Noord treft Zuid

Als je naar deze foto kijkt word je misschien een beetje duizelig! Deze Foto van de Week legt het noordelijk en het zuidelijk halfrond tegelijk vast — de hele nachtelijke hemel in één verbluffend beeld — iets dat in het echte leven onmogelijk te zien zou zijn.

Om dit beeld te maken namen fotografen Petr Horálek en Juan Carlos Casado twee foto's bij observatoria op dezelfde breedtegraden op het noordelijk en zuidelijk halfrond. De bovenste helft is een foto genomen op het Roque de los Muchachos-observatorium van het Instituto de Astrofísica de Canarias, op het Canarisch eiland La Palma, 29 graden ten noorden van de evenaar. De onderste helft is genomen op ESO’s La Silla-observatorium in de Atacamawoestijn in Chili, 29 graden ten zuiden van de evenaar. Wanneer ze digitaal aan elkaar worden geplakt creëren ze een doorlopend weids uitzicht op de nachtelijke hemel.

Een van de meest opvallende kenmerken van deze foto is de griezelige witte gloed die verticaal vanuit het midden naar buiten straalt. Dit is het Zodiakaal licht, een fenomeen dat wordt veroorzaakt door stof dat ons zonnestelsel doordringt en het zonlicht verstrooit, en alleen zichtbaar is in gebieden met extreem donkere luchten zonder lichtvervuiling. De planeet Venus schijnt helder in de straal van het dierenriemlicht van het noorderlijk halfrond.

De onderste afbeelding toont verschillende telescopen op La Silla, waaronder de ESO 1-meter Schmidt telescoop op de voorgrond. De reflecterende spiegel die ondersteboven in de bovenste afbeelding te zien is maakt deel uit van het Cherenkov Telescope Array (CTA), een groep gammastralingstelescopen die enkele van de meest energetische verschijnselen in het heelal observeren. Via een overeenkomst tussen CTA Observatory en ESO zal een tweede array worden geïnstalleerd op het zuidelijk halfrond, dicht bij ESO's Paranal-observatirium.

Links:

Credit:

P. Horálek & J. C. Casado / ESO

Over de afbeelding

Id:potw2137a
Taal:nl-be
Type:Fotografisch
Publicatiedatum:13 september 2021 06:00
Grootte:15406 x 23519 px

Over het object

Naam:La Silla, Milky Way, Roque de los Muchachos Observatory
Type:Unspecified : Technology : Observatory
Unspecified : Sky Phenomenon : Night Sky : Milky Way

Image Formats

Grote JPEG
59,2 MB

Inzoomen


Wallpapers

1024x768
286,2 KB
1280x1024
484,4 KB
1600x1200
710,4 KB
1920x1200
822,9 KB
2048x1536
1,1 MB