Filmim i ESO-s 34: Si të ndalojmë dridhjet e yllit - Një film për astronominë mbi eksplorimin e kufinjve të kozmosit me Dr. J

Ne të gjithë e kemi parë qiellin gjatë natës dhe yjet që dridhen. Mund të jetë bukur dhe romantike, por ajo është një problem i madh për astronomët, pasi luhatja e dritës turbullon vëzhgimet e tyre.

Në këtë film të ESO-s ne vizitojmë observatorin publik Allgäu. Në mes të kësaj panorame piktoreske të Gjermanisë së jugut. Këtu, kur bie nata, një skuadër shkencëtarësh dhe inxhinierësh përgatisin të testojnë pajisjen e lazerit për të krijuar yllin drejtues. Kjo pajisje së shpejti do të jetë tek Observatori i ESO-s në Paranal. Kjo fjalë e fundit e teknologjisë mund të ndihmojë astronomët në eliminimin e efektit turbullues të atmosferës dhe marrjen e pamjeve shumë më të qarta të Universit.

Më shumë episode të filmimeve të ESO-s janë gjithashtu të disponueshme.

Gjej mënyrën se si mund të shohësh dhe kontribuosh në përkthimin e subtitrave për filmimet e ESO-s në gjuhë të ndryshme. Ose të përkthesh këtë video në dotSUB.

Të drejtat:

ESO.
Visual design and editing: Martin Kornmesser and Luis Calçada.
Editing: Herbert Zodet.
Web and technical support: Lars Holm Nielsen and Raquel Yumi Shida.
Written by: Oli Usher and Herbert Zodet.
Narration: Dr. J and Robert Fosbury.
Music: John Dyson (from the album Moonwind) and movetwo.
Footage and photos: ESO, Stéphane Guisard, Martin Kornmesser, Christoph Malin and José Francisco Salgado.
Directed by: Herbert Zodet.
Executive producer: Lars Lindberg Christensen.

 

Other episodes of ESOcast are available on: http://www.eso.org/public/videos/archive/category/esocast/

Subscribe:

ESOcast HD (High Definition - 1280 x 720)
ESOcast SD (Standard Definition - 640 x 480)

ESOcast HD (High Definition) in iTunes
ESOcast SD (Standard Definition) in iTunes

Rreth kësaj Videoje

Id:esocast34a
Gjuha:sq
Data e Publikimit:Sht 5, 2011, 10:15 CEST
Njoftime të ngjashme:ann11060
Kohëzgjatja:08 m 50 s
Frame rate:30 fps

Rreth objektit


HD


Large

QT e madhe
134,3 MB

Medium

Flash Mesatar
111,8 MB

Small

Flash i vogël
50,1 MB
QT e vogël
32,7 MB

For Broadcasters


Skenari

Skenari
211,1 KB

Nëntitujt

Czech
11,5 KB
English
11,9 KB
French
12,5 KB
German
12,9 KB
Italian
12,6 KB
Polish
12,2 KB
Portuguese
12,4 KB
Russian
17,4 KB
Vietnamese
14,3 KB