Et tidløst åndehul i Santiago – ESO gæstehuset, før og nu

A timeless sanctuary in Santiago (historical image)
A timeless sanctuary in Santiago (present-day image)
Træk i den grønne knap for at se billederne

ESO fylder 50 i år og for at fejre dette vigtige jubilæum, vil vi give dig et indblik i vores historie. En gang om måneden i løbet af 2012 vil et særligt før-og-nu ugens billede vise, hvordan tingene har ændret sig i løbet af årtierne på La Silla og Paranal-observatorierne, ESOs kontorer i Santiago de Chile og i hovedkvarteret i Garching ved München, Tyskland.

Denne måned viser vi en del af ESO, der føles næsten tidløs. Efter en lang interkontinental flyvning til Santiago eller nattevagterne under observationer ved teleskoperne, hvad kunne så være bedre end et behageligt hvilested hvor man kan hvile og samle kræfter før næste del af rejsen? Fra organisationens tidligste år har ESOs gæstehus i Santiago leveret netop det til gæsterne til observatoriets lokaliteter i Chile. Vores før-og-nu billede i denne måned viser gæstehusets lounge i 1996 og i dag.

Gæstehuset er en stor villa i en stille del af den chilenske hovedstad. Det er kendt blandt ESOs medarbejdere og besøgende astronomer som et velkomment og indbydende stop på den lange rejse mellem Europa og de fjerntliggende observatorier. Næsten alle europæiske astronomer, der besøger La Silla, Paranal eller Chajnantor kommer forbi gæstehuset. Her kan de samle kræfter efter rejsen, tale med andre astronomer forberede deres observationer og – for førstegangsbesøgende – se den sydlige stjernehimmel for første gang.

Det blev besluttet allerede i 1964, med ESOs aktiviteter i Santiago i vækst, at købe et bosted i byen, så ESO ikke var afhængigt af hoteller. Anskaffelsen af gæstehuset var afsluttet i marts 1965 og det blev oprindeligt brugt som både administrationskontor og værested for gæster. I 1970erne flyttede ESO-kontorerne imidlertid til den nye bygning i Vitacura, nogle få kilometer væk. Det gjorde det muligt udelukkende at bruge gæstehuset som en komfortabel ramme for rejsetrætte astronomer og andre medarbejdere.

Som det kan ses i disse to billeder, har gæstehuset ikke forandret sig meget gennem årene. Nu er der trådløst internet og en mere moderne kaffemaskine er stillet op, men gæstehuset er stadig et afslappet og fredeligt åndehul. Det er det perfekte sted til at slappe af og forberede sig til hårde, men også spændende nætter med observationer og måske den næste store opdagelse.

 

Links

Kilde

ESO

Om billedsammenligningen

Id:potw1237a
Udgivelsesdato:10. september 2012 10:00

Billeder

Et tidløst åndehul i Santiago (historisk billede)
Et tidløst åndehul i Santiago (historisk billede)
Et tidløst åndehul i Santiago (nutidigt billede)
Et tidløst åndehul i Santiago (nutidigt billede)