ann16069-fi — Tiedote

ESO Supernovan uusi kumppani: Evans & Sutherland

Constellation-kumppanuus on allekirjoitettu maailmanlaajuisen planetaarioyhtiön kanssa

10. lokakuuta 2016

Evans & Sutherland (E&S) on allekirjoittanut kolmen vuoden kumppanuussopimuksen ESO:n kanssa ns. "Constellation Partner":ina ESO Supernova planetaario & vierailukeskukseen liittyen. E&S on kehittänyt edistyksellisiä tietokonegrafiikan teknologioita yli 40 vuoden ajan ja se oli ensimmäinen tietokonegrafiikan yhtiö maailmassa. Yhtiö erikoistuuu nyt maailman johtavaan planetaariolaitteistoon, eli Digistariin.

ESO kumppanuuden kautta E&S antaa ESO Supernovan käyttöön maailman parhaan planetaarioteknologian ja se tulee saaman ensimmäisenä käyttöönsä päivittäiset tähtitieteen uutiset ja datan suoraan observatorioilta tehtävästä tutkimuksesta Data2Dome-projektin kautta. Data2Dome-projektia, mitä ESO toteuttaa kansainvälisen planetaarioyhdistyksen data ja visualisointi tehtävän tukemana, kehitetään ja valmistellaan kahden organisaation välisenä yhteistyönä tavoitteena ajankohtaisen tähtitieteen tiedon saaminen E&S-planetaarioihin.

ESO Supernovan on määrä avautua ESO:n päämajan tuntumassa hieman Grachingin ulkopuolella Munichissa marraskuussa 2017. Rakennustyöt ovat juuri päättymässä. ESO:n ja E&S:n välinen yhteistyö on jo toiminnassa, mutta kehitys siirtyy kohti Digistar verkkopalvelua, mikä on mullistava Digistariin sisäänrakennettu palvelu, mikä yhdistää Digistar asiakkaat maailmanlaajuisesti.

Yhtiöt, instituutit ja yksittäiset lahjoittajat, ketkä haluavat tukea ESO Supernovaa ja mahdollisesti suunnata nuoria kohti tiede- tai teknologiapainotteisia uria, voivat osallistua mukaan useiden eri kumppanuuksien kautta. Kumppanuudet tuovat mukanaan eriasteisia vastineita alkaen nimen ja logon näkyvyydestä keskuksessa, painettuhin tuotteisiin, näkyvyyteen planetaarioesitysten aikana, tai rakennuksen eri tilojen yksityiseen käyttöön. Luontoissuoritukset ja yksittäiset lahjoitukset ovat myös mahdollisia. Sekä partnerien, että lahjoittajien kontribuutiot takaavat ESO Supernovan pysymisen ilmaisena.

Lisätietoja

ESO Supernova planetaario & vierailijakeskus

ESO Supernova planetaario & vierailijakeskus on huippuluokan tähtitieteen keskus, joka sijaitsee ESO:n päämajassa Garching bei Münchenissa. Keskus tarjoaa sinulle mukaansatempaavan kokemuksen, joka jättää sinut sanattomaksi oman maailmankaikkeutemme edessä. Vuodesta 2017 alkaen keskus antaa koululuokille ja perheille unohtumattoman oppimiskokemuksen, jossa jopa kaikkein abstrakteimmat ja kaukaisimmat aiheet tähtitieteestä ja fysiikasta selitetään ja visualisoidaan innovatiivisella tavalla. Kaikki sisältö on englanniksi ja saksaksi, sekä sisäänpääsy on ilmainen, mutta vaatii ennakkovarauksen. Vierailumahdollisuuksista lisää tietoa: supernova.eso.org

ESO Supernova planetaario & vierailijakeskuksen rakentamisen on mahdollistanut yhteistyö Euroopan Eteläisen Observatorion (ESO) ja Heidelbergin teoreettisen tutkimuksen instituutin (HITS) kanssa. Rakennus on lahjoitus Klaus Tschira Stiftungilta (KTS), Saksalaiselta säätiöltä ja ESO vastaa laitoksen toiminnasta.

ESO Supernovaa ylpeänä tukevat Evans & Sutherland ja Energie-Wende-Garching.

KTS

Klaus Tschira Stiftungin (KTS) perusti vuonna 1995 fysiikko ja SAP:in perustajajäsen Klaus Tschira (1940-2015). Se on yksi Euroopan suurimmista yksityisesti rahoitetuista yleishyödyllisistä säätiöistä. Säätiö tukee luonnontieteiden, matematiikan ja tietotekniikan edistystä ja pyrkii nostamaan näiden alojen arvostusta. Säätiön sitoutuminen toimintaan alkaa päiväkodeista ja toimintaa harjoitetaan kouluissa, yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa. Säätiö tukee erityisesti uusia tieteellisen tiedonvaihdon menetelmiä ja tukee tutkimustulosten esittämisen tapojen tutkimusta ja helppotajuisia esittämistapoja. ESO Supernova on lahjoitus KTS järjestöltä ja ESO vastaa laitoksen toiminnasta.

HITS

Heidelbergin teoreettisen tutkimuksen instituutin (HITS gGmbH) perustivat SAP:n perustajajäsen Klaus Tschira (1940-2015) ja hänen säätiönsä Klaus Tschira Stiftung vuonna 2010 yksityiseksi voittoa tavoittelemattomaksi tutkimusinstituutiksi. HITS tekee perustutkimusta, mikä sisältää luonnontieteiden, matematiikan ja tietojenkäsittelyn sisältämän suuren tietomäärän prosessointia, jäsentämistä ja analyysiä. Tutkimusaiheet vaihtelevat molekulaarisesta biologiasta astrofysiikkaan.

ESO

ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 16 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on yksi maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, ALMA-teleskoopin pääyhteistyökumppaneista. Lähellä Paranalia sijaitsevalla Cerro Armazonesilla ESO rakentaa 39-metrin kokoista E-ELT -teleskooppia (European Extremely Large Telescope), josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Linkit

Yhteystiedot

Tania Johnston
ESO Supernova Coordinator
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 320 061 30
Matkapuhelin: +49 170 867 5293
S-posti: tjohnsto@eso.org

Oana Sandu
Community Coordinator & Communication Strategy Officer
ESO ePOD
Puh.: +49 89 320 069 65
S-posti: osandu@partner.eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann16069

Kuvat

Evans & Sutherland logo
Evans & Sutherland logo
Englanniksi