki. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maassa sijaitsevien tutkimusvälineiden kehittämiseen, rakentamiseen ja toimintaan. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä tärkeitä tieteellisiä havaintoja. ESOlla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen ja kansainvälisen yhteistyön edistämisessä. ESOlla on Chilessä kolme huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESOlla on Paranalissa VLT-teleskooppi (Very Large Telescope), maailman kehittynein näkyvän valon aallonpituuksia havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, sekä VISTA, maailman suurin kartoituskaukoputki. ESO on maailman suurimman tähtitieteen alan projektin, täysin uudenlaisen ALMA-teleskoopin, eurooppalainen yhteistyökumppani. ESO suunnittelee 42-metristä E-ELT-teleskooppia (European Extremely Large optical/near-infrared Telescope, eurooppalainen erittäin suuri optinen/lähi-infrapuna-alueen teleskooppi), josta tulee maailman suurin tähtitaivasta tarkkaileva silmä.

Linkit

Yhteystiedot

Prof. Jim Emerson
Queen Mary, University of London
UK
Puh.: +44 794 127 1548
Sähköposti: j.p.emerson@qmul.ac.uk

Richard Hook
ESO Survey Telescopes PIO
Puh.: +49 151 1055 5780
Sähköposti: rhook@eso.org

Julia Maddock
Science and Technology Facilities Council
UK
Puh.: +44 1793 44 2094
Sähköposti: julia.maddock@stfc.ac.uk

Siân Halkyard
Queen Mary, University of London
UK
Puh.: +44 20 7882 7454
Sähköposti: s.halkyard@qmul.ac.uk

Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso0949.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso0949fi
Legacy ID:PR 49/09
Nimi:Flame Nebula, NGC 2024
Tyyppi:Milky Way : Nebula : Type : Star Formation
Facility:Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy
Instruments:VIRCAM

Kuvat

The hidden fires of the Flame Nebula*
The hidden fires of the Flame Nebula*
Englanniksi
One million stars — towards the dark heart of the Milky Way*
One million stars — towards the dark heart of the Milky Way*
Englanniksi
The Fornax Cluster of galaxies
The Fornax Cluster of galaxies
Englanniksi
VISTA: the Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy
VISTA: the Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy
Englanniksi
Details of the VISTA Flame Nebula image
Details of the VISTA Flame Nebula image
Englanniksi
Details of the VISTA Galactic Centre image
Details of the VISTA Galactic Centre image
Englanniksi
Details of the VISTA Fornax galaxy cluster image
Details of the VISTA Fornax galaxy cluster image
Englanniksi
Visible/infrared comparison of the VISTA Flame Nebula image
Visible/infrared comparison of the VISTA Flame Nebula image
Englanniksi
Visible/infrared comparison of the VISTA Galactic Centre image
Visible/infrared comparison of the VISTA Galactic Centre image
Englanniksi
VISTA’s giant infrared camera
VISTA’s giant infrared camera
Englanniksi
The region of Orion’s Belt and the Flame Nebula
The region of Orion’s Belt and the Flame Nebula
Englanniksi
Laajakulmanäkymä Linnunradan keskustaan
Laajakulmanäkymä Linnunradan keskustaan
Wide-field view of the Fornax Galaxy Cluster
Wide-field view of the Fornax Galaxy Cluster
Englanniksi
The hidden fires of the Flame Nebula (full frame)
The hidden fires of the Flame Nebula (full frame)
Englanniksi

Videot

ESOcast 12: VISTA: A Pioneering New Survey Telescope Starts Work
ESOcast 12: VISTA: A Pioneering New Survey Telescope Starts Work
Englanniksi
Video News Release 29: VISTA: A Pioneering New Survey Telescope Starts Work (eso0949b)
Video News Release 29: VISTA: A Pioneering New Survey Telescope Starts Work (eso0949b)
Englanniksi
Time-lapse Video of VISTA at Work (Part One)
Time-lapse Video of VISTA at Work (Part One)
Englanniksi
Time-lapse Video of VISTA at Work (Part Two)
Time-lapse Video of VISTA at Work (Part Two)
Englanniksi
Zooming in on VISTA’s view of the Flame Nebula
Zooming in on VISTA’s view of the Flame Nebula
Englanniksi
Zooming in on VISTA’s view of the centre of the Milky Way
Zooming in on VISTA’s view of the centre of the Milky Way
Englanniksi
Zooming in on VISTA’s view of the Fornax Galaxy Cluster
Zooming in on VISTA’s view of the Fornax Galaxy Cluster
Englanniksi
Infrared-visual crossfade, Flame Nebula
Infrared-visual crossfade, Flame Nebula
Englanniksi
Infrared-visual crossfade, centre of the Milky Way
Infrared-visual crossfade, centre of the Milky Way
Englanniksi
Infrared-visual crossfade, Flame Nebula (Annotated)
Infrared-visual crossfade, Flame Nebula (Annotated)
Englanniksi
Infrared-visual crossfade, centre of the Milky Way (Annotated)
Infrared-visual crossfade, centre of the Milky Way (Annotated)
Englanniksi
Panning across VISTA’s view of the Flame Nebula
Panning across VISTA’s view of the Flame Nebula
Englanniksi
Panning across VISTA’s view of the Centre of the Milky Way
Panning across VISTA’s view of the Centre of the Milky Way
Englanniksi
Panning across VISTA’s view of the Fornax Galaxy Cluster
Panning across VISTA’s view of the Fornax Galaxy Cluster
Englanniksi
Video News Release (B-roll): (eso0949o)
Video News Release (B-roll): (eso0949o)
Englanniksi
3D animation of the VISTA telescope
3D animation of the VISTA telescope
Englanniksi

Our use of Cookies

We use cookies that are essential for accessing our websites and using our services. We also use cookies to analyse, measure and improve our websites’ performance, to enable content sharing via social media and to display media content hosted on third-party platforms.

