Tiedote

Maailman tuotteliain maanpäälinen observatorio: katsaus ESO:n tieteellisiin tuloksiin vuodelta 2019

9. huhtikuuta 2020

Yli 1000:lla julkaisullaan vuonna 2019 ESO säilyttää asemansa maailman tuotteliaimpana maanpäälisenä teleskooppina.

Merkittävin osa näistä tutkimuksista on ESO:n Very Large Telescope eli VLT-teleskoopin ja VLT-interferometrin ansiota, jotka sijaitsevat ESO:n Paranalin observatoriolla Chilessä. Vuonna 2019 julkaistiin yhteensä 597 tieteellistä tutkimusta näistä tutkimusyksiköistä peräisin olevan datan avulla. Kaikkein tuotteliaimmat instrumentit olivat UVES, MUSE, ja X-shooter, joista jokainen oli osana yli 100:ssa tutkimuksessa.

Muutamia esimerkkejä ESO:n lippulaivaobservatoriolta VLT:ltä vuonna 2019 tulleista keskeisistä tuloksista: Ensimmäisen Auringon kaltaisen tähden jäänteen ympäriltä löytyneen kaasujättiläisen havaitseminen. Ensimmäinen havainto neutronitähden sulautumisen yhteydessä syntyneestä raskaasta alkuaineesta.

ESO:n muut teleskoopit Paranalilla eli VISTA (Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy) ja VST (VLT Survey Telescope) olivat julkaisuissa myös hyvin edustettuina. Vuonna 2019 VISTA:sta ja VST:stä peräisin olevaa dataa käytettiin 98:ssa ja 55:ssä tieteellisessä julkaisussa. Näihin kuuluu VISTA:n tutkimus, missä otettiin uusi kuva Suuresta Magellanin Pilvestä, jossa näkyy noin 10 miljoonaa yksittäistä tähteä. VST puolestaan auttoi Gaia:n radan määrittämisessä, jotta Linnunrata kyetään kartoittamaan kaikkein tehokkaimmin.

ESO:n La Sillan observatorio täytti viime vuonna 50 ja juhlavuosi huipentui täydelliseen auringonpimennykseen. Data La Sillan observatoriolta oli viime vuonna mukana 207:ssä tieteellisessä julkaisussa, mikä osoittaa sen, että vielä puolen vuosisadan jälkeenkin La Silla tuottaa yhä merkittävää tieteellistä dataa.

Atacama Large Millimeter/submillimeter Array eli ALMA, jossa ESO on mukana yhtenä kumppanina, tuotti dataa 219:sta artikkeliin, joissa käytettiin erityisesti Euroopan saamaa ALMA-aikaa. ESO:n APEX (Atacama Pathfinder EXperiment) oli mukana kaiken kaikkiaan 32:ssa tieteellisessä tutkimuksessa.

Tieteelliset havainnot ESO:n Chilen paikoissa ovat osaltaan oleet katkolla viime kuukautena, mutta teleskooppiemme keräämä aikaisempi data hyödyntää tähtitiedettä vielä vuosienkin jälkeen, kun havainnot on tehty. Hiljattain ESO:n kirjaston julkaisema raportti näytti, että pelkästään vuonna 2019 julkaistiin yli 1000 tutkimusta, joissa käytettiin ESO:n teleskoopeista peräisin olevaa dataa.

Nämä julkaisujen lukumäärät korostavat ESO:n osallistumista tähtitieteen tutkimukseen, kun taas muutamat merkittävät tulokset esittelevät teleskoopeilla tehtyä tärkeää tieteellistä työtä. Vertailu ESO:n ja muiden observatorioiden välillä on hankalaa, koska tieteellisten tutkimusten tuloksien arviointiin käytetyt menetelmät ovat erilaisia, mutta ESO säilyttää asemansa maailman tuotteliaimpana maanpäälisenä observatoriona.

Lisätietoja

Luvut on julkaistu vuotuisessa "Basic ESO Publication Statistics"-tilastossa, jota ESO:n kirjasto ja informaatiokeskus (ESO’s Library and Information Centre) julkaisee, ja ne on laskettu käyttäen ESO Telescope Bibliography (telbib) -tietokantaa, joka käsittää ESO:n havaintoaineistoa käyttäen tuotetut referoidut tutkimusjulkaisut. ESO tekee merkittäviä ponnistuksia tunnistaakseen kaikki ESO:n havaintoaineistoa käyttäneet referoidut julkaisut ja pitää telbib-tietokantaa käytännössä täydellisenä.

Valikoitujen tilastojen interaktiiviset kuvaajat ovat myös esillä verkossa. Nämä kuvaajat kayttävät telbib-tietokannan koko aineistoa, joka sisältää tiedot julkaisuista vuodesta 1996 tähän päivään. Niitä voi käyttää julkaisuhistorian monien eri tekijöiden tutkimiseen, mukaanlukien ESO:n eri instrumenteista peräisin olevien tieteellisten julkaisujen kehittymisen ja arkistoaineiston tutkimuskäytön.

ALMA on kansainvälinen täthtitieteen tutkimusyksikkö. Se on ESO:n, U.S. National Science Foundation of Japan:in eli NSF:n kumppanuushanke yhteistyössä Chilen tasavallan kanssa.

Linkit

Yhteystiedot

Uta Grothkopf
ESO Librarian
Garching bei München, Saksa
Puh.: +49 89 3200 6280
S-posti: uta.grothkopf@eso.org 

Bárbara Ferreira
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Saksa
Puh.: +49 89 3200 6670
S-posti: pio@eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann20012

Kuvat

Number of papers published using observational data from different observatories (1996–2019)
Number of papers published using observational data from different observatories (1996–2019)
Englanniksi