Pressemeddelelse

Galakser smelter sammen

VST fanger sammenstød i ung galaksehob

7. marts 2012

VLT Survey Telescope (VST) på ESO’s Paranal-observatorium i Chile har optaget en fascinerende samling af vekselvirkende galakser i Herkules-galaksehoben. Skarpheden af det nye billede og de hundredvis af galakser fanget i stor detalje med mindre end tre timers observationer viser, hvor effektivt VST og dets enorme kamera, OmegaCAM, er til at udforske det nærtliggende univers.

Herkules-galaksehoben (også kendt som Abell 2151) ligger omkring 500 millioner lysår væk i stjernebilledet Herkules. Den er på mange måder anderledes end andre nærtliggende samlinger af galakser. Ud over at være temmelig uregelmæssig i sin form, indeholder den en bred vifte af galaksetyper, især unge stjernedannende spiralgalakser, men der ses ingen store elliptiske galakser.

Det nye billede er taget med VST, som er den seneste tilføjelse til ESO’s Paranal-observatorium i Chile (eso1119). VST er et kortlægningsteleskop udstyret med OmegaCAM, et 268 megapixel kamera, der giver billeder, som dækker meget store områder på himlen. Normalt er det kun de små teleskoper, der kan optage objekter så store som dette på et enkelt billede, men 2,6 meter teleskopet VST har ikke alene et stort synsfelt, men kan også udnytte de fantastiske forhold, der er på Paranal, og dermed samtidig opnå meget skarpe og dybe billeder hurtigt.

Galaksepar, der nærmer sig hinanden på deres vej til at blive en stor galakse, ses på hele billedet. De talrige vekselvirkninger og det store antal af gasrige, stjernedannende spiralgalakser i hoben gør, at medlemmerne i Herkules-hoben ligner de unge galakser, der ses i det fjerne univers [1]. På grund af denne lighed mener astronomerne, at Herkules-galaksehoben er en forholdsvis ung hob. Det er en levende og dynamisk sværm af galakser, der en dag vil modnes, og komme til at ligne de ældre galaksehobe, som er mere typiske for vores galaktiske nabolag.

Galaksehobe dannes, når mindre grupper af galakser samler sig på grund af deres gensidige tyngdepåvirkning. Når disse grupper kommer tættere på hinanden, bliver hoben mere kompakt og mere rund i formen. Samtidig kommer galakserne selv tættere på hinanden og de begynder at vekselvirke. Selv om det er spiralgalakser, der dominerer i de oprindelige grupper, vil de galaktiske sammenstød i sidste ende forvride deres spiralstruktur og rive deres gas og støv ud, så det meste af stjernedannelsen stopper. Af denne årsag har de fleste galakser i en moden hob enten en elliptisk eller irregulær form. I midten af disse gamle hobe ligger normalt en eller to store elliptiske galakser fyldt med gamle stjerner. Disse centrale galakser er dannet ved sammensmeltningen af mindre galakser.

Herkules-galaksehoben menes at være en samling af mindst tre små hobe og grupper af galakser, der i øjeblikket samles til én større struktur. Derudover er selve hoben ved at smelte sammen med andre store hobe og danne en supergalaksehob. Disse gigantiske samlinger af hobe er nogen af de største strukturer i universet. OmegaCAM’s store synsfelt og billedkvalitet gør det ideelt at studere galaksehobes yderområder, hvor de dårligt forståede vekselvirkninger mellem hobe finder sted.

Dette smukke billede viser ikke kun galakserne i Herkules-galaksehoben, men også mange svage og uldne objekter i baggrunden, som er galakser, der er meget længere væk. Tættere på er flere klare stjerner i Mælkevejen synlige i forgrunden, og der er endda et par asteroider, der har efterladt korte spor, fordi de langsomt bevægede sig hen over billedet under optagelsen. 

Noter

[1] Objekter i det meget fjerne univers ses som de så ud, da de var meget yngre, fordi lyset har været flere milliarder år om at nå os.

Mere information

VST-programmet er et samarbejde mellem INAF-Osservatorio Astronomico di Capodimonte i Napoli, Italien og ESO. INAF designede og byggede teleskopet i samarbejde med førende italienske industrivirksomheder, mens ESO var ansvarlig for de ansatte og anlægsarbejdet på stedet. OmegaCAM, VST’s kamera, blev designet og bygget af et konsortium, der inkluderer institutter i Holland, Tyskland og Italien med store bidrag fra ESO. Anlægget drives af ESO, som også arkiverer og distribuerer data fra teleskopet.

I år 2012 er der 50-års jubilæum for grundlæggelsen af det Europæiske Syd Observatorium (ESO). ESO er den mest fremtrædende internationale astronomi-organisation i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. ESO har i dag følgende 15 medlemslande: Belgien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrig, Holland, Italien, Portugal, Schweiz og Storbritannien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland og Østrig. ESO’s aktiviteter er fokuseret på design, konstruktion og drift af jordbaserede observationsfaciliteter for at muliggøre vigtige videnskabelige opdagelser inden for astronomi. ESO spiller også en ledende rolle for at fremme og organisere samarbejdet inden for astronomisk forskning. I Chile driver ESO tre unikke observatorier i verdensklasse: La Silla, Paranal og Chajnantor. På Paranal driver ESO Very Large Telescope (VLT), der er verdens mest avancerede astronomiske observatorium til observationer i synligt lys samt to kortlægningsteleskoper. VISTA arbejder i infrarødt lys og er verdens største kortlægningsteleskop, mens VLT Survey Telescope (VST) er det største teleskop, der udelukkende er bygget til at kortlægge himlen i synligt lys. ESO er den europæiske partner i et revolutionerede astronomisk teleskop kaldet ALMA, det største igangværende astronomiske projekt. ESO planlægger i øjeblikket et 40 meter optisk/nær-infrarødt teleskop kaldet European Extremely Large Telescope (E-ELT), der vil blive ”verdens største øje mod himlen”.

Links

Kontakter

Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT and Survey Telescopes Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
E-mail: rhook@eso.org

Ole J. Knudsen (Pressekontakt Danmark)
ESOs formidlingsnetværk og Aarhus Space Centre, Aarhus Universitet
Aarhus, Danmark
Tel: +45 8715 5597
E-mail: eson-denmark@eso.org

Connect with ESO on social media

Dette er en oversættelse af ESO pressemeddelelse eso1211 lavet af ESON - et netværk af personer i ESOs medlemslande, der er kontaktpunkter for medierne i forbindelse med ESO nyheder, pressemeddelelser mm.

Om pressemeddelelsen

Pressemeddelelse nr.:eso1211da
Navn:Abell 2151
Type:Local Universe : Galaxy : Grouping : Cluster
Facility:VLT Survey Telescope
Instruments:OmegaCAM

Billeder

VST-billede af Herkules-galaksehoben
VST-billede af Herkules-galaksehoben
Bemærkelsesværdige detaljer i VST’s billede af Herkules-galaksehoben
Bemærkelsesværdige detaljer i VST’s billede af Herkules-galaksehoben
Herkules-galaksehobens placering
Herkules-galaksehobens placering
Vidvinkelbillede af Herkules-galaksehoben
Vidvinkelbillede af Herkules-galaksehoben

Videoer

Zooming in on the Hercules galaxy cluster
Zooming in on the Hercules galaxy cluster
tekst kun tilgængelig på engelsk
Panorering henover Herkules-galaksehoben
Panorering henover Herkules-galaksehoben