Brengt nieuws vanuit het Heelal naar kinderen over de hele wereld

Ultrakoele Dwerg en Zeven Planeten

22 februari 2017

Eén van de meest spannende dingen die op dit moment gebeuren in de wetenschap, is de zoektocht naar buitenaards leven. We hebben mazzel dat we leven in een tijd waar deze zoektocht serieus wordt.

Slechts 25 jaar geleden, waren de planeten in het Zonnestelsel de enige planeten die we kenden, in héél het Universum. Nu weten we dat de meeste sterren planeten om zich hebben draaien! De volgende stap is om daar planeten uit te pakken die op de Aarde lijken.

We hebben precies gevonden waar we naar zochten, een nieuw Zonnestelsel met zeven kleine, rotsachtige planeten. Het nieuwe stelsel is een recordbreker om twee redenen: het heeft de meeste Aarde-achtige planeten, en de meest kansrijke werelden om leven te huisvesten.

Het nieuwe Zonnestelsel was ontdekt toen sterrenkundigen het licht van de ster zachtjes zagen dimmen, elke keer dat de planeten voorlangs draaiden. Het is onmogelijk voor ons om zulke verre planeten direct waar te nemen, maar we kunnen eigenlijk veel informatie verzamelen met deze methode.

We weten dat al deze nieuwe planeten van steen gemaakt zijn, ze zijn van vergelijkbare grootte als de Aarde, en minsten drie van de planeten kunnen oceanen hebben. Echter, deze planeten draaien allen in banen veel dichter bij hun ster dan Aarde, of zelfs Mercurius, de planeet die het dichtst bij onze Zon staat.

Toch is de temperatuur op de planeten vergelijkbaar met de rotsplaneten van ons Zonnestelsel!

Dat komt omdat de ster in het midden van dat Zonnestelsel een ‘ultrakoele dwergster’ is. Het is tien maal minder zwaar dan de Zon en vier maal koeler, wat betekent dat het veel minder licht en hitte afgeeft.

Sterrenkundigen verwachten vele Aarde-achtige planeten rondom dwergsterren te vinden, maar dit is de eerste keer dat zo’n gevuld Zonnestelsel is gevonden.

 

Geinig weetje

De ster in het midden van dit Zonnestelsel is klein, maar het is bij lange na niet de kleinste ster die we kennen. Die eer gaat naar OGLE-TR-122b, die slechts een klein beetje groter is dan Jupiter!

Dit is de kinderversie van ESO-persbericht eso1706.