Tiedote

Livestriimi: Miten ELT tulee tutkimaan maailmankaikkeutta?

8. toukokuuta 2023

Liity seuraamme 12. toukokuuta klo 16 alkaen suoraan Facebook ja YouTube-lähetykseen, jossa kerrotaan ESO:n Erittäin suuren teleskoopin (ELT) kahdesta instrumentista: Mid-infrared ELT Imager and Spectrograph (METIS) ja Multi-AO Imaging Camera for Deep Observations (MICADO).

Tapahtuman aikana kaksi instrumentteja käsittelevää minidokumenttia saavat ensi-iltansa, joita seuraa "kysy ja vastaa"-osio, jossa mukana on asiantuntijoita. Osallistujat voivat kysyä kysymyksiä Twitterissä #askESO:n kautta sekä suoraan Facebookissa ja YouTubessa. Klikkaa "Going/Interested on" kohtaa  Facebookissa ja vastaavasti "Notify me on" kohtaa YouTubessa, jolloin saat ilmoituksen, kun live-show alkaa.

ESO:n ELT on mullistava maanpäällinen teleskooppi, jossa on 39 metrin pääpeili, mikä tekee siitä maailman suurimman näkyvän- ja infrapuna-alueen teleskoopin. ELT tulee tutkimaan aikamme suurimpia tieteellisiä kysymyksiä. Jotta tämä olisi mahdollista, niin ELT on varustettu huipputason instrumenteilla.

Ensimmäisen sukupolven instrumentteihin kuuluvat: HARMONIMETISMICADO ja MORFEO. Myöhemmässä vaiheessa mukaan tulee kaksi muuta instrumenttia: ANDES ja MOSAIC.

METIS kattaa infrapunaisen aallonpituusalueen. Se tulee tutkimaa laajalti eri tutkimusaiheita aurinkokuntamme kohteista kaukaisiin aktiivisiin galakseihin.

MICADO ottaa korkearesoluutioisia kuvia lähi-infrapuna-alueella. Tämä tekee instrumentista ihanteellisen eksoplaneettojen tunnistamiseen, mutta se pystyy  erottamaan myös yksittäisiä tähtiä muissa galakseissa ja tutkimaan Linnunradan salaperäistä keskustaa.

Linkit

Yhteystiedot

Oana Sandu
Community Coordination and Communication Strategy
Communication Department
Garching bei München, Saksa
S-posti: osandu@partner.eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann23006

Kuvat

Live streaming: How will the ELT explore the Universe?
Live streaming: How will the ELT explore the Universe?
Englanniksi

Videot

Meet MICADO, a super-camera for the ELT!
Meet MICADO, a super-camera for the ELT!
Englanniksi
Meet METIS, a multi-tool instrument for the ELT
Meet METIS, a multi-tool instrument for the ELT
Englanniksi