Hils på Sgr A*: Et zoom ind mod det sorte hul i centrum af vores galakse

Se med, når denne video zoomer ind i det sorte hul (Sgr A*) i centrum af vores galakse. Vi starter med et bredt kig på Mælkevejen, og dykker så ind i de tætte støv- og gasskyer i centrum af vores galakse. Stjernerne her er observeret med ESOs Very Large Telescope og Very Large Telescope Interferometer i årtier, og vi har set, hvordan det sorte huls enorme tyngdekraft har påvirket banerne for de stjerner, som kommer tættest på det. Endelig ankommer vi til selve Sgr A*, og ser det første billede af objektet, som er dannet af EHT-samarbejdet. Det sorte hul ser vi ikke, men kun et mørkt område, som kaldes dets skygge, omgivet af en ring af lysende gasser og støv.

De forskellige observationer her er optaget på forskellige tidspunkter, af forskellig forskerhold og med forskelligt udstyr, og vi har sat det hele sammen her for at skabe denne zoomeffekt. De originale optagelser strækker sig i bølgelængder fra synligt lys i starten til infrarødt, og de sidste optagelser er gjort i radiobølgeområdet.

Kilde:

ESO/L. Calçada, N. Risinger (skysurvey.org), DSS, VISTA, VVV Survey/D. Minniti DSS, Nogueras-Lara et al., Schoedel, NACO, GRAVITY Collaboration, EHT Collaboration (Music: Azul Cobalto)

Om videoen

Id:eso2208-eht-mwb
Sprog:da
Udgivelsesdato:12. maj 2022 15:07
Relaterede pressemeddelelser:eso2208-eht-mw
Spilletid:52 s
Frame rate:25 fps

Om objektet

Navn:Black hole
Type:Milky Way : Galaxy : Component : Central Black Hole

Ultra HD (info)


HD


Mellem

Video podcast
9,2 MB

For Broadcasters