ALMA og en stjerneklar nat – et smukt syn

En krystalklar stjernehimmel er altid et smukt syn. Men hvis du er på Chajnantor-højsletten i 5000 meters højde i de chilenske Andesbjerge, et af de bedste steder i verden til at lave astronomiske observationer, kan det meget vel være en oplevelse for livet.

Dette panoramabillede af Chajnantor viser antennerne, der er den del af Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), med en åndeløst smuk stjernehimmel som baggrund.

I forgrunden ses nogle af ALMAs antenner, der arbejder sammen. Højsletten fremstår buet, fordi billedet er optaget med et vidvinkelobjektiv. ALMA er det kraftigste teleskop i verden til at studere universet ved submillimeter og millimeter bølgelængder. Opbygningen af ALMA bliver afsluttet i 2013, hvor i alt 66 af disse højpræcisions-antenner vil være i drift på stedet. I øjeblikket er teleskopet i den indledende fase af de tidlige videnskabelige observationer. Selvom teleskopet endnu ikke er helt færdigbygget, leverer det allerede enestående resultater, der overgår alle andre submillimeter-teleskoper.

På himlen over teleskopet skinner utallige stjerner som fjerne juveler. To andre velkendte himmellegemer ses også. For det første er billedet kronet af Månen. For det andet, til dels overstrålet af månelyset, kan Mælkevejen skimtes som en tåget stribe hen over himlen. Mørke områder i Mælkevejens bånd er områder, hvor lyset fra baggrundsstjerner blokeres af interstellart støv.

Dette fotografi er taget af ESO fotoambassadørBabak Tafreshi. Babak er ophavsmand og leder af The World At Night, et internationalt projekt, der sigter mod at producere og udstille enestående fotografier og tidsforkortede videoer af verdens seværdigheder med de smukkeste astronomiske vidundere i baggrunden.

ALMA, en international astronomifacilitet, er et partnerskab mellem Europa, Nordamerika og Østasien i samarbejde med Chile. Konstruktionen og driften af ALMA ledes i Europa af ESO, i Nordamerika af National Radio Astronomy Observatory (NRAO) og i Østasien af National Astronomical Oberservatory of Japan (NAOJ). Joint ALMA Observatory (JAO) står for den samlede ledelse og overordnede styring af konstruktionen, ibrugtagningen og driften af ALMA.

 

Link

Kilde:

ESO/B. Tafreshi (twanight.org)

Om billedet

Id:potw1238a
Sprog:da
Type:Foto
Udgivelsesdato:17. september 2012 10:00
Størrelse:4500 x 1688 px

Om objektet

Navn:Atacama Large Millimeter/submillimeter Array, Panorama
Type:Unspecified : Technology : Observatory : Telescope

Billedformater

Stor JPEG
1,5 MB
Skrærm JPEG
125,2 KB

Zoombar


Baggrundsbilleder

1024x768
226,8 KB
1280x1024
341,8 KB
1600x1200
472,5 KB
1920x1200
565,7 KB
2048x1536
647,0 KB