Tiedote

ALMA ja sen kumppanit juhlivat 10 vuotta jatkunutta uraauurtavaa tiedettä

13. maaliskuuta 2023

Maaliskuun 13. päivänä 2023 maailman suurin radioteleskooppi Atacama Large Millimeter/submillimeter Arraysta (ALMA) täyttää kymmenen vuotta. ESO on ALMA:n kumppani. Viime vuosikymmenen aikana ALMA on mullistanut ymmärryksemme maailmankaikkeudesta paljastamalla uusia näkymiä planeettojen, tähtien ja galaksien muodostumiseen, selvittänyt maailmankaikkeuden kemiaa, sekä se on ollut ratkaiseva tekijä ensimmäisissä mustien aukkojen kuvissa.

Tämän merkkipaalun kunniaksi ALMA viettää tänään juhlia Chilen viranomaisten, suurlähettiläiden, tiedeyhteisön edustajien ja paikallisten yhteisöjen kanssa observatoriolla lähellä San Pedro de Atacamaa Chilessä. Seremonia ja siihen liittyvä taide-esitys lähetetään suorana lähetyksenä ALMA Social Networksin ja verkkosivun kautta.

"Alma on muuttanut käsitystämme maailmankaikkeudesta ja avannut uusia tutkimussuuntia", sanoi ALMA:n johtaja Sean Dougherty. "Olemme hyvin ylpeitä viimeisen vuosikymmenen aikana tehdyistä saavutuksista ja olemme innoissamme tulevista löydöistä seuraavan kymmenen vuoden aikana."

Toimintojen alettua vuonna 2013 tähtitieteen yhteisöt ovat tuottaneet yli 3000 tieteellistä julkaisua ALMA-dataa hyödyntäen. Uraauurtavia löytöjä on tehty aina planeettojen ja tähtien muodostuksesta universumin varhaisten aikojen monimutkaisten orgaanisten molekyylien havaitsemiseen. Yksi ALMA:n tunnetuimmista saavutuksista on sen panos Event Horizon Telescope -hankkeessa, jossa saatiin tehtyä ensimmäinen mustan aukon kuva M87 galaksin keskeltä. ALMA oli myös havaitsemassa Linnunrdadan keskustassa sijaitsevaa mustaa aukkoa.

ALMA:n menestys johtuu sen käyttämästä huipputeknologiasta, jota on kehitetty 21 maan kansainvälisellä yhteistyöllä Pohjois-Amerikasta, Euroopasta ja Itä-Aasiasta. Teleskooppi koostuu 66 antennista, jotka sijaitsevat 16 kilometrin alueella Chajnantorin tasangolla Chilen Andeilla 5 000 metriä merenpinnan yläpuolella. ALMA:a operoidaan ESO:n, NAOJ:n ja NRAO:n yhteistyöllä. Sen havainnot ovat tuottaneet tähtitieteilijöille arvokasta dataa maailmanlaajuisesti, ja sen avulla on vastattu joihinkin maailmankaikkeuden keskeisimpiin kysymyksiin. 

ESO on ollut keskeinen toimija ALMA:n suunnittelussa ja kehittämisessä sen perustamisesta lähtien. Se on valmistanut 25 66:sta antennista. Yksi syy siihen, miksi ALMA on niin tehokas teleskooppi, on sen kyky siirtää antennejaan ja kyky tehdä erilaisia tähtitieteen havaintoja. Jokainen antenni painaa yli 100 tonnia, ja niitä voidaan siirtää ESO:n rakentamilla kahdella valtavalla ajoneuvolla, joista jokainen on 20 metriä pitkä, 10 metriä leveä ja 6 metriä korkea. Useat EU:n instituutit tekivät yhteistyötä kehittääkseen useita ALMA:n 10:stä vastaanottimesta. Nämä ovat ilmaisimia, joilla avaruudesta tulevat radioaallot vastaanotetaan. ESO rakensi myös ALMA-residencian, joka mahdollistaa miellyttävät elinolosuhteet Atacaman ankarassa autiomaassa tilapäisesti työskentelevälle henkilöstölle. ESO osallistuu myös toimipisteen yhteisiin operaatioihin yhdessä muiden kumppanien kanssa ja se toimii eurooppalaisen tiedeyhteisön yhteyskeskuksena.

"ALMA on olennainen osa ESO:n maailman parhaiden observatorioiden kokonaisuutta", sanoi ESO:n pääjohtaja Xaiver Barcons. "Se täydentää VLT-teleskooppia (Very Large Telescope), joka on yksi optisen alueen tehokkaimmista ja tuottavimmista teleskoopeista jo 25 vuoden ajan. Sen avulla tehdään fantastista tiedettä ali/millimetrin aallonpituudella. ALMA on erinomainen esimerkki siitä, mitä voimme saavuttaa kansainvälisellä tiedeyhteistyöllä. ALMA:n kaltainen toiminta ei olisi yksinkertaisesti ollut mahdollista vain yhdelle maalle. ALMA:n kymmenen ensimmäisen toimintavuotensa aikana saavuttamat lukuisat tieteelliset saavutukset osoittavat, että yhteistyö on paras tapa edistää tieteen kehitystä maailmanlaajuisesti."

Tämän merkkipäivän kunniaksi ALMA järjestää vuoden 2023 aikana sarjan tapahtumia, jotka käynnistyvät tänään observatoriolla. Osallistujat uusivat paikallisen yhteisön johtajan järjestämän "Tribute to Mother Earth"-seremonian ja he kiertävät observatorion tiloissa tutkijoiden ja insinöörien mukana. Päivä päättyy valo- ja ääni taide-esitykseen. Seremonia ja taide-esitys lähetetään suorassa lähetyksessä ALMA Social Networksin ja verkkosivujen kautta. Täydellinen ensimmäistä vuosikymmentä juhlistavien aktiviteettien lista löytyy ALMA:n verkkosivuilta.

Linkit

Yhteystiedot

Juan Carlos Muñoz Mateos
ESO Media Officer
Garching bei München, Saksa
Puh.: +49 89 3200 6176
S-posti: press@eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann23004

Kuvat

ALMA:n antennit
ALMA:n antennit