SPHERE afslører en skivespiral omkring stjerne i nabolaget

SPHERE har fundet en usædvanlig struktur omkring en meget ung nabostjerne med katalognummeret HD 100453. ESOs SPHERE er et instrument installeret på Very Large Telescope i Chile, og beregnet til planetjagt.

HD 100453 befinder sig godt 350 lysår borte i retning af stjernebilledet Kentauren (Centaurus). Omkring den er der en hvirvel af gas og støv i en tynd skive, og det er den skive, som kan ses på billedet i rødt og hvidt. Helt usædvanligt ser man også to svage spiralarme, som strækker sig ud fra skiven, og de skyldes måske, at der lurer endnu usete planeter tæt ved stjernen. Skivespiralen er usædvanligt symmetrisk, og det er en af de mindste skivespiraler, som nogensinde er set ved en stjerne. Det siger også noget om mulighederne i fremtiden med SPHERE.

Med SPHERE kan vi se direkte billeder af fremmede verdener og af de støvfyldte skiver, hvor de dannes omkring stjernerne i Mælkevejen. Tricket er, at blokere for det direkte blændende lys fra selve stjernen og dens nærmeste klartlysende omgivelser (her skjult bag den sorte skive). Studier af omgivelserne omkring stjerner som HD 100453 kan bringe astronomerne på sporet af, hvordan planeter og stjerner dannes og vokser sig store overalt i vores galakse.

Kilde:

K. Wagner, D. Apai (U Arizona), M. Kasper (ESO), M. Robberto (STSci)

Om billedet

Id:potw1542a
Sprog:da
Type:Kollage
Udgivelsesdato:19. oktober 2015 10:00
Størrelse:1000 x 1108 px

Om objektet

Navn:HD 100453
Type:Milky Way : Star : Circumstellar Material : Disk
Afstand:350 lysår

Billedformater

Stor JPEG
94,1 KB
Skrærm JPEG
84,7 KB

Farver & filtre

BåndBølgelængdeTeleskop
Infrarød
Y
1.043 μmVery Large Telescope
SPHERE
Infrarød
J
1.245 μmVery Large Telescope
SPHERE
Infrarød
H
1.625 μmVery Large Telescope
SPHERE