Mededeling

Nieuwe video: ALMA - In Search of Our Cosmic Origins

13 maart 2013

Ter gelegenheid van de inauguratie van de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) [1] op 13 maart 2013 hebben ESO en haar internationale partners een nieuwe video gepubliceerd genaamd ALMA - In Search of Our Cosmic Origins. Deze 16 minuten durende video presenteert de historie van ALMA, vanaf de eerste dagen van het project enkele decennia geleden tot de recente eerste wetenschappelijke resultaten.

In de film wordt gebruik gemaakt van spectaculaire helikopterbeelden en expressieve muziek die speciaal voor de video is gecomponeerd door Toomas Erm (ESO). Je wordt meegenomen op een reis naar ALMA's locatie op de Chajnantor-hoogvlakte, op 5000 meter hoogte in de unieke omgeving van de Chileense Atacama-woestijn.

De video vertelt het verhaal van het project vanaf de eerste dagen toen Europa, Noord-Amerika en Oost-Azië een gemeenschappelijk concept ontwikkelden voor een nieuwe, grote telescoop voor waarnemingen op millimeter en sub-millimeter golflengten van de koudste en meest verafgelegen objecten in het universum. Het maakt ook de zoektocht naar de perfecte locatie en de technische en logistieke uitdagingen die tegen werden gekomen bij de bouw van zo'n enorme infrastructuur onder extreme condities op een afgelegen plek inzichtelijk.

In de video zijn gedetailleerde beelden te zien van de complexe en fascinerende technologie waarop ALMA is gebaseerd, en laat zien hoe de 66 antennes werden geïnstalleerd op de hoge woestijnvlakte. Het verschaft ook inzicht in de boeiende wetenschappelijke ontdekkingen die deze, de meest krachtige telescoop in zijn soort, zal brengen. De verwachtingen zijn al waar gemaakt door de eerste wetenschappelijke resultaten die zijn bereikt voordat het observatorium geheel operationeel was. 

Noten

[1] De Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), een internationale astronomische faciliteit, is een samenwerkingsverband van Europa, Noord-Amerika en Oost-Azië, met steun van de republiek Chili. ALMA wordt in Europa gefinancierd door de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO), in Noord-Amerika door de National Science Foundation (NSF) van de VS in samenwerking met de National Research Council van Canada (NRC) en de National Science Council van Taiwan (NSC), en in Oost-Azië door de National Institutes of Natural Sciences (NINS) van Japan in samenwerking met de Academia Sinica (AS) in Taiwan. De bouw en het beheer van ALMA worden namens Europa geleid door ESO, namens Noord-Amerika door het National Radio Astronomy Observatory (NRAO), bestuurd door de Associated Universities, Inc. (AUI), en namens Oost-Azië door het National Astronomical Observatory of Japan (NAOJ). De overkoepelende leiding en het toezicht op bouw, ingebruikname en beheer van ALMA is in handen van het Joint ALMA Observatory (JAO).

Links

 

Ter gelegenheid van de inauguratie van de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) [1] op 13 maart 2013 hebben ESO en haar internationale partners een nieuwe video gepubliceerd genaamd ALMA - In Search of Our Cosmic Origins. Deze 16 minuten durende video presenteert de historie van ALMA, vanaf de eerste dagen van het project enkele decennia geleden tot de recente eerste wetenschappelijke resultaten.

In de film wordt gebruik gemaakt van spectaculaire helikopterbeelden en expressieve muziek die speciaal voor de video is gecomponeerd door Toomas Erm (ESO). Je wordt meegenomen op een reis naar ALMA’s locatie op de Chajnantor-hoogvlakte, op 5000 meter hoogte  in de unieke omgeving van de Chileense Atacama-woestijn.

De video vertelt het verhaal van het project vanaf de eerste dagen toen Europa, Noord-Amerika en Oost-Azië een gemeenschappelijk concept ontwikkelden voor een nieuwe, grote telescoop voor waarnemingen op millimeter en sub-millimeter golflengten van de koudste en meest verafgelegen objecten in het universum. Het maakt ook de zoektocht naar de perfecte locatie en de technische en logistieke uitdagingen die tegen werden gekomen bij de bouw van zo’n  enorme infrastructuur onder extreme condities op een afgelegen plek inzichtelijk.

In de video zijn gedetailleerde beelden te zien van de complexe en fascinerende technologie waarop ALMA is gebaseerd, en laat zien hoe de 66 antennes werden geïnstalleerd op de hoge woestijnvlakte. Het verschaft ook inzicht in de boeiende wetenschappelijke ontdekkingen die deze, de meest krachtige telescoop  in zijn soort, zal brengen. De verwachtingen zijn al waar gemaakt door de eerste wetenschappelijke resultaten die zijn bereikt voordat het observatorium geheel operationeel was.

Link naar de video

ALMA-observatorium

Over de Mededeling

Id:ann13026

Afbeeldingen

ALMA Movie poster
ALMA Movie poster
Alleen in het Engels

Video's

De film ALMA – In Search of Our Cosmic Origins
De film ALMA – In Search of Our Cosmic Origins