Mededeling

Het ALMA-inauguratie videonieuwsbericht en ESOcast

14 maart 2013

Op 13 maart 2013 is de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) formeel geïnaugureerd tijdens een officiële ceremonie die is gehouden op de locatie van ALMA op de Chajnantor-hoogvlakte in de Chileense Andes (eso1312). ALMA is een samenwerkingsverband van Europa, Noord-Amerika en Oost-Azië, met steun van de republiek Chili. De eregast was de president van Chili, Sebastián Piñera. Vele hooggeplaatste functionarissen en afgevaardigden van het ALMA-samenwerkingsverband waren ook aanwezig, tezamen met werknemers van ALMA en leden van nabijgelegen gemeenschappen.  

ALMA is het grootste astronomische project ter wereld en deze ceremonie markeert de formele transitie van een constructieproject naar een volwaardig observatorium. ALMA bestaat uit 66 antennes die verspreid zijn over een oppervlak van 16 kilometer in diameter. Meer dan 50 van ALMA’s antennes zijn al in gebruik, en alle 66 antennes zijn gereed. De ALMA-correlator, een record brekende supercomputer – de enige in zijn soort op deze hoogte –  die zal worden gebruikt om de data van de individuele antennes te combineren, is ook voltooid. De correlator is in staat evenveel berekeningen per seconde uit te voeren als drie miljoen laptops tezamen.

Met dit videonieuwsbericht en de ESOcast nodigen wij u uit om het enthousiasme rond de ALMA-inauguratie te ervaren en meer te leren over dit enorme internationale project. U kunt ook de adembenemende foto’s van ALMA en vergezichten van zijn unieke omgeving in de Atacama-woestijn bewonderen. Ervaar, net als de medewerkers van ALMA en de wetenschappers, de uitdagingen bij de bouw en het beheer van een faciliteit van wereldklasse in een van de meest woeste omgevingen ter wereld.

Credits: ESO & ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/NRAO/General Dynamics C4 Systems, Christoph Malin (christophmalin.com), L. Calçada, M. Kornmesser & the NASA/ESA Hubble Space Telescope.

Muziek: John Stanford (johnstanfordmusic.com)

Meer informatie

ESOcast is een ‘video podcast’-serie die is gewijd aan het laatste nieuws en onderzoek van ESO – de Europese Zuidelijke Sterrenwacht

Meld je aan voor onze video podcasts om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws van ESO: de ESOcast is beschikbaar via iTunes in HD en SD. De podcasts zijn ook beschikbaar op YouTube, Vimeo en kunnen worden gedownload van verschillende kwaliteit, inclusief HD.

Links

Over de Mededeling

Id:ann13027

Afbeeldingen

Screenshot from the ALMA inauguration video news release
Screenshot from the ALMA inauguration video news release
Alleen in het Engels

Video's

ESOcast 55: The ALMA Inauguration
ESOcast 55: The ALMA Inauguration
Alleen in het Engels
Video News Release 38: The ALMA Inauguration
Video News Release 38: The ALMA Inauguration
Alleen in het Engels