Brengt nieuws vanuit het Heelal naar kinderen over de hele wereld

Coole ontdekking van koude planeten

12 april 2012

De fonkelnieuwe telescoop ALMA heeft al zijn eerste ontdekking gedaan, terwijl de telescoop nog niet eens af is! ALMA heeft twee planeten gevonden rond een ster - zoals je ziet op de foto -, die tot de koudste planeten behoren die ooit zijn ontdekt.

ALMA ziet er niet uit als een normale telescoop. Als hij volgend jaar is voltooid, bestaat uit hij 66 schotelantennes, die veel lijken op de satellietontvangers die mensen aan hun huis bevestigen om tv-programma's te kunnen ontvangen. Maar dan wel 12 keer zo groot! En de ALMA-schotels ontvangen geen radiostraling, maar een type straling dat astronomen sub-millimeterstraling noemen.

Astronomen kunnen zo extreem koude dingen in het heelal bestuderen, zoals stof. Dat is precies wat ze nodig hadden voor deze ontdekking. De planeten werden gevonden doordat hun zwaartekracht het stof rond de ster binnen een gigantische ring houdt.

Toen ALMA deze planeten vond, was pas een kwart van de 66 ontvangers klaar voor gebruik. "ALMA is misschien nog niet af, maar het is nu al de krachtigste telescoop in zijn soort", zegt Bill Dent, een van de sterrenkundigen die meewerkte aan het onderzoek.

Gaaf weetje: de planeten zijn zo koud, omdat ze meer dan 140 keer zo ver van hun ster af staan als onze aarde van de zon af staat.

Dit is de kinderversie van ESO-persbericht eso1216.