Kies uw taal:
 
 
 
 
Brengt nieuws vanuit het Heelal naar kinderen over de hele wereld

Waar kijk jij naar?

24 augustus 2011

Het gebeurt niet vaak dat sterrenkundigen het heelal in kijken en een paar ogen zien die naar hen terugstaren. Toch is dat precies wat je hier ziet. Dit zijn niet de ogen van een of ander ruimtewezen, maar een tweetal sterrenstelsels die ‘De Ogen’ worden genoemd. Ze zien er namelijk precies uit als een paar lichtgevende witte oogballen in het donker! (Klik op de foto om beide ‘Ogen’ te zien). 

Zo van dichtbij lijken de sterrenstelsels op deze foto niet heel erg op ogen. Dat komt omdat deze foto met een heel krachtige telescoop is genomen, die de Very Large Telescope (dat is Engels voor de Erg Grote Telescoop) wordt genoemd. Om de ogen beter te kunnen zien moet je een paar stappen naar achteren doen en opnieuw naar de foto kijken. Of, nog beter, kijk naar de sterrenstelsels door een kleinere telescoop. Dan zullen ze er echt uit zien als een paar ogen die naar je staren vanuit de ruimte! 

Het sterrenstelsel aan de linkerkant van de foto ziet eruit alsof hij een blauwe plek heeft – een blauw oog! Het donkerste gedeelte van de ‘blauwe plek’ is eigenlijk een stofwolk en het blauwe gedeelte is een verzameling jonge, blauwe sterren. Het rechter sterrenstelsel heeft helemaal geen stof of sterren. Deze zijn waarschijnlijk weggetrokken door sterke krachten die ontstonden toen de twee sterrenstelsels gevaarlijk dicht bij elkaar kwamen!

De sterrenstelsels zullen steeds dichter bij elkaar komen, totdat ze uiteindelijk één sterrenstelsel gaan vormen. De Ogen zullen een nieuwe naam nodig hebben als ze samengevoegd zijn. Maar omdat dit nog lang niet zal gebeuren, kunnen sterrenkundigen er nog heel lang over nadenken!

Geinig weetje: Ons eigen sterrenstelsel, de Melkweg, zal over zo’n drie tot vier miljard jaar botsen met het nabijgelegen sterrenstelsel de Andromedanevel.

Dit is de kinderversie van ESO-persbericht eso1131.