Bringing news from across the Universe to children all around the world

Eksplosivt mysterium har en mørk oprindelse

12. december 2016

I 2015 så forskere målløst til, da en tung stjerne nåede enden på sit liv i en voldsom supernova-eksplosion, som aldrig før var set klarere. Eksplosionen var 20 gange klarere end hele vores galakse og lyste altså klarere end 100 milliarder stjerne på én gang. Mærkværdigvis svarer det til mere energi, end hvad en supernova bør være i stand til at frembringe.

…eller rettere sagt - det ville have været mærkeligt, hvis det var tilfældet.

God forskning betyder ofte, at man afprøver nye ting og laver fejltagelser. Ved at lære fra disse fejltagelser bliver vi klogere på, hvordan og hvorfor Universet fungerer, som det gør.

Forskere mener nu, at det blændende lysshow ikke blev dannet af en supernova, men derimod at en endnu mere voldsom begivenhed - et snurrende sort hul i færd med at flå en stjerne fra hinanden, der kom lidt for tæt på.

I dette tilfælde er sandheden mere mærkelig (og spændende!), end forskerne først havde troet. Et snurrende sort hul, som flår en stjerne fra hinanden med sin stærke tyngdekraft, er sjældent og er kun blevet observeret en håndfuld gange før.

Ethvert sort hul er omringet af en usynlig grænse kaldet ‘begivenhedshorisonten’. Alt der passerer forbi denne grænse bliver trukket mod det sorte hul uden mulighed for at undslippe. Men for sorte huller, som som snurrer så hurtigt som dette hul, strækker deres destruktive opførsel sig meget længere.

Selv med alle informationer samlet kan vi ikke sige med 100 % sikkerhed, at alt lyset kom fra et “spisende” sort hul, men det er dog langt den mest sandsynlige forklaring.

 

Cool Fact

Et sort hul er faktisk ikke et hul, men snarere det modsatte. Det sorte hul i denne historie består af mere end 100 millioner gange så meget materiale som vores egen Sol - alt sammen samlet på et lillebitte område.

Dette er en oversættelse af ESO børne pressemeddelelse eso1644 lavet af ESON – et netværk af personer i ESO’s medlemslande, der er kontaktpunkter for medierne i forbindelse med ESO nyheder, pressemeddelelser mm. I Danmark er ESON repræsenteret af Tina Ibsen fra Tycho Brahe Planetarium i København.