You can read manage your cookie preferences and find out more by visiting 'Cookie Settings and Policy'.

ESO Cookies Policy


The European Organisation for Astronomical Research in the Southern Hemisphere (ESO) is the pre-eminent intergovernmental science and technology organisation in astronomy. It carries out an ambitious programme focused on the design, construction and operation of powerful ground-based observing facilities for astronomy.

This Cookies Policy is intended to provide clarity by outlining the cookies used on the ESO public websites, their functions, the options you have for controlling them, and the ways you can contact us for additional details.

What are cookies?

Cookies are small pieces of data stored on your device by websites you visit. They serve various purposes, such as remembering login credentials and preferences and enhance your browsing experience.

Categories of cookies we use

Essential cookies (always active): These cookies are strictly necessary for the proper functioning of our website. Without these cookies, the website cannot operate correctly, and certain services, such as logging in or accessing secure areas, may not be available; because they are essential for the website’s operation, they cannot be disabled.

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
csrftoken
XSRF protection token. We use this cookie to protect against cross-site request forgery attacks.
1st party
Stored
1 year
user_privacy
Your privacy choices. We use this cookie to save your privacy preferences.
1st party
Stored
6 months
_grecaptcha
We use reCAPTCHA to protect our forms against spam and abuse. reCAPTCHA sets a necessary cookie when executed for the purpose of providing its risk analysis. We use www.recaptcha.net instead of www.google.com in order to avoid unnecessary cookies from Google.
3rd party
Stored
6 months

Functional Cookies: These cookies enhance your browsing experience by enabling additional features and personalization, such as remembering your preferences and settings. While not strictly necessary for the website to function, they improve usability and convenience; these cookies are only placed if you provide your consent.

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
Settings
preferred_language
Language settings. We use this cookie to remember your preferred language settings.
1st party
Stored
1 year
ON | OFF
sessionid
ESO Shop. We use this cookie to store your session information on the ESO Shop. This is just an identifier which is used on the server in order to allow you to purchase items in our shop.
1st party
Stored
2 weeks
ON | OFF

Analytics cookies: These cookies collect information about how visitors interact with our website, such as which pages are visited most often and how users navigate the site. This data helps us improve website performance, optimize content, and enhance the user experience; these cookies are only placed if you provide your consent. We use the following analytics cookies.

Matomo Cookies:

This website uses Matomo (formerly Piwik), an open source software which enables the statistical analysis of website visits. Matomo uses cookies (text files) which are saved on your computer and which allow us to analyze how you use our website. The website user information generated by the cookies will only be saved on the servers of our IT Department. We use this information to analyze www.eso.org visits and to prepare reports on website activities. These data will not be disclosed to third parties.

On behalf of ESO, Matomo will use this information for the purpose of evaluating your use of the website, compiling reports on website activity and providing other services relating to website activity and internet usage.

ON | OFF

Matomo cookies settings:

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
Settings
_pk_id
Stores a unique visitor ID.
1st party
Stored
13 months
_pk_ses
Session cookie temporarily stores data for the visit.
1st party
Stored
30 minutes
_pk_ref
Stores attribution information (the referrer that brought the visitor to the website).
1st party
Stored
6 months
_pk_testcookie
Temporary cookie to check if a visitor’s browser supports cookies (set in Internet Explorer only).
1st party
Stored
Temporary cookie that expires almost immediately after being set.

Additional Third-party cookies on ESO websites: some of our pages display content from external providers, e.g. YouTube.

Such third-party services are outside of ESO control and may, at any time, change their terms of service, use of cookies, etc.

YouTube: Some videos on the ESO website are embedded from ESO’s official YouTube channel. We have enabled YouTube’s privacy-enhanced mode, meaning that no cookies are set unless the user actively clicks on the video to play it. Additionally, in this mode, YouTube does not store any personally identifiable cookie data for embedded video playbacks. For more details, please refer to YouTube’s embedding videos information page.

Cookies can also be classified based on the following elements.

Regarding the domain, there are:

  • First-party cookies, set by the website you are currently visiting. They are stored by the same domain that you are browsing and are used to enhance your experience on that site;
  • Third-party cookies, set by a domain other than the one you are currently visiting.

As for their duration, cookies can be:

  • Browser-session cookies, which are deleted when the user closes the browser;
  • Stored cookies, which stay on the user's device for a predetermined period of time.

How to manage cookies

Cookie settings: You can modify your cookie choices for the ESO webpages at any time by clicking on the link Cookie settings at the bottom of any page.

In your browser: If you wish to delete cookies or instruct your browser to delete or block cookies by default, please visit the help pages of your browser:

Please be aware that if you delete or decline cookies, certain functionalities of our website may be not be available and your browsing experience may be affected.

You can set most browsers to prevent any cookies being placed on your device, but you may then have to manually adjust some preferences every time you visit a site/page. And some services and functionalities may not work properly at all (e.g. profile logging-in, shop check out).

Updates to the ESO Cookies Policy

The ESO Cookies Policy may be subject to future updates, which will be made available on this page.

Additional information

For any queries related to cookies, please contact: pdprATesoDOTorg.

As ESO public webpages are managed by our Department of Communication, your questions will be dealt with the support of the said Department.